kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tren bomba gibi patladı
Tren bomba oldu, patladı: En az 200 ölü

Gübre ve yakıt yüklü 51 vagon kurtarmaya gelenleri de uçurdu

İran'ın kuzeydoğusunda yine felaket. Nişabur kentinde lokomotife bağlanmayı bekleyen sülfür ve fuel oil yüklü vagonlar harekete geçip saatler sonra devrilerek durabildi. Ekipler geldiğinde de korkunç bir patlama oldu.

BEŞ KÖY YOK OLDU
PATLAMADA
aralarında kentin valisi, belediye başkanı ve itfaiye şefinin de bulunduğu 200 kişi hayatını kaybetti. 10 kilometre çapındaki bir alanda beş köy yerlebir oldu. Patlama 80 kilometre öteden duyuldu.



***

Tren bomba gibi patladı

İran'da sülfür ve fuel oil yüklü 51 vagon aniden hareket etti. Kontrolsüz bir şekilde hızlanan ve raydan çıkan vagonlar barut fıçısı gibi patlayınca facia yaşandı..

Kısa süre önce tarihin en büyük deprem felaketlerinden birine sahne olan İran, dün bir facia daha yaşadı. Ancak bu seferkinin nedeni bir doğal afet değil kelimenin tam anlamıyla bir görünmez kazaydı. Olay, Başkent Tahran'ın 650 kilometre doğusundaki Nişabur kentinde meydana geldi. Ünlü şair ve yazar Ömer Hayyam'ın da doğduğu Nişabur kentinin dışındaki Ebu Müslim tren istasyonunda sülfür, fuel oil ve çeşitli yanıcı maddelerle yüklü 51 vagon, lokomotife bağlanıp nakledilmeyi bekliyordu. Ancak sabaha karşı 04.00 sularında birbirine bağlı vagonlar, bazı titreşimler nedeniyle hareket etmeye başladı.

BAŞKAN DA ÖLDÜ
MESAFE kat ettikçe hızını artıran vagonlar, sabah 09.37'de bir sonraki istasyon olan Hayyam'a kadar ulaştı ve raylardan çıktı. Birbiri ardına etrafa yayılan vagonlarda şiddetli patlamalar meydana geldi. Ortalık bir anda bomba atılmış bir savaş alanına dönüştü. Yanıcı maddeler, sülfür ve asidin de etrafa dağılmasıyla facia büyüdü. Vagonları kontrol altına alabilmek için istasyonda çalışma yapan itfaiyeciler, sivil savunma ekipleri ile birlikte Nişabur Belediye Başkanı da korkunç olayda yaşamını yitirdi. Horasan Bölgesi Acil Durumlar Merkezi yöneticisi Vahid Bakeçi, 182'si vagonların havaya uçtuğu istasyonda olmak üzere 295 kişinin feci şekilde yaşamını yitirdiğini açıkladı.

HARİTADAN SİLİNDİLER
YARALANAN
400'den fazla kişiye kan vermek için yüzlerce kişi hastaneler akın ederken Devrim Muhafızları komutanları da bölgeyi yeni patlamalar yaşanması ihtimali karşısında tamamen kapattı. İlk gelen bilgilere göre, Bölge Valisi Mujtaba Farahmed Neku, Nişabur İtfaiye Şefi, Belediye Başkanı ve kentin enerji bölümü başkanı da ölenler arasında. Bölge tren yolları genel müdürü ise halen kayıp. Vagonların patladığı istasyonun yakınındaki 5 köyün ise 'haritadan silindiği' kaydediliyor.

36 'LIK DEPREM OLDU
PATLAMA sesi ve sarsıntı, 80 kilometre uzaktan hissedilirken, patlamanın etkisiyle 3.6 şiddetinde deprem meydana geldi. Acil Durumlar Merkezi Yöneticisi Bakeci, yaptığı açıklamada, "Yıkım inanılmaz büyüklükte. Hasar ilk sanılandan çok daha büyük görünüyor" dedi. 4 helikopter, 25 ambulans ve 70 kişilik kurtarma ekibi, kaza yerinde çalışmalarını sürdürürken, polis ve hükümet yetkilileri de vagonların nasıl lokomotifsiz hareket ettiğini araştırmaya başladı.

MİNİ BİLGİ
Son 25 yılın en büyük tren faciası 1989'da Rusya'da meydana geldi. Ural Dağları bölgesinde sızıntı yapan petrol borusu, iki yolcu treninin havaya uçmasına yol açtı. Olayda 575 kişi yaşamını yitirdi.

DIŞ HABERLER

DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 'Üç Büyükler'e İtalyan tepkisi
 Füze düştü, Putin bozuldu
 İkiz kardeşi, Sibel'e destek çıktı: Sorun değil
 Kerry yine kazandı Dean çekildi
 İstanbul'a 'geçmiş ve gelecek' ödülü
 Cankurtaran inek
 Balık yiyin sakin kalın
 Dünyanın en yaşlı hırsızı
 20 yıldır evdeler!
 Ünlü menajeri öldürdüler
SOLİ ÖZEL
Kader seçimleri
Eğer Büyük Ortadoğu diye tanımlanan...
Olacak bu iş 0-1
Olacak bu iş 0-1
Adana'daki özel maçta iki şutumuz direkten dönerken, özellikle orta...
Liderimiz yoktu
Liderimiz yoktu
Güneş, "Danimarka karşısında sonuç kötü, oyun iyiydi. Orta sahada...
Türkiye 2015'te AB'de
Türkiye 2015'te AB'de
AB'nin gelecek dönem başkanı Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Bot,...
İran: Türkiye ABD için elçi olsun
İran: Türkiye ABD için elçi olsun
İran Dışişleri Bakanı Harrazi, ABD'nin kafasındaki 'yanlış İran...
Topbaş kesin gibi
Topbaş kesin gibi
AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nda Beyoğlu Belediye...
AKP'lilerden önerge taktiği
KOMİSYON çalışmaları sırasında CHP milletvekillerinin,...
Babaya fidye oyunu
19 yaşındaki İzmirli genç, Popstar yarışmasına katılmak için...
Bu kez de benim bir dileğim var
Amansız hastalıkların pençesinde yaşam mücadelesi veren çocukların...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.