kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

"Sınırötesi"

Bir süredir kulislerde Türkiye'nin sonbaharda Kuzey Irak'taki PKK varlığına karşı bir "sınırötesi operasyon" hazırlığı içinde olduğu söylentisi var.
Bu hafta önce Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ardından da Başbakan Tayyip Erdoğan'ın keskin demeçleri, diplomatik çevrelerde "sınırötesi"nin söylentiden öte, ciddi bir "niyet" haline geldiği spekülasyonlarını ateşledi. Gül, hafta başında verdiği bir röportajda olası bir operasyonla ilgili "Biz terörle mücadeleyi hiç kimseye ihale etmeyiz. Güvenliğimiz ne gerekiyorsa onu yaparız" demişti. Başbakan da Perşembe günü SABAH gazetesine verdiği mülakatta, "Bizim de sabrımız bir yere kadar. İnsanlarımızın şehit olmasını izleyemeyiz. Biz de üzerimize düşeni yapacağız" sözleriyle askeri harekatın hala "masada" olduğu izlenimini güçlendiriyordu.
Aslında TBMM'nin geçen ekim ayında Irak'a asker göndermek için çıkardığı tezkere, teknik olarak hükümete sınırötesi operasyon imkanı veriyor. Silahlı kuvvetler ve güvenlik birimleri içinde de kış bastırmadan (yani ekim sonuna kadar), PKK'nın özellikle de Kandil Dağı'ndaki varlığına yönelik bir operasyon yapılması gerektiği düşüncesi hayli yaygın. Kuzey Irak'a yönelik düzenli sınırötesi operasyonlar, Körfez Savaşı'ndan Abdullah Öcalan'ın yakalanışına kadar olan dönemde Türkiye'nin PKK'yla mücadelesinin temel taşıydı. Askeri açıdan bazı çevreler için hala cazip bir seçenek.
Tüm bu söylenti, demeç ve motivasyona karşın, Ankara'nın Kuzey Irak'a operasyon yapması kolay gözükmüyor. Öncelikle Irak dediğiniz yer, bugün itibariyle ABD himayesinde. Amerikan yönetimi, Ankara'dan bu yönde gelen dolaylı yoklamaları olumsuz yanıtladı. Washington, Irak'taki hassas dengeleri bozacağı gerekçesiyle konuya sıcak bakmıyor. Aynı şekilde Brüksel de çeşitli şekillerde "sınırötesi"nin Avrupa Birliği koridorlarında Aralık'ta tarih bekleyen Türkiye'nin işini zorlaştıracağını söyledi.
Konuyla ilgilenen üst düzey bir yetkili, Kuzey Irak'ta operasyon konusunda "Hemen beklememek lazım" diyor. Hükümetin ABD'yle "gerilim politikası" izleme niyeti yok; Amerikan ordusuyla karşı karşıya gelme niyetiyse hiç yok. O zaman sınırötesi imaları nasıl okumalı? Öncelikle söylenmesi gereken, Ankara'nın Aralık'a kadar olmasa bile, önümüzdeki dönemde Kuzey Irak'ta bir operasyona gerçekten niyetli olduğu. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice'ın PKK'yla "askeri olmayan yöntemlerle mücadele" sözü, hem hükümet hem de askeri çevrelerde büyük rahatsızlık yarattı. Amerikalılara cazip gelen "PKK'nın siyasallaşması" seçeneği, Ankara'yı hiç mi hiç hoşnut etmiyor. Hatta bunun Türkiye'nin toprak bütünlüğü açısından silahlı mücadeleden daha tehlikeli olduğunu düşünenlerin sayısı az değil. Bu anlamda bir grup DEHAP'lının geçen hafta Gabar Dağı'ndaki operasyonu durdurmak için "canlı kalkan" olmaya çalışması ve hapisten çıkan DEP'lilerin açıklamaları, özel bir ilgiyle izlendi.
Bu durumda Başbakan Erdoğan'ın terörle mücadele konusunda "tavizsiz" olduğunu ve gerekirse sınırötesi operasyon dahil çeşitli iç ve dış hareketlere hazır olduğunun altını çizme gereğini hissetmiş olması, anlaşılabilir. Son dönemde yurtiçindeki PKK faaliyetlerinde ciddi bir yükseliş var. Buna bir de Antalya ve güney sahillerinde, kamuoyuna aksetmeden "engellenen" saldırıları da ekleyin.
Erdoğan hem iç, hem de dış kamuoyuna "ciddiyim, ciddiyiz" demeye çalışıyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Nerede gerçek muhafazakarlar?   / 02-09-2004
 "Okunmadan imha edilsin" emri   / 30-08-2004
 Putin ziyaretinin paradoksu   / 26-08-2004
 Necef'de intihar   / 25-08-2004
 Derin Aktörler   / 22-08-2004
 Ankara'nın istihbarat kulisi   / 17-08-2004
 Derin kriz arapsaçı   / 16-08-2004
 Tek demokratik devrim   / 12-08-2004
 ...Ve Ankara   / 09-08-2004
 Ege'de tango   / 19-07-2004
ASLI AYDINTAŞBAŞ
"Sınırötesi"
Bir süredir kulislerde Türkiye'nin...
Ders çıkaralım
Ders çıkaralım
1. Trabzon seçimi kadro profili ve rakip açısından yanlıştı. 2.
Erken finale hücum
Erken finale hücum
Yunan spor basınının önde gelen ismi Yannis Koukoulas, Arnavutluk- ...
Düğün aile arasında
Düğün aile arasında
Sezer'in oğlu Levent için 11 Eylül'de Köşk'te yapılacak düğün için...
Yargıtay Başkanı'nın yerinde olsam çıkar konuşurum
Eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk "Yaşananlara rağmen ben olsaydım,...
İstanbullu muhalifler bastırdı, karar alındı
İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun görevden alınması...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.