kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mucize hap umutları artırdı
Kanserini hapla yendi

10 Günde mücize
Anita
Scherzer'in midesinde 3 yıl önce kanserli tümör belirlendi. Gleevec adlı ilaca başladı ve 10 gün sonraki biyopsisinde tümör yok olmuştu.

LÖSEMİDE DE DENENDİ
ABD'NİN
ünlü kanser merkezi MD Anderson yetkilileri ilacın lösemide de kemoterapiyle birlikte denendiğini ve başarılı olunduğunu belirtti.


***

Mucize hap umutları artırdı

Novartis ilaç firmasının ürettiği Gleevec adlı ilaç kanser tedavisinde iki önemli başarıya imza attı: Mide kanseri için gönüllü denek olan Anita Scherzer'in tümörü kayboldu. Lösemi hastalarının 2 yıl 'temiz' yaşama şansı yüzde 85'e kadar çıktı.

KANSERDE İKİ MÜJDELİ HABER

ADI
Anita Scherzer. Üç yıl önce midesinde bir tümör olduğu belirlendi. Doktorlar ona sadece birkaç ay ömür biçiyordu. O günlerde insanlar üzerinde denenmek için Amerika Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) onayını alan Gleevec adlı ilaçla ilgili haberleri okudu. Ve hemen gönüllü denek olmak üzere ilacın üreticisi firmaya ve ilgili sağlık merkezine başvurdu. Aradan 3 yıl geçti. Amerika'nın New Jersey eyaletinde yaşayan Anita, şimdilerde eşiyle birlikte sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürüyor. Eşi Norm'la birlikte geçtiğimiz günlerde yerel gazetelere konuşan Anita, "Ölüm sadece birkaç ay uzağımdaydı" diyor. Eşi Norm, "İlacı kullanmaya başlamadan önce midesine bir biyopsi yapıldı. İlacı kullanmaya başladıktan 10 gün sonra aynı noktaya bir kez daha biyopsi yapıldı. Tümör yok olmuştu" diyerek mutluluğunu anlattı.

HER TÜRE İYİ GELMİYOR
NOVARTİS
ilaç firması tarafından üretilen Gleevec, 2 yıl kadar önce FDA'ye başvurdu ve insanlar üzerinde deneme iznini normalden çok daha kısa sürede aldı. İlacın ilk hedefi, kronik miyeloid lösemi (kan kanseri) hastalığıydı. Halen hastalar üzerinde denenen ilaç, tıp çevrelerinde büyük umutlara yol açtı. Öyle ki dünyanın en başarılı kanser tedavi merkezlerinin başında gelen Teksas eyaletindeki M.D. Anderson Üniversitesi Kanser Merkezi, Gleevec'i "akut lenfotik lösemi" hastalığının tedavisinde de denemeye başladı.

TIP DÜNYASI BEKLEMEDE
DOKTORLAR
, ilacın yüksek dozda kemoterapiyle bir arada kullanıldığında lenfotik lösemi hastalarının tedaviye çok daha kısa sürede ve daha iyi yanıt verdiğini söylüyor. M.D. Anderson'daki araştırmanın başında bulunan Dr. Deborah Thomas, Gleevec ve kemoterapi tedavisi sayesinde hastalıktan uzak şekilde 2 yıl yaşama oranının yüzde 85 olduğunu belirtiyor. Üniversitenin kanser bölümünde asistan profesör olan Thomas, "Bu çok umut verici bir tedavi yöntemi. Hastaların tedaviye uzun süre ve kalıcı yanıt vermesini sağlıyor. Ancak tedavinin denemeden çıkıp normal kullanım aşamasına gelebilmesi için uzun süreye ihtiyaç var" dedi. Dr. Thomas ve ekibinin Gleevec'i yeni denemeye başladığı bu lenfotik lösemi hastalığı, genetik mutasyon sonucu meydana geliyor. Tedavisinin çok güç olduğu belirtilen bu hastalığa yakalanan kişilerin standart tedaviyle 2 yıl yaşama şansı yüzde 12-28 arasında değişiyor. Geçtiğimiz hafta yapılan yıllık Amerika Hematoloji Derneği toplantısında bu çalışmalarını anlatan ekip, Gleevec'le tedavi ettikleri 24 hastanın 23'ünün "tedaviye tam yanıt verdiğini" açıkladı. Yani bu, kanserin bütün belirtilerinin ortadan kalktığı anlamına geliyor. Araştırmayı yapan doktorlar, Gleevec'in anormal protein üretimini durdurduğunu, böylelikle kanserli hücrelerde büyümenin önüne geçildiğini ve anormal kan hücreleri sayısının azaldığını ifade etti.

BİRLİKTE DAHA DA YARARLI
EKİBİN
başındaki Dr. Thomas, Gleevec ve kemoterapinin birlikte kullanıldığında ayrı ayrı sağladıkları etkiden daha fazlasını verdiklerini söyledi. Dr. Thomas, "Gleevec'in kullanılması vücuttaki toksin oranını artırıyor gibi görünmüyor. Hastaların çoğu, kök hücre nakli gerektirmeden iyileşme gösterdi. Ancak henüz çok erken" dedi.

DR. SUALP TANSAN:

Evet, kanserigeriletiyor
Gleevec adlı ilacın Türkiye'dekan kanseri ve son derece na-dir rastlanan mide ile bağırsağıtutan GİST tipi tümör tedavi-sinde kullanıldığını söyleyenDr. Sualp Tansan, "Bu ilaç özelkanser türlerinde geriletici oluyor. Hatta hastaların yüzde90'ından fazlasında büyük birgelişme sağlıyor. Ancak ilacıntamamen iyileştirici etkisinedair henüz bir kanıt yok. Tekvaka, ne yazık ki gösterge olarak kabul edilemiyor. Çünkügeri gelip gelmeyeceğine dairkanıtların ortaya çıkması içinuzunca bir süre gözlem altındatutulması gerekli" diyor.

DIŞ HABERLER

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Maganda cinayeti
 Ölüm anneyi bebeğini emzirirken yakaladı
 Yazdığı şiirdeki ölüm 'altın vuruş'la geldi
 Ayağını taşa vurdu
 İşte taşımalı eğitim!
 Sokak ortasında bıçaklı saldırıya uğradı, öldü
 Hırsıza suçüstü dayağı
 Cezai ehliyetinin tam olduğu belirlendi
 Cep telefonundan "böcek" imal etti
 'Komşu' doktorlar kanser hücrelerini zayıflatmanın yolunu...
 Aracına yer bulmayan otopark görevlisini ezdi
 19 ton barut taşıyan gemi karaya oturdu
ERDAL ŞAFAK
Vah Adana vah
Türkiye'nin sanayileşme hamlesine öncülük...
AHMET HAKAN COŞKUN
Metiner'e neden tepki gösterildi?
Mehmet Metiner...
MEHMET BARLAS
Bir eski dost daha ayrıldı aramızdan... Elveda...
ÖMER ÇELİK
Şehrin ruhu...
Çok önemli bir yerel seçime doğru...
REFİK DURBAŞ
80 kuşağının çocukları...
"Hey 80 kuşağı! Gelecek...
SAVAŞ AY
Tayyareleri seven adamlar!..
Havacılığa olan tutkumu...
HINCAL ULUÇ
İstanbul not Constantinople günleri..
Birden ekrandan...
Başkan Şah  Terim Mat
Başkan Şah Terim Mat
Divan Kurulu ve Mali Kongre'de kendisine Terim'i şikayet eden, hatta...
Favori Hagi
Favori Hagi
Terim'in yerine kimin getirileceği konusu tartışılmaya başlandı. Şu...
Derviş'ten dobra dobra
Derviş'ten dobra dobra
Derviş, aday belirleme sürecindeki toplantılara hastalığı nedeniyle...
150 milyarı yatıran Akgündüz'e tahliye
150 milyarı yatıran Akgündüz'e tahliye
Siirt seçimlerinin iptaliyle milletvekilliği düşen Fadıl...
'Hayır İttifakı
'Hayır İttifakı
KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, Ankara'ya gelişinde MHP, SP, DSP, BBP ve...
Çocuklarını da evini de yaktı
Çocuklarını da evini de yaktı
Küçükçekmece'de eşi, iki çocuğu, annesi ve babasıyla birlikte oturan...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.