kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Orgeneral Özkök
Tabuları Yıktı

Genelkurmay Başkanı Özkök açık konuştu: Türkiye sevgisi en çok TSK'da vardır diye bir anlayışa katılmıyorum. TSK da eleştirilebilir.

Bu Sevginin Tekeli Olmaz
Türkiye sevgisi kimsenin tekelinde olmamalı... Türk Silahlı Kuvvetleri olarak tenkite açığız. Ama alaycı tenkitleri kabul edemeyiz.

Hep Birlikte Hoşgörüyle
Türk Öğün, Çalış, Güven Ama sadece övünmekle olmuyor. Aynı zamanda çalışmak da lazım. Hep birlikte hoşgörü içinde.

Türkiye İçin Umutluyum
Teğmenken birliğimizde bir kişinin arabası vardı. Şimdi her subayın oldu. Ülkenin geleceğinden ben umutluyum.

3 komutandan sigaraya veda
ORG.
Özkök eşi Özenç Hanım'ın onaylayan bakışları arasında açıklıyor: "Büyükanıt Paşa ve Türkeri Paşa'yla sigarayı bırakıyoruz." Ama ihtiyatla ekliyor: "Uzun bir ara veriyoruz, diyelim...


Türkiye sevgisi en çok TSK'da var anlayışı yanlış

Özkök'ten Tarihi Mesaj
Türkiye'nin kötüye gitmediğini söyleyen Genelkurmay Başkanı, "Türkiye sevgisi ençok TSK'da vardır anlayışı yanlış. Türkiye sevgisi kimsenin tekelinde değil" dedi ve ekledi: "TSK tabii ki yükselsin ama, Türkiye'nin bütün kurumlarıyla yükselmesi lazım"

Türkiye'nin en kudretli isimlerinden biri olmak, sigarayla başınız derde girmeyecek anlamına gelmiyor. Cuma günü Orgeneral Aytaç Yalman'dan Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini devralan Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın sigara tiryakiliği geçmişte yazılıp çizildi. Ama Ankara'nın göbeğindeki tören sonrasındaki resepsiyonda ilk kez Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün de sigara tüttürdüğünü görenler, dayanamayıp yanına yaklaştı: "Efendim siz sigara içer miydiniz?" Yıllardır ağızdan ağıza dolaşan bir klişe vardır. Ordunun komuta kademesindeki her komutanın ağzından çıkan sözün, en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş bir mesaj olduğu yönünde. Oysa Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Cuma günkü resepsiyonda etrafını saran gazetecilere sigarayı bırakma mücadelesini anlatırken ne mesaj ne de siyasi bir tercih ortaya koyuyordu. 64 yaşındaki Orgeneral, eşi Özenç Hanım'ın da onaylayan bakışları arasında, bombayı patlattı: "Bu gece 24:00 itibariyle ben, Büyükanıt Paşa ve Türkeri Paşa (Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri) sigarayı bırakıyoruz." Paşa sonra dayanamayarak ihtiyatla ekledi: "Uzun bir ara veriyoruz diyelim." "Gençlere kötü örnek olur" gerekçesiyle sigara tiryakiliğini kamuoyundan gizlemeye çalışan Özkök, geçmişte dönem dönem sigarayı bırakmış. "Bizim gibi devlet yetkililerinin kamuoyu karşısında sigara içerek gözükmesini doğru bulmuyorum" diyor. Genelkurmay Başkanı olana kadar "3+1" dediği formülle günde dört sigara içiyormuş. Genelkurmay Başkanı olduktan sonra bir pakete çıkmış günlük sigara tüketimi. Eşine ilk defa itiraf ettiğini belli ederek "Hatta bir paketi aştığımız oluyordu" diyor. Cuma gecesi itibariyle TSK'nın üç kilit ismi sigaraya veda ediyor. Durumdan

ÜÇ KOMUTANIN ALDIĞI KARAR
"Kötü örnek olur" kaygısıyla kamuoyundan sigara içtiğini gizlemeye çalışan Özkök, TSK komuta kademesindeki tarihi kararı açıkladı: Saat 24.00 itibariyle ben, Büyükanıt Paşa ve Türkeri Paşa sigarayı bırakıyoruz

BÜYÜKANIT NE DERSE DOĞRU AMA
"Biz azınlıktayız" diyerek komuta kademesinde Fenerbahçelilerin çoğunlukta olduğunu kabul eden Beşiktaşlı Özkök, 2006'da Genelkurmay Başkanlığı'na yükselmesi beklenen Büyükanıt'a takıldı: "Ne dediyse doğrudur. Fenerbahçe bölümü hariç."
vazife çıkaran biz gazeteciler, bu kararı yazıp kamuoyu baskısı yaratmayı teklif ediyoruz. Paşa, "Yazmasanız daha iyi olur" diyor, eşinin gözlerindeyse bu kritik kararın uygulanması için her desteğe açık olduğu okunuyor.

