kapat
25.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



ÖMER ÜRÜNDÜL


Daum bu işi bilmiyor

Sezon başından beri Daum hakkında kafamda ciddi soru işaretleri olduğunu sık sık vurguladım. Beşiktaş'a son gelişindeki gibi sürekli macera ararsa, taşlarla oynarsa, F.Bahçe'nin yeni ve hassas kadro yapısının bu olumsuzluğu taşıyamayacağını belirttim.

Daum, daha ligin başında kumara başladı. İlerleyen haftalarda ideal bir takım tertibi oluşturamadığı gibi, çelişkilere düşüp, hep garip yenilikler aradı. Yaptığı teknik adam yanlışları, bir çok kez şans faktörüyle 3 puan getirdi ama takımın ligdeki durumu ortada.

Rize maçından sonra Samsun maçında da görüldü ki - üstüne basa basa söylüyorum - Alman hoca bu işi hiç bilmiyor. Rize karşısındaki orta saha teşkili, tam bir fiyaskoydu Mahmut, Ümit Özat, Yusuf... Ama bundan büyük fiyasko, Samsun deplasmanındaki defans bloğuydu. Sakatlığından dolayı iki senedir futbola uzak kalan İsmail, böyle kritik bir maçta ilk 11'de... Bari diğer taraflarla oynama. Takımın en uyumlu ve istikrarlı yeri, defansın ortasındaki Luciano-Tomas ikilisiydi. Daum, Tomas'ı yapısına ters düşen sağ kulvara çekiyor, Ümit Milli Takım'da ve Denizli'de üçlü defansa ve adam markajına alışık Servet'e tanımadığı arkadaşlarıyla, yabancı olduğu çizgi defansı yaptırıyor. Bu uygulama bir harakiriydi.

Başka yanlışlar da var. Serhat sakat, Van Hooijdonk'la Tuncay'ı çift forvet yap, Semih'i oynatma, Onların arkasına Rebrov'u monte et. G.Saray derbisi gibi Ümit'le Selçuk'u çift ön libero kullan. İşte bütün bu hatalar zinciri, Samsun felaketini ortaya çıkardı.

Ben Daum'un, F.Bahçe'ye katkı sağlayacağına inanmıyorum. Üstelik oyuncu isteyip, yönetime para harcatacak. En büyük tehlike de bu haftaki derbi. Beşiktaş'ın puan endişesi yok. Roma'da büyük savaş verecekler. F.Bahçe içinde bulunduğu durum dolayısıyla üst düzeyde motive olacak. 55 bin taraftarının desteğini de alacak. Bu ortamda F.Bahçe'nin derbiyi kazanması, olmayacak iş değil. O zaman ortalık yine toz pembe olur ve F.Bahçe, gelecek seneyi de kaybeder.

Letonya şokunun nedenleri
Beşiktaş, çok da iyi oynamadığı halde bazı önemli artılarıyla, genel görüntüsü kötü olan Süper Lig'e ağırlığını koyuyor. Galatasaray sezon başından beri iyi değil. Denizli'de de varlık gösteremediler. Takımın kilit isimlerinden, 6 senelik kalite ve istikrar sembolü Ergün, bu sezon ciddi düşüş içinde. Hasan hala kendine gelemedi. Geçen sezonun ikinci döneminde yaptığı büyük çıkışla "Futbolumuz yeni bir orta saha oyuncusu kazanıyor" dedirten Volkan, başka alemlere daldı.

Büyük paralar parcayan, sezona şampiyonluk ümidiyle giren Fenerbahçe'nin hali perişan. Konfederasyon Kupası'nda dünya medyasının ilgi odağı olan Tuncay, 1.5 aydır adeta yürüyor. Yine aynı kupanın flaş isimlerinden ön libero özelliklerinin tümüne sahip Selçuk, adeta halı saha maçları oynuyor.

Zirve adaylarından Trabzon, istikrarsız tablosuna devam ediyor. Pazar günü Avni Aker'de Elazığ'dan bir yuanı +94'te kurtardılar.

Ligin bütün maçlarında genelde kalite düşük. Duran yan toplardan rekor seviyede kolay goller yeniyor. Ümit Milli Takım kalecisi Recep, Samsun'da Ömer'e nazire yapmakta hiç çekinmedi. "İyi kaleci, frikiklerde rakibe değil yalnız topa bakar" gerçeğini hala öğrenemediler. Ömer, Letonya maçında yediği golün benzerini bu sene Kadıköy'de Van Hooijdonk'dan da yedi.

Bir de lejyonerlerimize göz atalımTamamı, zihinsel ve fiziksel sıkıntı içinde. Performansları inanılmaz derecede düştü. Geçen sene İspanya'yı ayağa kaldıran Nihat dahi çöküntü yaşıyor.

Yukarıda yazdıklarım, Letonya şokunun en önemli nedenidir. Diğer nedenler bundan sonra sıralanır.

Tehlike ölü toplar
Lucescu, İzmir'de Cordoba, Giunti, ve İlhan'ı oynatmayarak doğruyu yaptı. Puan cetvelinde rahatlığı vardı. Çarşamba Roma'da çok önemli bir maç oynanacaktı. Ve de hafta sonu da F.Bahçe derbisi... Lucescu'nun oyun modelinde iki ön liberosu Tayfur ve Giunti. Bunlardan biri sakatlanır veya cezalı duruma düşerse ilk alternatif Yasin. Rumen hoca da böyle yaptı. Sergen'le başladığı için Tümer'i kulübede bıraktı. Tek yanlışı, fiziki ve zihinsel açıdan kilitlenmiş, Ahmet Dursun'a görev vermesiydi. Üstelik 55 dakika sabır gösterdi. Lucescu, kilit oyuncularını dinlendirdiği maçlarda Sinan ve A.Hassan'ı yedek bekletirse bu ikiliden hiç verim alamaz.

Maçın geneline baktığımızda lige verilen ara, hafta içindeki Lazio sınavı, Beşiktaş'ın motivasyonunu olumsuz etkilemişti. Bu da doğal bir tabloydu. Bu yüzden vasatı aşamadılar. Tabii kaybedilen iki puanda Konyaspor'un oyun disiplininin sakılcı taktik planının ve dirençli mücadelesinin de rolü vardı.

Her zaman iş ahlakını takdir ettiğim İbrahim'i bir kez daha kutluyorum. Milli maçların yorgunluğuna ve büyük moral bozukluğuna rağmen İzmir'de yine bitmeyen hırsı ve enerjisi ile takımın lokotomifiydi. Çarşamba gecesi çok zor ve kritik Lazio deplasmanı var. İtalyan ekibi, agresif oynayacak. Sindirme politikası güdecek. Çok dikkatli olmak lazım. Roma'da Beşiktaş'ın kora kor mücadele edeceğine inanıyorum. Tek endişem var, duran toplar.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır