kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Baykal CHP'yi başarılı buldu!
Bu kadarına pes

CHP lideri Deniz Baykal, seçim sonuçlarını zafer gibi değerlendirdi: "Oyumuzu 8 puan arttırdık, başarılı olduk. Parti istikrara kavuştu. Genel seçimler için iddialıyız."

Seçim bölgesi Antalya'yı ve sarsılmaz kalesi Gaziantep'i AKP'ye kaptıran Baykal, "CHP yenildi" yorumlarını yanlış bulduğunu belirterek şöyle konuştu: "Geçen seçimlerden yüzde 8 oranında fazla oy aldık."

AKP'NİN OY ARTIŞI ÇOK YÜKSEK DEĞİL
"Antalya
ve Gaziantep'te de oyumuzu yükselttik ama yeterli olmadı. CHP'nin etkisi azalmadı, denge değişti. Çöken merkez sağ sırtını AKP'ye dayadı. AKP oylarındaki artış da siyasi hayatımızdaki en yüksek oy artışı değil."

BU ORANLARA BAKIP SONUÇ ÇIKAR MI?
"Yerel
ve genel seçimler mukayese edilemez. 1973'te CHP yüzde 33 oy almıştı, kısa süre sonraki yerel seçimden yüzde 39 oyla çıktı. Şimdi bu oranlara bakarak sonuç çıkartabilir misiniz?"




***

Baykal CHP'yi başarılı buldu!

CHP, geçen seçime oranla gerilemesine ve tüm kalelerini kaybetmesine rağmen; Genel Başkan Deniz Baykal partisinin seçimden başarılı çıktığını ileri sürdü. Baykal “Bu seçimde CHP gücünü korumuş hatta kısmen oyunu artırmıştır” iddiasında bulundu, “Sadece kaybedilen yerler için üzüntü duyuyorum” dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yerel seçimlerden siyaset bilimi ve rakamlar açısından başarılı çıktığını savundu ve "Bu seçimleri 2002 genel seçimleri ve 1999'daki yerel seçimlerle karşılaştırdığınızda CHP gücünü korumuş hatta kısmen oyunu artırmıştır. Sadece kaybedilen belediyeler için üzüntü duyuyorum" dedi. Seçim bölgesi ve kalesi olan Antalya'nın yanısıra; Kocaeli, Gaziantep, Hatay, Burdur, Bilecik, Tunceli ve Giresun'da belediye başkanlıklarını kaybeden Baykal, küçük beldelerdeki performansın arkasına sığındı ve 372 olan belediye sayısının 450'ye çıktığını belirtti. CHP Genel Merkezi'nde bir seçim değerlendirme toplantısı yapan Baykal, partisinin oylarını yüzde 19.4'ten yüzde 21.7'ye çıkararak genel seçimlere göre artış kaydettiğini belirtti.

BAŞARISIZ DEĞİLİZ
1999
yılında yapılan yerel seçimlere göre İl Genel Meclisi seçimlerinde oylarındaki yüzde 1'lik düşüşü, başta Eskişehir olmak üzere bir çok yerde seçime girmemelerine bağlayan Baykal, "1999 seçimlerinde il genel meclisinde aldığımız oy yüzde 11'di. Şimdi ise yüzde 18'i aştık. Yine 1999 belediye seçimlerinde aldığımız yüzde 13'lük oyu ise yüzde 21'e getirdik. Bu bir başarıdır. Gerçeğe saygısı olan herkes bize başarısız diyemez" dedi. Yerel seçimlerin, genel seçimlerle karşılaştırılmaması gerektiğini belirten Baykal, şöyle konuştu: "Her seçimin kendine özgü koşulları vardır. Gizli güçler, yanlı yayın politikaları gibi bir dizi faktörün etkili olduğunu herkes kabul etmelidir. Partimize karşı 1.5 yıldır sürdürülen sistematik baskı ve dayatmalara rağmen, CHP oyunu takviye etmiş ve ciddi artışlar sağlamıştır. Daha önünde 3.5 yıl iktidar süresi bulunan iktidar partisinin bu seçimlere çok özel avantaj,muhalefetteki partinin ise çok özel bir dezavantajla gittiği de unutulmasın. Yine de başarılı olduk."

ÖZELEŞTİRİ DE YAPTI
ANTALYA,
Hatay ve Gaziantep'te oylarını artırmalarına rağmen seçimi kaybettiklerine dikkat çeken Baykal, "Artık sistem tümüyle değişti. Seçim kazanmanız için bu oylar yetmiyor. Türkiye'nin yeni yapılanması bu sonuçları doğurdu" diye konuştu. CHP'nin her şeye rağmen seçimlerle ilgili özeleştiri yapmayı sürdüreceğini belirten Baykal, "Ben parti yönetiminde herhangi bir sıkıntı olduğuna inanmıyorum. Bunu da öngörmüyorum. Ancak CHP, analizlerine ve arayışlarına hız vererek yoluna devam edecektir" dedi. Baykal, gazetecilerin CHP içindeki muhalif milletvekillerinin bildiri yayınlayarak kendisini istifaya çağırmalarını hatırlatmaları üzerine de şöyle konuştu:

YÖNETİM DEĞİŞMEZ
"CHP
artık istikrara kavuşmuş bir partidir. İç karışıklık dönemi geride kalmıştır. Her seçimlerden sonra, 'şimdi ne olacak, biz ne yapacağız' şeklindeki bir telaş ve panik söz konusu değildir. Sürekli bir yol arayışımız söz konusu değildir. Ancak demokrasi ve hukukun gerekleri vardır. Demokratik sistem işletilebilir. Bunun da yolu bellidir.". Baykal, CHP'de yönetimin değişmesinin de söz konusu olmadığını belirterek, "Bu arkadaşlarımız olağanüstü zor koşullarda görev yaptılar. Göreve devam edeceğiz" dedi. Basın toplantısının ardından parti yöneticilerini ve MYK üyelerini genel merkezdeki odasına çağıran Baykal, yöneticilerle bir toplantı yaptı. Baykal toplantıda yerel seçimlerden alınan sonuçları değerlendirdi ve bundan sonra atılacak adımlar konusunda çalışmalara başlanmasını istedi.


ANKARA

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Eşleri de ekran başında ter döktü
 Demokrasinin renkleri
 Seçimin galibi 'Evde Kalanlar'
 Muhaliflerin 'Ekibi dağıt' muhtırası gecikmedi
 İstanbul'da ünlü adaylar umduğunu bulamadı
 Sarıgül'den seçmene teşekkür turu
MEHMET TEZKAN
CHP'li seçmen CHP'de kalmak için direniyor..
Seçimin en...
EMRE AKÖZ
'Antropomorfizm'
SEÇMEN MESAJ VERİR Mİ?Yerel seçimler...
UMUR TALU
Çimento, tuğlalar, çatlak ve sol
Özellikle 90'lı...
Bush: Çözüm için elinizden geleni yapın
ABD Başkanı George Bush, Kıbrıs görüşmelerinin en kritik...
Blair ve Bush devrede
İki lider Kıbrıs'ta çözüm için kaleme sarıldı. Erdoğan, Blair'e...
Yabancı olmalı
Yabancı olmalı
"Kalbimdeki isim yerli. Mantığım ise farklı söylüyor. Bu ortamda...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.