kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Selale Kadak @ SABAH
 

Vergi kaçıranın uykusu kaçacak!

Bu yazıyı okuduktan sonra bence vergi kaçırmayı düşünenlerin biraz uykusu kaçacak! Umarım da öyle olur. Vergi daireleri, kayıt dışı ekonomiyi yok edecek kadar ciddi bir sisteme giriş yapıyor dersem çok iddialı olur, biliyorum. Ama en azından vergi dairelerinin Türkiye'ye ait fotoğrafın tamamını çok daha net bir şekilde görmelerinin önü açılıyor dersem yerinde olur. Çok yakında diz üstü bilgisayarı ile vergi kontrolü yapmaya başlayacak vergi denetmenlerinin off-line (bağlantısız diyelim) dünyadan on-line dünyaya giriş yapacağını ve vergi kaçırmaya çalışanların kabusu olacağını da söylemekle yetinelim.
Belki tahmin ettiniz. Konu belirli aralıklarla bu köşede yer verdiğim edevlet uygulamaları ve devletin attığı ya da atamadığı adımlar.
Dün İstanbul'da iki gün sürecek uluslararası bir basın toplantısı başladı. Konu Bilgi Teknolojileri (IT) Servisleri'nde Yenilikler. Toplantıya ev sahipliğini Siemens Business Services (SBS) yapıyor ve Türkiye'den hizmet verdiği 10 ülkenin gazetecileri de bu toplantıyı izliyor. Toplantının bugünkü bölümünde Türkiye'nin en büyük edevlet projelerinden biri olan Vergi Daireleri Otomasyon Projesi (VEDOP) tanıtılacak.
Geçenlerde hem kimliğini değiştirmek isteyen hem de kabus yaşamamak için işini sürekli erteleyen bir arkadaşım, nüfus idaresinde jet hızıyla işlemlerini yaptırıp, birkaç gün sonra alabileceğini düşündüğü kimliğine anında kavuşunca adeta şoka girmişti.
Ben de bir ay kadar önce pasaportumun süresini bir günde uzatarak, 'mutlu vatandaş'lar arasına katılmıştım. Yani devletin hep 'hantallığıyla' suçladığımız birimlerinde müthiş bir değişim başladı. e-devlet öyle ya da böyle hayata girdi. Günlerce bekleyip hiçbir işini halledemeyip sinir küpü olan vatandaşların sağlığı kurtuldu. Tabii keşke e-devlet konusunda bu kadar geç kalmasaydık diye düşünüyorum.
360 vergi dairesi birleşti!
Vergi dairelerine dönecek olursam. Kısaca yakında vergi mükellefinin hayatının nasıl kolaylaşacağını özetlemek istiyorum. Türkiye'de 430 tane vergi dairesi bulunuyor. SBS, projenin birinci fazını 2001 yılında bitirmiş ve 155 vergi dairesini otomasyona geçirmişti. Şimdiyse 360 vergi dairesi daha otomasyona geçiriliyor. Off-line, yani elindeki dosya bilgileriyle denetime giden 2400 vergi denetmeni de çok yakında kontrollerini lap-top bilgisayarlarıyla yapmaya hazırlanıyor.
VEDOP sayesinde e-beyanname uygulaması gündeme geliyor. Artık mükellefler, vergi dairesine gitmeden internet üzerinden elektronik imzanın da yardımıyla güvenli bir şekilde her türlü işlemi bilgisayardan yapabilecek. SBS Genel Müdürü Mustafa Çağan, entegrasyon ve otomasyonun yayılmasıyla Türkiye Vergi Dairesi yaklaşımının getirildiğinin altını çiziyor. Bu şu demek. Bir mükellef Adana'daki arsasıyla ilgili işlemleri, İstanbul'daki herhangi bir vergi dairesinden yaptırabilecek ya da mükellef tek bir noktadan denetlenebilecek. Vergi dairelerinin vergi ambarı oluşturması sayesinde ise vergi denetimi çok üst seviyeye gelecek. . Bugün sistemi çok daha detaylı olarak bir vergi dairesinde Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu anlatacak. Sistem, şimdiye kadar geliştirilen en yeni metod olduğundan yurtdışındaki vergi dairelerine de örnek olabilecek.
Teknoloji geliştirme konusunda Türk şirketlerinin başarısı zaten takdire şayan. Almanya ve İngiltere'den talep gelince, SBS daha önce geliştirdiği trafik bilgi sisteminin geçenlerde yurtdışında sunuşlarını yapmış. Yollarda belki rastlamışsınızdır. Tablet PC'li polisler trafikte durdurduğu kişilerle ilgili bütün bilgilere anında ulaşmaya başladı.
Teknoloji geliştirerek dışarıya proje satan şirketlerinin başarısı ülke sınırlarını çoktan aştı. Türk vatandaşları da ne güzel ki bu gelişmeden nasiplenmeye başladı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Başkan eşlerine öğlen yemeği Güler Sabancı'dan   / 29-06-2004
 TEMA kesmesinler diye ağaç tarımı başlatıyor   / 25-06-2004
 Hantal PTT, nasıl hiperaktif olup 50 trilyon kâr hedefliyor?   / 23-06-2004
 Evet özür diledim!   / 16-06-2004
 Ülsever, paşalardan nasıl özür diledi?   / 15-06-2004
 En sıkı pazarlıkçı Metin Kalkavan   / 11-06-2004
 Pire'de özlenen buluşma   / 09-06-2004
 Berlusconi hedef gösteriyor Confindustria izinden gidiyor   / 04-06-2004
 800 milyon dolar garanti peki İstanbul neyi bekliyor?   / 02-06-2004
 Korktukları hep başlarına geliyor   / 28-05-2004
YAVUZ SEMERCİ
Emin Şirin: Keşke Karamehmet gibi 20-30 yatırımcımız...
İLKER SARIER
Ben orada yoktum
Anadolu kültüründe bu nevi görgüsüzlük...
ŞELALE KADAK
Vergi kaçıranın uykusu kaçacak!
Bu yazıyı okuduktan...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Büyümede madalyonun öteki yüzü
GSMH'nin yılın ilk...
Bush'un uçağına bomba tuzağı
NATO Zirvesi öncesinde Atatürk Havalimanı otoparkına konan uzaktan...
En iyi kötü adam artık yok
Yeşilçam'ın pala bıyıklı, en iyi kötü adamı Hüseyin Baradan, ardında...
IMKB
E: 18,290 D:% 1.80
DOLAR
S: 1,472,000 D:% -1.01
EURO
S: 1,792,000 D:% -0.94
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.