ÇAKICI RAHATSIZLIĞI
Tabii başka "tiryakilikler" de var dünyada. Hemen futbol konusunu açıyoruz. Özkök koyu Beşiktaşlı. "Çakıcı'nın Beşiktaş Kulübü üyesi olması üzücü değil mi?" Özkök, kendi dönemine damgasını vuran ölçülü üslubuyla cevaplıyor: "Tabii bazı kişilerle ilgili iddialar oluyor. Bunlar netleşmeden fikir belirtmek doğru değil. Ama bazıları da var ki bu tür ilişkiler açık ve net bir şekilde ortada, kamuoyu da bunlarıOrgeneral Büyükanıtbiliyor. Bunların durumu tabii rahatsız edici." Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nı o gün devralan Org. Yaşar Büyükanıt, Fenerbahçeli. Özkök "Biz azınlıktayız" sözleriyle TSK komuta kademesinde Fenerbahçelilerin ezici çoğunlukta olduğunu kabul ediyor. Üst kademede kendisinden başka Beşiktaşlı orgeneral olarak yalnız İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık var. Biraz ötede Galatasaraylı Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri, Trabzonsporlu Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ve Fenerbahçeli Deniz Kuvvetleri Komutanı
Örnek sohbet ediyor. Beşiktaşlı Tayyip Erdoğan'ın uzun uzadıya Cumhurbaşkanı ve eşiyle sohbet edip şakalaştığı gecede komutanların neşeli olduğu her hallerinden belli. TSK devir-teslim törenlerinin aşina simalarından olduğu söylenen, 12 Eylül ihtilalinin kurmaylarından emekli Orgeneral Nurettin Ersin bile, bahçenin bir köşesindeki brandanın altında Erdoğan'ın yanında otururken huzurlu gibi. Gerilimden uzak bu samimi ortamda Özkök dayanamayıp 2006'da Genelkurmay Başkanlığı'na yükselmesi beklenen Büyükanıt'a takılıyor: "Büyükanıt Paşa ne dediyse doğrudur. Fenerbahçe bölümü hariç."

KARAMSARLIK YANLIŞ
Devir-teslim töreninde kuvvet komutanlarından gelen sert mesajlara rağmen, Genelkurmay Başkanı "büyük tablo"ya bakınca Türkiye'nin geleceği konusunda iyimser. "Türkiye'nin geleceği konusunda umutluyum. Bazıları bunu eleştiriyor. Ben çocukluğumda gaz lambası ışığında ders çalışıyordum. Bizler o koşullardan bu güne geliyoruz. Ben teğmenken birliğimizde yalnız bir kişinin arabası vardı. Şimdi bütün subayların arabası var. Üst çavuşların da arabası var. Türkiye gelişiyor. Şimdi etrafınıza bir bakın. Sorunlarımız yok mu? Tabii oluyor. Ama çok büyük karamsarlığa kapılmak da doğru değil. Her ülkenin sorunları var. Ben insanlara umutsuzluğa kapıldıkları zaman Nutuk'u açıp okumalarını öneriyorum. Atatürk ve arkadaşları ne zor koşullarda yol aldılar."

ÖNEMLİ OLAN HOŞGÖRÜ
Özkök'e göre önemli olan kurumların uyum içinde üzerine düşeni yapması. "Önemli olan mekanizmaların bir bütünlük içinde çalışmasıdır. Bir saat düşünün ki, mekanizmalardan biri doğru çalışmazsa saat da doğruyu göstermez. Bu bakımdan tüm mekanizmaların kurumların bir bütünlük içinde görevini yapması lazım. Kendimizi karamsarlığa kaptırmamamız gerekir. Karamsarlıkta da ihtiyatlı olmamız lazım. Türkiye kötüye gitmiyor" diyor. Paşa'nın felsefesi; şikayet etmek yerine sorumlulukları göğüslemek. Geçenlerde bir NATO toplantısında alfabetik sıra nedeniyle yanına düşen Ukrayna Genelkurmay Başkanı'na Rusça "Nasılsın" diye sorunca Ukraynalı muadili şikayete başlamış. Özkök ise "Bak, bu masanın çevresinde olan herkesin, her genelkurmay başkanının sorunları var. Bak oradaki Amerikalı'ya. En çok onun sorunu var. Süper güç olmasına rağmen ne kadar dertte başları." Bu yüzden de sık sık Atatürk'ün "Türk, Öğün, Çalış, Güven" lafını hatırladığını söylüyor. "Sadece övünmekle bir yere gidemiyorsunuz. Aynı zamanda çalışmanız da gerekiyor. Hep birlikte hoşgörü içinde." Özkök, Genelkurmay Başkanlığı döneminde belirgin bir şekilde ortaya çıkan bu tatlı-sert üslubuyla TSK'yla ilgili önemli mesajlar veriyor. "Türkiye sevgisi en çok TSK'da vardır diye bir anlayışa katılmıyorum. Türkiye sevgisi kimsenin tekelinde olmamalıdır. Biz TSK olarak tenkide kapalıyız diye bir şey yok. Ama saygı sınırları içinde ifade edilmeli. Bazı tenkitler çok alaycı olabiliyor. İşte bunları kabul etmek zor." Ve ekliyor "Tabii ki TSK güçlensin, yükselsin, ama Türkiye'nin tüm kurumlarıyla yükselmesi lazım."
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Tren kazalarına alıştık!
 Irak'ta altı Türk daha esir alındı
 Halk Ekmek'te trilyonluk vurgun
 Başkan sekreteriyle evlendi
 Pervari'de ikinci mayın faciası
 Çarpışma tehlikesi yaratan pilota ceza
 Eşi Yargıtay üyesi seçilen AKP'li vekil: Hanım süper beyinli
 Alışverişe doyamadı
AHMET HAKAN COŞKUN
Merak ettiklerim
Siz bakmayın " insanın başına ne...
MEHMET BARLAS
"Bizi yıpratmayın. Biz kendimizi...
UMUR TALU
Ayrımcı kaza!
6 orman görevlisi ve işçisi, alevlerin...
EMRE AKÖZ
Erkeğin anne takıntısı
Geçen haftanın çarpıcı...
Pentagon'da köstebek avı
Amerikan Savunma Bakanlığı müsteşarlığından bir uzmanın, gizli İran...
Bush'u pedal çevirip protesto ettiler
Amerika'nın New York kenti, yarın Cumhuriyetçi partinin...
Samba değil Lale devri: 0 - 2
Samba değil Lale devri: 0 - 2
F.Bahçe pastırma sıcağında oynanan maçta tonla gol kaçırdı. Ama...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.