kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 

Yeni Türk Lirası'na geçişin başarısı da Kıbrıs'tan geçer

Enflasyonu düşürmede sağlanan başarıdan ve dünyanın en bol sıfırlı parasını teknik açıdan kullanma zorluğundan dolayı TL'den altı sıfır atılacak ve 2005 yılı başından itibaren Yeni Türk Lirası'na geçilecek. Bu konuda kanun çıktı, tarih belli, yapılacakların bir takvimi de çıkarıldı, artık geriye dönüş mümkün değil.
Sıfır atmayla elbette hayatımız değişmeyecek. Ancak tasarruf etme ve bu tasarrufları değerlendirme, alışverişlerde ödeme, mali piyasalarda işlem yapma, çek, senet gibi kıymetli evraklarla ticaret, fiyat etiketleri, bankalardaki bütün hesaplar, hisse senedi değerleri, bütün istatistikler, bütün mal ve fiyat etiketleri Yeni Lira'ya uyarlanacak. Eski TL 2005'te yürürlükte kalacak ve Yeni TL ile birlikte kullanılacak, 2006'dan itibaren 10 yıl süreyle sadece TCMB ve Ziraat Bankası şubelerinde satın alınacak.

Sıfır atma operasyonu- Yeni TL ile Türk parası dünyanın en bol sıfırlı parası olmaktan kurtulacak, enflasyonun düşmesi ve düşük düzeylerde kalmasıyla yeniden para olmanın itibarını ve fonksiyonlarını kazanabilecek. Bir Yeni TL 100 kuruşa eşit olacak. En büyük para 100 Yeni TL olacak. Bu da bugünkü en büyük kupürlü banknot olan 20 milyon liranın 5 katına eşit. Bir anlamda Yeni TL değerli doğacak. Uygulama yerleştikten ve yeni paraya uyum sağlandıktan sonra yeni bir kanunla Yeni TL'nin "Yeni" kelimesi düşürülecek ve böylece Türkiye'nin parası TL olarak yoluna devam edecek. Türkiye parasının adını değiştirmemiş olacak.
Parasal değer ve kayıtlarda genel bir sadeleştirme ve kolaylık sağlayacak sıfır atma operasyonu tam olarak enflasyonun kalıcı biçimde tek haneli rakamlara ineceği bir döneme denk getiriliyor.
İdeal ortam- Bu konuda dün bir basın toplantısı düzenleyen Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, paradan altı sıfır atılmasının en ideal zamana denk getirildiğini söyledi. Tek haneli enflasyona geçişte altı sıfır atmanın geçmişe yönelik fiyatlama davranışlarını değiştireceğini belirten Serdengeçti, uygulamaya mali yıl başında geçilmesinin bir zorunluluk olduğunu kaydetti.

Ancak basın toplantısının yapıldığı gün Türkiye, Kıbrıs sorunun çözümünde en kritik ve en uzun gününü yaşadı. Denktaş'ın vereceği cevap, Annan'ın yaklaşımı, görüşmelerin başlayıp başlamayacağını belirleyecek. Bu da Kıbrıs'ın kaderini olduğu kadar, Türkiye'nin AB ile ilişkilerini, buna bağlı olarak yurtiçinde hükümetin ve ekonominin kaderini de belirleyecek.
Kıbrıs sorununun çözümü halinde Türkiye'nin AB'den aralık ayında müzakere tarihi alma şansı artacak. Bu ekonomik gelişmelere zaten daha önceden olumlu şekilde yansıyacak. Uygulanmakta olan ekonomik yapıyı sağlamlaştıracak. Böyle bir ortamda Türkiye'nin müzakere tarihi almasının hemen ardından 2005 başında Yeni TL'ye geçmesi için çok ideal bir ortam oluşturacak.
Başarısızlığın koşulu- Ancak daha düşük ihtimalle de olsa, tersi gelişmeler söz konusu olabilir. Eğer Kıbrıs sorununu çözemezsek AB'den tarih alma şansımız azalır. Aralık ayındaki zirveden de müzakere tarihi kararı çıkmaması kesinleşirse, bu Türkiye ekonomomisine olumsuz yansır. Ancak nihai kararın çıkmasıyla esecek fırtınalı ortamda Türkiye yeni bir ekonomik krize girerse, Yeni TL'ye geçiş de beklenen sonucu vermez. Kurun arttığı, faizin arttığı, enflasyonun yeniden yükselişe geçeceği bir dönemde altı sıfırı atılan Yeni TL de, hemen eskir.
Kıbrıs görüşmelerinin başlamasının ve sonuçlanmasının bir önemi de burada. Kıbrıs'ta başarısızlık TL'den sıfır atma operasyonu tamamen fos da çıkartabilir. Ama ondan önce Türkiye'de mali piyasalardaki dengeyi ve ekonomiyi de yıkar. Barış masasına oturmak ve anlaşmaya varmak Denktaş için kolay olmayabilir. Ama masaya oturmamanın veya masadan kalkmanın riski, Türkiye, Türkiye ekonomisi ve AKP Hükümeti için çok daha büyük.
Sonuç-"Tavuk başka yerde gıdaklar, başka yerde yumurtlar" Türk Atasözü

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kıbrıs'ta başarısızlığın faturası ekonomiye   / 10-02-2004
 Türkiye IMF'siz yoluna nasıl devam eder?   / 09-02-2004
 Enflasyonu kara kıştan ancak ithalat korur   / 05-02-2004
 Fon piyasası rekabete açılmalı   / 30-01-2004
 Şirketlere 100 milyar doları banka mı sanayici mi koyacak?   / 29-01-2004
 Ana yatırım aracı bononun getirisi yatırım fonunu katladı   / 28-01-2004
 Yatırım fonları borsaya yetişti bir de getiri uçurumu olmasa   / 27-01-2004
 Mali varlıklar 250 milyar $, mevduatın yerini bono aldı   / 26-01-2004
 Üretim rekorda, sanayici memnun TÜSİAD da pişmiş aşa su katmadı   / 23-01-2004
 İç borç stokunu son ayda İmar yükü ve kur fırlattı   / 22-01-2004
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yeni Türk Lirası'na geçişin başarısı da Kıbrıs'tan...
Dünya unutmak istemiyor Türkiye ise hatırlamak...
80'li yıllar dünyada büyük değişimlerin yaşandığı, duvarların...
Kaderin cilvesi
Üvey anne elinde büyüyen ve çektiği sıkıntıyı bir türkü kasediyle...
Onlar ilk kez kutlayacak!
Onlar ilk kez kutlayacak!
Günümüz aşkları nedense çok uzun soluklu olmuyor! Ancak hepimiz...
Allah'ın hakkı üçtür
Allah'ın hakkı üçtür
Başından iki evlilik geçen Özben Önal, ağustos ayından bu yana...
IMKB
E: 18,000 D:% 3.34
DOLAR
S: 1,343,000 D:% -0.52
EURO
S: 1,704,000 D:% -0.76
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.