kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İspanya'da bir otel: Parador Lerma
Kralın sarayında lüks bir tatil yapın

Ribera del Duero'daki Parador Lerma Oteli İspanya'nın medarı iftiharı. Aslında burası şehrin düküne ait, 17. yüzyılda inşa edilmiş bir saray. Sadece yatmak için bile gelmeye değer. Ancak 60 odalı bu butik otele rezervasyonsuz sakın gitmeyin.

***

İspanya'da bir otel: Parador Lerma

Bu otel İspanya'nın medarı iftiharı Parador'lardan. Lerma'da, bu şehrin düküne ait 17.yy'da inşaa olunmuş bir saray. Şu kadarını söyleyelim, sadece bu otelde yatmak için bile buraya gelmeye değer. Ama rezervasyonsuz sakın gitmeyin
Gazetelerdeki ilk kural şudur: Haftalık yazılarda dizi olmaz. Olmasa daha iyi olur. Neden? Çünkü üzerinden bir hafta geçti mi hiç bir kimsenin, ne başını ne sonunu hatırlayacak hali kalmaz da ondan. Ama bazen öyle bir konu olur ki! İşte bizim Kuzey İspanya seferimiz bu bab'dan. Geçen hafta en kuzey, Bilbao'dan başlamıştık ya. Bu kez başa döneceğiz. Madrid Havaalanı'nda, pasaport kuyruğundayız. Tuhaf, tatsız, havasız, basık bir mahalde bir saat kuyruk nasıl bir his? Güvenlik bir başka eziyet! Nihayet dışarıdayız. Günlük güneşlik bir Madrid. Erdal Ilıcalı karşılıyor. Pegasus Wines'ın sahibi.

Üzerinde keten bir "loden". "Bu da ne?" diyeceksiniz. Efendim, loden Avusturya-Macaristan ahalisinin mahalli kıyafetidir. Ekabir takımı bunu her vesileye uydurarak taşır. Yani neredeyse "black tie" yerine kullanan bile çıkar. Ilıcalı'nın üzerindeki keteni görünce, ince bir tercih olarak bunu tebrik ettik. Etmez olaydık. Aradan bir saat geçti geçmedi, bizim evsahibi kıyafeti değişmiş, geldi. "Bak" dedi, "nazar değdi" lodenin pantolonu yırtıldı. "Hay allah" dedik. Bu ahval altında bari şarap için ölçülü kalalım: Ne olur ne olmaz! Tam, bu iyi deriz... Ona da nazar değer mi?

EN GÜZEL ŞARAPLAR
Madrid'den Ribera del Duero'ya gidiyoruz. Nihayet Bodegas Blason'a ulaşıyoruz. Burası Ortega Gil-Fournier ailesine ait butik bir şaraphane. Bir yandan Arjantin'de And Dağları eteği Mendoza'da imalat yapmaktalar; bir yandan da Ribera del Duero'da Rioja'nın biraz altındaki bu dar bağlar dilimi şöhretli. Neden? Çünkü bu "appelation'ın alanı" küçük, yani rekolte sınırlı. Ama şöhretin nedeni de sadece bu değil. İspanya'nın şampiyonlar liginde oynayan bütün şaraplar bu küçücük alandan. Vega Sicilia, Pingus bugün İspanya'nın artık "vitrinde" tuttuğu şaraplar.

İşte Ribera del Duero bunların vatanı. Bağların arasındaki küçük, sevimli yeni yapıya ulaşıyoruz. Bizi buyur eden Jose Manuel Ortega Gil-Fournier bu şirketin yönetici ortağı. Bankacılıktan geliyor. Bir İspanyol bankasının Güney Amerika operasyonlarına bakarken, Arjantin'de şarap işiyle ilgilenmeye başlıyor. Bankadan ayrılıyor. Kendini Tempranillo, Malbec, Syrah bağlarında buluyor. Bodega Fournier'in eğilimi daha çok eski tür bağcılık. 18 kg'lık sandıklarla toplanan üzüm seçilip sınıflandırıldıktan sonra, çelik haznelerde sıkılıyor.

Dikey hidrolik presler elektronik olarak kontrol olunmakta. 2002 yılından başlayarak kullanılan kuru buz daha kaliteli bir fermentasyona katkıda bulunuyor. Ya yıllandırma? 225 litrelik fıçıların yüzde 80'i Fransız, gerisi ise Amerikan meşesi. Meşe fıçıları nereden aldıklarını da gururla anlatıyor Fournier: Seguin, Sylvain, Taransaud, Moreau, Radoux, Nadalie... Bunlar en iyileri. Sıra fıçılardan çıkan şarabı şişelemede: En iyilerini A Crux olarak etiketlerler. Bu şaraplar 18 ayı meşe fıçıda, 12 ayı da şişede dinlenerek geçirir. Örneğin, J. Robinson'un Financial Times listesinde bu şarap Arjantin'in en iyi 15 şarabından birisi olarak yer almış. Yüzde 70 Tempranillo, yüzde 20 Malbec, yüzde 10 Merlot.

