kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Evimizdeki parfümler
Evimizdeki parfümler

Bir mekana giriyorsunuz, ilk bakışta görsel olarak ilginizi çekmiyor ama sizi içine davet eden hoş bir kokusu var ki oradan ayrılamıyorsunuz. İşte kokunun gizemi
Yıllar önce bir kitap okumuştum, orijinal adı "Das Parfum", yani "Parfüm". Kokunun insana neler yaptırabileceğini işleyen, Patrick Süsskind'in yazdığı ilginç bir polisiye hikayeydi ve çok etkileyiciydi. Parfüm kelimesi dilimize Fransızca'dan geçmiş ve güzel koku, esans anlamına geldiği gibi, aynı zamanda mecazi olarak da tatlı anı, hoş bir hava anlamında da kullanılıyor.

LAVANTA DEMETLERİ
Mecazi anlamından olsa gerek, güzel kokular gerçekten de insanda hoş bir anıyı ve ya dingin, özel bir yeri hatırlatır. Kokunun insanı olumlu etkileyen ya da tam aksine itici etkisini yadsıyamayız. Güzel kokulu bir yerde bulunmaktan ne kadar hoşlanırsak, kötü koku sinmiş bir yer ne olursa olsun bizi oradan kaçırtır. Vanilya kokusu teselli eden, yatıştırıcıdır. Gülün yumuşak kokusu da, bazılarına göre duygusal veya erotik bir anlam da taşısa, erinç vericidir.

Lavanta ve yasemin yerine göre bazen gevşetici, bazen de dinçleştiricidir. İç mekanda bulunan bitkilerin sakinleştirici etkilerini çoğaltmak için mekanın renkli ambiansını bitkilerin renkleriyle uyumlu hale getirmeliyiz. Bu bağlamda sakinleştirici mavi ve diriltici sarılar, herbiri kendi içinde ayrı etki vermesiyle beraber, oldukça armonik bir fon rengidir. Beyaz, kırık beyaz ve krem renkleri bitkilerin yeşilleriyle çok güzel bütünleşirler. Bu armonileri yakalamak için yeşilin karşıtı renklerden, yani kırmızı ve turuncudan uzak kalmak gerekir. Farklı koku yayılımlarıyla evin ya da büroların atmosferini değiştirebilirsiniz.

Parfümlü mumlar ve püskürteçler tatlı meyvemsi, deniz kıyısının diriliğini hatırlatan veya çiçeksi kokular yayarlar. Aromaterapi kısaca kokuların kullanımıyla tedavi anlamındadır ve bunu gerçekleştirebilmek için bitki hülasalarından elde edilen yağlarla pek çok rahatsızlığa iyi gelen, sakinleştirici ve canlandırıcı ürünler yapılmıştır. Banyomuza kattığımız birkaç damla doğal yağ, suya karıştırdığımız badem ya da üzüm çekirdeği yağları vücudumuza masaj yaparken kullanılır, hem sağlıklı, hem de rahatlatıcıdır. Tabii ki canlı ya da kurutulmuş çiçeklerin yaydığı kokuların yeri bambaşka.

Mutfakta pencere önünde duran bir bitki buketi, yatak odasında bir küçük lavanta demeti, salonda şık bir vazoya konulmuş güller, kokularının yanı sıra mekana renk, form ve doku katarlar. Banyolarınızı da, gene eğreltiotu, orkide ya da papatya ile çok zevkli bir biçimde donatabilirsiniz. Kokulu veya suda yüzen mumlarla daha sakinleştirici, hatta romantik hale getirmeniz de mümkün. Mumun aynalara yansıyan ışığı da tüm yorgunluğunuzu üzerinizden alıp sizi rahatlatacaktır. İlk girişte de misafirlerinizi güzel kokularla karşılayabilirsiniz. Bunun için çok çeşitli koku püskürtücülerinden seçip, dakika ayarını da kendiniz belirledikten sonra uygun bir yere sabitleştirebilirsiniz. Aynı etkiyi banyo ve tuvaletler için de düşünebiliriz. Gizli bahçeniz dediğim okuma köşenizde sevdiğiniz kitabı okurken hissedilen güzel bir koku sizi okuduğunuz hikayenin derinliklerine alıp götürecektir.

Önerilen adresler: Occitane Nişantaşı. Vakkorama ve Papetland mağazaları, potpuri ve mumlar için. Paşabahçe'den hem mum, hem de potpuri çeşitlerini renkli taşlarla karıştırıp alabilirsiniz. Tütsü ve püskürtücülerin en ekonomiği Eminönü'nde.

Meltem Etcheberry

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 En büyük sınavımı babama karşı verdim
 Güzelliğe yolculuk var
 Eğlence yaşamında ev doğallığı moda
 Fantezi dolu bir yaz
 Temalı partiler
 Kendi tek taşımı kendim alacağım
 Hafta sonunu kendinize ayırın
 Cinselliğin farklı anlamları
 Mozart'la hayata dönüş
 Çingene kampında müzik
 Kahramanlık kadınlarda
 Evlere bahar geldi
 Araplar meyveli Türkler klasik seviyor
 Hafta sonunu evde geçirmeyin
 Mutlu sonla bitmeyen aşk daha ilgi çekiyor
 Filmlerinde kendini oynuyor
 Haremin üzerindeki sır kalktı
 Her zevke ayrı konser
 Haftanın Kitapları
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Hayvanlar
Başlığa bakıp bunu birine hakaret sözcüğü gibi...
Kelebeğin kanat çırpışı
Kelebeğin kanat çırpışı
Günlükleri arasında kendine farklı hayatlar kurmaya çalışan bir...
Başarısız bir yeniden deneme
Başarısız bir yeniden deneme
Dehşetin kucağındaki genç çiftin gerilim dolu macerasını anlatan...
Dalyanköy'den Arnavutköy'e
Çeşme'nin ünlü restoranı Balıkçı Hasan İstanbul'da yeni bir lokanta...
Çevreciler Akasya altında buluşuyor
Çevreyle ilgili çalışmalar yapan herkesi aynı anda bir araya getirmeyi...
Aşkı oynayarak öğrenin
"Singles" bütün dünyada milyonlarca kişiyi peşinden sürükleyen bir bilgisayar...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Otomobil | Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.