kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Çeçen karmaşası

Neredeyse gülünç denecek bir görev bu; dün Putin'in yapacağı ziyaret üstüne yorum yapan biri olarak şimdi de gerçekleşemeyen geziyi değerlendirmeliyim.
Görüntü, ziyaretin Çeçen direnişi adına yapıldığı söylenen vicdan kanatıcı okul basma eylemi yüzünden ertelendiği şeklinde.. Yalnız bu gerekçe biraz fazla zahiri! O kadar fazla ki, en saf insan bile karanlık başka gerekçeler aramak zorunda kalır. Bu noktada dünden iki cümlemi tekrarlamak için hoşgörünüze sığınıyorum:
"Türkiye ile Rusya arasında oluşabilecek geniş bir işbirliği süreci, ABD ve AB tarafından -her yol mubah sayılarak- baltalanmak istenecek bir gelişmedir. İran bile gerçek bir devlet gibi davranmasını bilmekte ve çevresindeki gelişmelere çapınca müdahil olmaya çalışmaktadır."
Türkiye ile Rusya'nın yakınlaşmasını kendileri için zararlı ve hatta tehlikeli bulan güçlerden şüphelenmek kadar can sıkıcı bir boyut daha var. O da bu eylemin Türk toplumuna bir kere daha Çeçen karşıtlığı aşısı zerk etmek için istismar edilmesidir. Açıkçası görünmeyen birtakım eller bizi bütün Çeçen halkını terörist gibi görmeye şartlandırıyor.. Medyamızın büyük bir bölümü ise bu meseleye adeta Moskova şahinliğinin gözlüğü ile bakıyor. Oysa derin Rusya kendi güneyinde ABD'nin cirit attığını çok iyi biliyor. Çeçenistan dahil bütün Kafkaslar'da hemen her fitnenin zemberekçi başı, Küresel Çete'nin kurumsal gizli ordusu CIA.. Fakat ne hikmetse bizim 'iliştirilmiş' veya 'ikna edilmiş' yorumcularımız Çeçen meselesine gerçekçi Rus aydınları kadar olsun soğukkanlı bakamıyor. Buna bir de PKK paralelliği ekleyerek sözde ilkeci yaklaşım ışığında terör karşıtlığı sergilerken, orada veya buradaki kanlı ve karanlık eylemlerin ardında yatan gizli servis payını bilerek veya bilmeyerek örtüyorlar.

***

Osetya'da çocukların kullanıldığı eylemi öğrendiğim ilk an PKK'nın kendine biçtiği dava ile benzerliği olmayan Çeçenistan'ın bağımsızlık ülküsü adına içim cız etti. (Sivilleri hedef alan eylemler asla hoş görülemez ama bu, Çeçen bağımsızlık davasının Sovyet Anayasası'ndan kaynaklanan meşru bir hedef olduğu gerçeğini değiştirmez.) Çocukların şiddet unsuru olarak kullanılacağı bu eylem, şimdiye kadarki sayısız kanlı olaya rağmen Çeçen direnişini anlayışla karşılayanların da pek çoğunun irkilmesine yol açtı..
Lakin insani acıları kim okur, kim dinler?. Varsa-yoksa stratejik bölgesel ve küresel çıkarlar.. Üstelik stratejik satranç oynadıklarına inanan çeteler için bu ve benzeri insani acılar da birer araç, hatta bazen şiddetli birer psikolojik savaş silahı..

***

Fütursuzca bütün Çeçen milletine mal edilen okul baskını bu ziyareti istemeyenleri memnun etmiştir.. Elbette 'eylemin en çok kime yaradığı' sorusu ile gerçek faili kesin biçimde teşhis etmek mümkün değil. Ancak bu mantık bütün zaaflarına rağmen bir yerleri ciddi şekilde zanlı haline getiriyor.
Ayrıca eylemin çocuklar üzerinden yapılması ve zamanlaması provokasyon ihtimalini daha da güçlendiriyor.. Kaldı ki şüpheleri dalgalandıran başka taze gelişmeler de var. Bir kere -bu satırların yazıldığı dakikaya kadar- Kremlin ertelemeyi açık bir şekilde Osetya'daki eyleme bağlamadı. Ziyaretin ne zaman yapılacağı da açıklanmadı.. Hatta bazı kaynaklar ziyaretin hiç yapılmayabileceğine dair 'duyum'lardan söz ettiler. Daha doğrusu o kaynaklara ziyaretin hiç yapılmayabileceği yolunda 'duyum'lar ürettirildi..
Sanki eylemcilerle değil başka güçlerin diplomatları ile pazarlığa girişildi. Bu ve benzeri ayrıntılarla sızıntılar, Türkiye ile Rusya arasında gelişebilecek ciddi bir işbirliğini istemeyenleri ısrarla işaret ediyor.
Belki de eylemin gizli ve hakiki sebebi doğrudan ziyaretin iptalidir. Dünyayı avcunun içinde zanneden küresel çetelerin daha önce başka yerlerde yaptıkları vahşi ve iğrenç şantajları bilenler için bu yöntemler şaşırtıcı değil.
Direnişçilerin samimiyetle bağlı bulundukları kendi davaları açısından bile zararlı olan bu tür eylemleri hiç iz bırakmadan tezgahlattıranlar bir taşla birkaç kuş vururlar. Nitekim bu olay Türkiye ile Rusya'yı -en azından şimdilik- etkili biçimde birbirlerine mesafeli tutmuştur. Büyük çete eğer oralara bir de Türkiye'nin 'derin parmak izi'ni çiziktirmişse bu mesafelilik ek ömür bile kazanmıştır! Ayrıca bu olay bir kere daha 'İslam' ile 'terör'ü özdeş göstermedi mi?
Her yol Yeni Roma'ya çıkıyor..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Putin ile rutin mi, çetin mi?   / 02-09-2004
 Aydın ile Zann Baba Hazretleri   / 31-08-2004
 Çanakkale ve profesyonel öcüler   / 30-08-2004
 Ümitsiz vakalar   / 27-08-2004
 Sarıgül'ün eniştesi   / 26-08-2004
 Şans, kader, kısmet   / 24-08-2004
 Bakü ile ortak türkü   / 23-08-2004
 Raylara inat lastikli tabut   / 20-08-2004
 Kara başörtü ile AK bikini   / 19-08-2004
 Pisliği sabun etmek   / 17-08-2004
ERDAL ŞAFAK
Ladin'in tuzağına düşmek
"Bu gidişle pek de uzak olmayan...
ÖMER LÜTFİ METE
Çeçen karmaşası
Neredeyse gülünç denecek bir görev bu;...
UMUR TALU
İnsanlık suçu
Bir, iki, üç oldu mu... Herkes bir gün...
'Ermeni soykırımı'nı tanıyacakmış
Demokrat aday Kerry, kasımda ABD Başkanı seçilirse "Ermeni...
'Başımı açar girerim'
Fransa'da okullarda dini simge yasağı dün uygulanmaya başladı. 17...
'Dört nala' formülü
'Dört nala' formülü
Teknik direktör Yanal, ileride Hakan Şükür'ün arkasında Fatih...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.