kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
40 bin Euro'luk mezar
PKK'lıya anıtmezar

"Örgüt içi infaz" iddiasıyla gündeme gelen PKK'nın Avrupa sorumlusu Sincer'in köyüne siyah Milano mermerli mezar anıtı yaptırıldı.

PKK'nın KADEK adını aldıktan sonraki üst düzey yöneticilerinden olan ve geçen 15 Ağustos'ta Kandil Dağı'nda esrarengiz bir biçimde ölen Engin Sincer, bu kez ölümüyle değil görkemli mezarıyla gündemde.

40 bin euro'luk
Sincer'in Pazarcık'ın Seyrantepe Köyü'ndeki mezarının Türkiye'de örneği yok. Yurtdışında yaşayan ailesinin ve örgüt sempatizanlarının katkısıyla yapılan mezara 40 bin Euro harcandı.

İtibarın nedeni
Mezara gösterilen özende PKK'nın reddettiği "Sincer PKK yönetimine muhalifti, infaza uğradı" iddiasının izlerini giderme çabasının payı olduğu konuşuluyor.

Her tarafı siyah mermerle kaplı
Sincer'in ölümünden sonra 200 bin Euro toplandığı öğrenildi. Bunun 40 bin Euro'suyla Seyrantepe'de üç buçuk metre yüksekliğinde bu anıtmezar yaptırıldı. Dört taraftan mermer merdivenlerle çıkılan mezarın iki ucunda Sincer'in resmi işlenmiş iki mermer mezar taşı ve kitabe var.


***

40 bin Euro'luk mezar

PKK/KADEK'in Avrupa'da tanınmış isimlerinden olan ve geçen yıl yaşamını yitiren Engin Sincer için köyündeki mezarına devasa bir anıt yaptırıldı Eve Dönüş Yasası'ndan yararlanmak istediği için infaz edildiği iddia edilen Sincer'in mezarında kullanılan mermerler İtalya Milano'dan getirildi.

Genç yaşta PKK/KADEK'in Avrupa'daki bir numaralı ismi haline gelen ve geçen yıl Kandil Dağı'nda yaşamını yitiren Engin Sincer'in köyünde yaptırılan mezarı devasa yapısıyla dikkat çekiyor. Yakınları mezarın yapımı için yaklaşık 40 bin Euro harcadıklarını belirtiyorlar. 15 Ağustos 2003 tarihinde Kuzey Irak'ta, Kandil Dağı'ndaki örgüt karargahında yapılan komite konsey toplantısında, Eve Dönüş Yasası'na sıcak baktığı gerekçesiyle tek kurşunla vurulup üç gün sonra öldüğü iddia edilen Sincer için inşa edilen anıt mezarda dört bir yandan görülebilen bir fotoğrafı da yer alıyor. Kahramanmaraş'ta merkeze bağlı Seyrantepe Köyü'nde bulunan mezarın yapımı için yaklaşık üç ay önce başlatılan çalışmalar tamamlanmak üzere. Yakınlarının verdiği bilgiye göre, mezarın inşaası öncesinde Sincer'in Türkiye ve Almanya'da yaşayan akrabaları ile Avrupa'daki örgüt sempatizanlarından yaklaşık 200 bin Euro toplandı.

