kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Ahlak, ilkeler ve siyaset

Şu sıralarda tartışılan konuların ve bu konularda alınan siyasi tavırların hemen hepsinin bir ucu insanların ahlak anlayışına bağlanabilir. İster Fransız gazetecilerin kaçırılmasının ardından el-Ezher'inden el Cezire'sine kadar Arap dünyasının ve Müslüman otoritelerin devreye girmesine bakın, ister günahsız insanları kıtır kıtır kesenlere dilleri varıp katil diyemeyenlere, isterseniz de Türkiye'deki zina tartışmasına.
Irak'ın işgalinden beri sivillere yönelik saldırılara ses çıkarmayan, Türk'ü, Nepalli'si, İtalyan'ı kafası kesilerek ya da kafasına kurşun sıkılarak öldürülürken kılı kıpırdamayan Arap dünyasının, Fransız gazeteciler adına hareketlenmesinde ciddi bir ahlâksızlık söz konusu. Bu vahşet, üstelik de Allah adına yapılırken bu cinayetleri televizyonda canlı yayınlayarak dine saygısızlık edenlerin, insanlık adına canilere ricacı olmaya başlamalarında insanın içini kaldıran bir sahtekarlık var.
Bir ilkeyi yalnızca o ilke doğru olduğu için savunamayanlar bu nedenle hep ahlaken açmazda kalıyor. Bir dinin ve cemaatin mensubuna yapıldığında kınanan eylem, o cemaatin veya dinin mensubunca yapıldığında kınanmayınca ortaya yüzsüzlük ve ahlâksızlık çıkıyor. Özellikle şiddet ve şiddetin kullanımı konularında sık sık rastlanan bir durum bu. Yalnızca Arap veya İslam dünyasına özgü de değil. Şiddetten çok çeken İsrail toplumu, Filistinliler'e yönelik şiddetten geneli itibariyle büyük rahatsızlık duymuyor. Amerikalılar'ın çoğu Guantanamo'da olup bitenlere kayıtsız kalıp, can savaşı verdiklerini düşünüyorlar. Ancak bu toplumlarda laik ahlâk gereği, insan hakları adına kendilerinden olmayanlara yapılanları şiddetle kınayanlar, bu muhalefeti örgütleyenler var. Sayıları da küçümsenecek gibi değil.
Kendisine yönelik şiddete karşı isyan eden Arap dünyasında ise başkasına yönelik şiddet konusunda dayanılmaz bir sessizlik hatta ferahlık duygusu yaşanıyor. Kuveytli bilim adamı Saad bin Tufle el Acemi'nin dünkü Radikal'de yayımlanan yazısında "herhangi bir İslam başkentinde Bin Ladin'in yaptıklarını kınayan tek bir gösteri yapıldı mı?" sorusunun arkasında da bu türden bir saptama bulunuyor herhalde.
Kıskançlığın hakemi devlet
Çok farklı bir konu olmasına rağmen Türkiye'yi iki haftadır kasıp kavuran zina konusunda da farklı ahlâk algılayışları, siyasi duruşlar çarpışıyor. Onun da ötesinde AKP'nin parti, Başbakan Erdoğan'ın ise birey olarak muhafazakâr demokratlıktan ne anladıkları ortaya çıkıyor. Daha doğrusu bu tanımlamada derinlemesine düşünülmüş, felsefi tartışması yapılmış herhangi bir şey olmadığı, bu tanımlamanın henüz bir kılıftan ibaret olduğu anlaşılıyor.
Aslı Aydıntaşbaş'ın Perşembe günkü yazısında vurguladığı gibi bir muhafazakârın herhangi bir şekilde devletin bireylerin hayatını kontrol etme imkânlarını arttıracak bir duruşu savunmaması gerekir. Bu kadar temel bir ilkeyi bile benimseyemeyen AKP'nin muhafazakârlığı ise ancak cinsiyet meselesiyle ve kadının denetim altında tutulmasıyla sıkı sıkıya bağlı bir ahlak anlayışının içinde sıkışıp kalmış belli ki. Katolik Kilisesi ile iyi anlaşabileceğine şüphe yok.
Eğer öyle olmasaydı AKP, Medeni Kanun içinde zaten tanımlanan ve nasıl çözümleneceği belirlenen zina yerine namus cinayeti kavramıyla uğraşırdı. Bu kavrama dayanarak işlenecek cinayetlere son vermenin yolunu arardı. Başbakan, haklarının korunmasıyla çok yakından ilgilendiği kadınların evde, işte sokakta ezilmelerinin önüne geçmenin yollarını arar, devleti kıskançlık davalarının hakemi rolüne çıkarmazdı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Nükleer İran   / 02-09-2004
 Siyasi boşluk   / 29-08-2004
 Arap dünyasının krizi   / 26-08-2004
 Furların diyarındaki cehennem   / 22-08-2004
 Dökülen sırlar   / 19-08-2004
 Necef ve sonrası   / 15-08-2004
 Tekneyi sallamak   / 12-08-2004
 Notalardan taşanlar   / 08-08-2004
 Terör, Irak ve ABD seçimleri   / 05-08-2004
 Kaza, suç ve insan   / 25-07-2004
SOLİ ÖZEL
Ahlak, ilkeler ve siyaset
Şu sıralarda tartışılan...
Atina'da affettirin: 1-1
Atina'da affettirin: 1-1
İlk yarı çok kötü oynayan Milliler, Fatih'le öne geçti ama...
Taviz vermeyeceğiz
Taviz vermeyeceğiz
Ersun Yanal, "Bir hata bize pahalıya mal oldu. Ancak ne olursa olsun...
Yargıtay'ın ilk işi Başkan'ın dosyası
Yargıtay'ın ilk işi Başkan'ın dosyası
YARGITAY Başkanlar Kurulu, yarın yapılacak açılışın ardından Salı...
'Benim çocuğum hangi listede?'
K. Osetya'da halk, kanlı eylemde ölen 440 kişi ile yaralıların...
Ruslar Operasyona Böyle Bakıyor
Müdahale kaçınılmaz hale gelmişti Teröristin bombası çatıyı çökertti...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.