kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Psikologlar yetkisiz çıktı!
Psikologlar yetkisiz çıktı!

Bugüne dek değişmeyen kanuna göre, psikolojik tedaviyi yalnız hekimler yapabiliyor. Psikologlar ise meslek yasası olmadığı için yasa dışı çalışıyor 1928'de yürürlüğe giren Sağlık Hizmetleri Kanunu uyarınca, bugün sayıları 12 bini bulan psikologların hiçbiri ruh hastası tedavi etme hakkına sahip değil.

ZEYNEP İŞMAN
Sağlık Hizmetleri Kanunu'na göre, ülkemizdeki 12 bin psikoloğun hasta tedavi etme yetkisi yok. Stresin ve depresyonun giderek arttığı günümüzde, toplumun her kesiminden birçok kişi psikologlara ihtiyaç duyuyor. Bugün Türkiye'de meslek olarak kabul edilen her alanın mutlaka bir meslek yasası ve odası bulunuyor ama psikologların ne bir yasası ne de bir odası var. Kısacası bugün sayıları 12 bini bulan psikologlar tamamen yasa dışı çalışıyor.

SADECE 'DANIŞMA' İZNİ VAR
Sağlık Bakanlığı'nın, 1928 tarihli 'Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun' tarafından düzenlediği sağlık hizmetlerine göre, o dönem, psikoloji mesleği henüz ülkemizde bulunmadığı için ruh sağlığını tedavi görevi hekimlere verildi. Hâlâ yürürlükte olan bu kanuna göre, psikologların tedavi amaçlı değil, sadece danışma ve yardımcı sağlık hizmetleri açısından hizmet verebilme izni var. Günümüzde üniversitelerde 20'ye yakın psikoloji bölümü bulunmasına, her yıl 500 öğrencinin psikolog olarak mezun olmasına rağmen ve toplumdaki görev alanlarının hızla genişlemesine rağmen Sağlık Bakanlığı'nın ruh sağlığı hizmetlerini düzenlediği yeni bir yasa bulunmuyor.

20 YILDIR GELİŞME YOK
Türkiye Psikologlar Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Yasa Komisyonu Başkanı Uzman Psikolog Nazım Serin, Türkiye'de yaklaşık 12 bin psikolog olduğunu ve bunların 4 bininin derneğe kayıtlı olduğunu belirtti. Binlerce ailenin geçimini bu meslekten sağladığını ve buna rağmen psikologların bir yasası olmadığını ifade eden Serin şunları söyledi: "Türkiye'de hamallardan lokantacılara, mühendislerden doktorlara kadar her kesimin bir meslek yasası var. Buna rağmen yüksek düzeyde bir bilimsel donanıma ve bilince sahip, son derece önemli bir görevi yerine getiren psikologların yasaları yok. Meslek yasa taslağı 20 yıl öncesinde hazırlanmış olmasına rağmen hiçbir gelişme kaydedilmedi."

ARTIK DAHA İYİ ANLAŞILIYOR
Türkiye'de 1950'li yıllardan sonra psikolojinin ve psikologların tanınmaya başladığını ve özellikle depremler ve terör olayları gibi toplumsal olaylarda üstlendikleri görevlerle bu alanın daha iyi anlaşıldığını belirten Serin, "Bu alanın deliliği inceleyen bir meslek, psikologların ise deli doktoru olmadığı anlaşıldı. Psikologlar yalnız ruh sağlığı alanında değil, toplumun her alanında etkin rol almaya başladı. Psikoloji bilimi 50'yi aşkın alt dalıyla artık 'psikoloji fakültesi' kapsamında ele alınabilecek bir düzeye gelmişken, bir meslek muamelesi görmemesi çok üzücü" diye konuştu.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 40 Yaş anneleri
 'Arzu'suna kavuştu!
 Ne acelesi var ki?
HAKAN & UTKU
Hisseli harikalar kampanyaları
Artık efsane haline gelen...
ESRA CEYHAN
Adam gibi adama sakın aşık olmayın!
Bir televizyon...
GÜLSE BİRSEL
On derste 'ödül töreni adabı'!
Arada okuyucuya,...
AYŞE TÜTER
Püreli kuşbaşı kebap
PATATESLERİ püre haline...
Ölümün rengi beyaz
ülkede yaşamı alt üst eden kutup soğuğu can da alıyor. İstanbul,...
Zirveyi boşver heyecan yeter
Fenerbahçe'nin misyonu büyüklük olmalı. Kanarya her zaman heyecan...
Sobanın kurbanı oldu
ESKİŞEHİR'DE sobadan sızan gazdan zehirlenen lise öğrencisi...
Bir yıldız doğuyor
Bir yıldız doğuyor
Tuba Ünsal, 'Mankenden oyuncu olmaz' diyenlere inat "Vizontele...
Aşıklar kızdırdı
Aşıklar kızdırdı
GÜLBEN Ergen ile Mustafa Erdoğan Şamdan'daki fotoğraflarının...
Bu kez gerçekten ayrıldık.
Bu kez gerçekten ayrıldık.
Uzun süreden beri ilişkileriyle magazin dünyasının gündeminden...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.