MERMERLER İTALYA'DAN
Bu paranın bir kısmının Almanya'da 18 Ağustos'ta yapılacak anma törenleri sırasında kullanılacağı belirtildi. Yakınlarının verdiği bilgiye göre paranın 40 bin Euro'luk kısmı da anıt mezarın yapımına harcandı. Sincer'in ölüm yıldönümüne yetiştirilmeye çalışılan mezarın süslemesinde kullanılan granit mermerlerin Sincer'in İsviçre'de yaşayan ağabeyi Ali Sincer tarafından Milano'dan getirildiği bildirildi. Mezarın üzerine monte edilen mermerlerin üzerinde Sincer'in bir de fotoğrafı bulunuyor. Mezar açılışının Sincer'in ölüm yıldönümü olan 18 Ağustos'da düzenlenen törenle yapılacağı belirtildi. Açılışa Sincer'in Almanya'da bulunan ailesi ile Avrupa ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelecek örgüt sempatizanlarının katılacağı öğrenildi Kahramanmaraş-Gaziantep Karayolu üzerindeki Seyrantepe Köyü'ne hakim tepede, köy mezarlığının sol köşesinde bulunuyor. Dört beton direk üzerine kurulan yaklaşık 3,5 metre yüksekliğindeki anıt mezara dört tarafından basamaklarla çıkılıyor. Anıt mezarın etrafında da çiçeklendirilmeye hazır peyzaj alanı bulunuyor. İki ana girişte bulunan siyah mermer üzerine işlenmiş Engin Sincer'in resmi, mezarın dört bir köşesinden rahatlıkla görülüyor. Tabanı kalebodur olan anıt mezarın mozolesi ve giriş merdivenleri mermerden yapılmış. Sincer'in resminin İşlendiği mermerin üzerinde doğum ve ölüm tarihleri ile Kürtçe olarak öldüğü yerin adı da yazılı.

ADINA OKUL DA AÇILDI
PKK'lı Sincer için yaptırılan anıt mezarın Türkiye'de bir başka örneği yok. Daha önce Pertek'te bir örgüt militanının mezarında bulunan "Öldüler ama yenilmediler" yazısı ile örgüt propagandası yapıldığı gerekçesiyle dava açılmış ve Pertek Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla yazı sökülmüştü. Sincer adına İngiltere'de de bir okul açılmıştı. Londra'da geçtiğimiz yıl Eylül ayında hizmete giren "Engin Sincer Okulu"nda hafta sonu çocuklara Kürtçe, Matematik, Türkçe ve Fen bilgisi eğitimi veriliyor.

CENAZE KONVOYLA GELMİŞTİ
Mezarının görkemine rağmen Engin Sincer'in ölüm nedeni üzerindeki tartışmalar ise halen sürüyor. Örgüt içi infaz iddialarına karşın Sincer'in ölümünden 17 gün sonra yapılan örgüt açıklamasında da Erdal kod adlı Sincer'in, top atışı sırasında seken "tek kurşunla" vurulduğu iddia edilmişti. Sincer'in cenazesi ise olaydan yaklaşık bir ay sonra 13 Eylül 2003'te, uzun bir araç konvoyu eşliğinde Kahramanmaraş Seyrantepe Köyü'ne getirilmişti. Cenaze geniş güvenlik önlemleri altında, Öcalan lehine atılan sloganlar eşliğinde toprağa verilmiş, tabutun üzerine sarı, kırmızı, yeşil renkli bez örtülmüştü.

SIRRIBERK ARSLAN MERKEZ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Gel vatandaş eyleme gel!..
 Babacan, baldızını Ramsey'a gelin veriyor
 Facia sonrası demiryolu hattı yeniden açıldı
 Boğaz'ın ortası turizme açılıyor
 'Bize yardım edin, cenazemiz gelsin'
 Dönmezer için, 'Devlet töreni' düzenlendi
 Boğaziçi'ne ilk kadın rektör
ERDAL ŞAFAK
Engin, Filiz ve de niceleri...
Kürt aydınların "Çarşamba...
UMUR TALU
Meşum bir fotoğrafın perde arkası ile parmak...
MUHARREM SARIKAYA
Mutfakta biri mi var?
Irak'a nakliye yapan Türk...
AB Komisyonu'na kadın eli
AB Komisyonu'nun yeni Başkanı Jose Manuel Barroso, üye ülkelerden...
O da kırkından sonra azdı, teneşir pakladı
Defalarca kalp krizi geçirmesine rağmen doktorunun uyarılarına kulak...
Şampiyon sahada
Şampiyon sahada
47. sezonun ilk sınavında son şampiyon F.Bahçe, Rize deplasmanında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.