kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İtirazlar yapıldı şimdi son söz Kofi Annan'ın
Annan'a Rumlar'dan 20 ayrı itiraz

BM Genel Sekreteri Annan'ın Kıbrıs'ta iki tarafa sunduğu 4. kez değişikliğe uğramış plana Türkler de Rumlar da itiraz etti. Rumlar'ın itirazı 20 ayrı maddede oldu. Annan bugün taraflara referanduma gidecek metni sunacak.


***

İtirazlar yapıldı şimdi son söz Kofi Annan'ın

Kıbrıs sorununun çözümü için ortaya atılan 4'üncü Annan Planı ile ilgili itirazları, dün her iki taraf da Kofi Annan'a iletti. 30 yıllık Kıbrıs sorununda son sözü bugün Annan söyleyecek.

Otuz yıldır süren Kıbrıs sorununun çözümü için son sözü bugün BM Genel Sekreteri Kofi Annan söyleyecek. Annan'ın dördüncü planını önceki gece sabah saatlerine kadar değerlendiren Türk, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan ve KKTC tarafları, dün öğle saat 12.00'ye kadar itirazlarını ayrı ayrı belgeler halinde Annan'a sundu. Annan, bir tarafın itirazını diğer taraflara bildirmediğini açıklayarak, "Değişiklik taleplerini harmanlayacak, oluşturacağım son belgeye yansıtacağım" dedi.

SABAH SAATLERİNDE AÇIKLANACAK
Annan, dün gece yarısı saat 24.00'e kadar görüşmelerin sürdüğü ve bugün sabah saatlerinde açıklanacak olan planın taraflarca imzalanmasını da talep etti. Ancak imza talebi dört tarafın heyetleri arasında bile görüş ayrılığına yol açtı. Bazı diplomatlar, "Planın altına imza atsak bile son sözü referandumda Kıbrıs halkı söyleyecek. İmza, metni referanduma götürme sözü anlamına gelir" görüşünü savunuyorlar.. Plana dört tarafın imza atıp atmayacağı da bugün belli olacak. Diğer yandan her iki tarafın da plana ilişkin en büyük itirazının, Burgenstock'ta varılacak anlaşmanın, 'AB'nin esas hukukuna dahil edilmesi' olarak özetlenebilecek olan derogasyonların oluşturulması konusu üzerine yoğunlaşması dikkat çekti.

TÜRK TARAFININ İTİRAZLARI
SABAH'ın edindiği bilgiye göre Türk tarafının itirazları özetle şöyle:
* Bugün varılacak anlaşmanın AB'nin birincil hukukun daimi bir parçası olarak kabul edilmesi isteniyor. Anlaşmanın, 25 AB üyesi ülkenin parlamentosundan geçmesi için AB'den daha somut formüller bekleniyor.
* Kuzeyde bulunan Rum kilisesine bırakılan mülkün oranı çok fazla bulunuyor. Haritaya göre kuzeyde çok büyük bir mülk kaybı var. Mülkiyet düzenlemelerinde Aralık 2002 sonuna kadar alınmış inşaat izinlerinin dikkate alınması eleştiriliyor. Bu tarihten sonra yapılan inşaatlara sıfır tazminat verilmesi kabul edilemez bulunuyor.
* Federal devlet kurumlarının oluşturulması için öngörülen sürenin kısa tutulduğu belirtiliyor.
* Karpaz'daki evlerinden çıkarılacak Türkler'e tazminat verilmesi isteniyor.
* KKTC vatandaşı Türkiye kökenliler için oluşturulacak 45 bin kişilik listeye çocukların dahil edilmemesi böylece 45 bin rakamına çocukların da eklenerek sayının daha da yukarı çıkarılması isteniyor.

YUNAN TARAFI 20 MADDEYE İTİRAZ ETTİ
Bu arada Annan'ın sunduğu son Plan, Rum tarafından büyük tepki çekti. Rum gazeteleri, Annan için "Annan fes giydi, Türklerle dans ediyor" deyip bu yönde karikatürler yayınladı. Son Annan Planı'nın 20 maddesine itiraz eden Rum tarafının itirazlarının ana hatlarını ise şu maddeler oluşturdu:
* Türk askeri, Adada planda belirtildiği gibi süresiz olarak kalmamalı.
* Derogasyonlar sürekli değil, geçici süreyle tanınmalı.
* Kuzeye dönecek olan Rum oranı yüzde 21 olarak kalmalı. Planda belirtildiği gibi yüzde 18'e düşmemeli.
* Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarının sayısı azaltılmalı.
* Eş Başkanlık süresi kısa tutuluyor.
* Federal Hükümet organlarına veto hakkı verilmeli
* Birleşik Kıbrıs Devleti'nin Merkez Bankası, Rum Yönetimi Merkez Bankası niteliği taşıyor. Merkez Bankası için yeni bir düzenleme gerekmektedir.
* Adadaki BM Barış Gücü askerlerinin çözüm sonrası rolü netleşmeli. TÜRKLER 65 KÖYÜ DEVREDECEK Öte yandan görüşmeleri süren planın ekinde yer alan haritaya göre, KKTC'deki 65 köy Rumlara bırakılıyor. Bu plan uyarınca da 48 bin 950 Kıbrıslı Türk yer değiştirmek zorunda kalacak. Yeni plana göre, Lefkoşa- Gazimağusa anayolunun güneyi BM kontrolüne verilecek ve bu bölgeye Türk askeri geçemeyecek. Haritayı da barındıran bu ek belgede hangi köylerin hangi tarihlerde devredileceği de yer alıyor.

ZEYNEP TUĞRUL BURGENSTOCK

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Papadopulos değişikliğe karşın plana direniyor
 Verheugen: Yunanistan'ın vetosunu aşmaya çalışıyoruz
 Rum basınından 'hayal kırıklığı' yorumları
 Kaymakamın isyanı
 Çocuklar yeterince uyumuyor
 Avrupa normal doğum için çabalıyor
 İşte üçüncü uzay turisti
MEHMET TEZKAN
Partilerin seçim kaybetmediği tek ülke..
Bütün dünyada...
EMRE AKÖZ
Baykal devam etsin!
Mesut Yılmaz'a yıllarca sesini...
Orası Fransa orada öyle!
Fransa’da yerel seçimde 26 bölgeden 24’ünü kaybeden Başbakan...
Londra'yı İstanbul gibi vuracaklardı
İngiliz polisi, yarım ton amonyum nitratla 3 havaalanına saldırıya...
Cezanın Efendileri
Cezanın Efendileri
Zirveye oynayan F.Bahçe, Beşiktaş ve Trabzon PFDK’ya en çok sevk...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.