Bu "varietel" Mendoza'dan geliyor. 2001 rekoltesinden 44 bin şişe yapılmış. Kolay içilen, meşe ve Malbec'in son sözü söyledikleri bir şarap. Muhtemelen iki yıl içinde daha iyi olacak. A Crux'nun bir de yüzde 100 Malbec'i var. Bu üzümün meraklılarının ismini duyduklarında bile yüzleri aydınlanıyor. Mendoza'dan getirdikleri bu şarap da hoş ve gövdeli bir 2002. En ilgi çekici şarapları Alpha Spica. Jose, henüz şişelenmemiş bu şarabı getirtiyor. Burgos yakınlarındaki Berlanges de Roa'dan. Yüzde 14.5 alkol oranı ile Tinta del Pais üzümünün 2003 rekoltesi gerçekten gelecek vadediyor. Fournier ile şarap tadımı biter bitmez yola koyuluyoruz. Saat 19.00, 12 saattir yoldayız. Şimdi otele gitme zamanı. Şarap faslı bitti, otelden bize ne demeyesiniz. Sakın!

Bu otel İspanya'nın medarı iftiharı Parador'lardan. Lerma'da, bu şehrin düküne ait, 17. yy'da inşaa olunmuş bir saray. 1601 ile 1617 arasında Kral III. Felipe yaz şenlikleri için bu sarayda kalırmış. İrice bir orta avlu etrafına yerleşmiş, monumental, kare bir yapı. Şu kadarını söyleyelim, sadece yatmak için bile bu otele gelmeye değer. 60 odalı butik otele, rezervasyonsuz sakın gelmeyin. Akşam yemeği saat 23.30'da. Burgos'da El Cipres'e giriyoruz.Yani selvi. Küçük, samimi bir lokanta. Burgos'un en iyilerinden. Pegasus'un Türkiye'ye getireceği bütün şaraplar masada. Ama Fournier bir sürpriz yapmış, "gündüz güzeli" Alpha Spica etiketsiz hali ile önümüzde. Tabağımızda ise inanılmaz bir kuzu. Beyti Bey yanımda olsun, o da bir tatsın istiyorum. Kuzu öyle bir şey. Sadece süt görmüş... Ayağımız yerden kesilmiş bir şekilde otele geri dönüyoruz. Saat 02.30. Unutmayın: Parador Lerma. Haftaya yola devam!
DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Isparta pilot üssü oluyor
 Boeing 737'den üretim rekoru
 5 bin yıllık surlara raylı sistem
 Uluslararası bir yarış
 Artık Kos çok daha yakın
 Truva hazinesi nasıl kaçırıldı?
 Duvar Temizliği
 Taşrada İki Gün
 Kültürü fotoğraflıyor
 Kısa...Kısa...Kısa... 23 Mayıs
 Beyaz Saray'da tatil
 Yaşar Kemal ve Tarkan
 Müze açmak için üç villa sattı
 Güzellikleri genlerinden
 Evlerde eski ve yeni bir arada
 Tasarım Türkleşiyor
 Uçak zamlanacak
 Havacılık dünyası Berlin'de buluştu
 Kısa...kısa...kısa...
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜNTAY ŞİMŞEK
Pilot problemi tırmanıyor
Havacılık sektörünün hızla...
ÖNCEL ÖZİÇER
Açıkta kalmış
Hülya Avşar son televizyon programında...
REFİK DURBAŞ
Hayal ve ötesi...
On yıl kadar oluyor, birkaç günlüğüne...
Saf şekerden uzak durun
Saf şekerden uzak durun
Çok konsantreli olan saf şeker tüketimi metabolizmada tamiri zor...
Karbonhidrat kaynakları nelerdir?
Karbonhidrat kaynakları nelerdir?
Bazı hayvansal besinlerde karbonhidrat vardır. Örneğin, sütte laktoz...
Otuzumda kanseri bekliyordum 4 yıl sonra iki göğsümü kaybettim
Viyolet Aroyo, Olimpiyad meşalesini İstanbul'da taşıyacak isimler...
Gelecek kokulu telefonlarda
Avrupa'nın dev stratejik tasarım şirketi Designafairs'ın başkanı...
Esnek bantlarla form tutun
Türkiye'de ilk kez uygulanan "Therarobic" esnek bantlarla yapılan bir tür...
Üçüncü yıldızın 20 yıllık öyküsü
Hikaye 1984 yılında başladı. Bu uzun maratonda pek çok teknik adamın, futbolcu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.