|
|
|
|
İklim değişiklikleriyle birlikte efsane şarap da tarihe karışacak
İtalya'nın dünyaca ünlü Chianti şaraplarının yaklaşık 50 yıl içinde Toskana bölgesinde ısının artması nedeniyle yok olacağı bildirildi. Floransa'da düzenlenen uluslararası jeoloji kongresine katılan Amerikalı üç bilim adamı önümüzdeki 50 yıl içinde klasik Chianti şarabının bugünkü tadını, rengini ve kokusunu kaybedeceğini ve başka bir "şey" olacağını iddia ettiler.
Uzmanlar araştırdı BM'ye bağlı kuruluşlar tarafından hazırlanan iklim değişiklikleri ile ilgili modelleri kullanan bilim adamları dünyanın en iyi şarabını üreten 27 ülkede iklimi incelediler. Bu bilimsel çalışmayı yürüten, SouthernOregon University profesörlerinden Gregory Jones, "Örneğin yaklaşık 50 yıl sonra mevsimin zaten çok sıcak geçtiği Chianti bölgesinde sıcaklık ortalama iki derece daha artacak. Bu koşullarda bağlarda parazit salgını da artacaktır. Şarabın kalitesi kesinlikle aynı olmayacak. Önlem alınmazsa Chianti'den eser kalmayacak" dedi.
Dünyaca ünlü şarap Dünyaca ünlü klasik Chianti'nin (Chianti Classico) formülü 1800'lerde Baron Bettino Ricasoli tarafından bulundu. Chianti'nin 50 yıl sonra alkol derecesinin, renginin, kokusunun değişmesi ve bugünkü kalitesinden uzaklaşması ihtimali İtalyanlar'ı şaşırttı.
|
|
|
|
|
|
|
|
|