kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Biz bize benzeriz
Hem ABD'ye hem de AB'ye soğuk bakıyoruz
Avrupalılar, Türkiye'nin AB üyeliği için hâlâ kararsız
27 ilde AB'ye uyumlu sorgu odaları
'Türkiye AB için stratejik öneme sahip'

Avrupalı bize karşı değil

Politikacıların "Avrupa Türkiye'yi asla istemiyor" tezine karşılık Avrupa kamuoyu hiç de Türk düşmanı değil.

Avrupa ve ABD arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla faaliyet gösteren Alman Marshall Fonu, yıllık anketinde ilk kez 10 ülkenin yanı sıra Türk halkının da nabzını tuttu.

AVRUPA'DA STANDART BİR GÖRÜŞ YOK
Binlerce kişi arasında yapılan anket Türkiye açısından çarpıcı bir sonuç verdi: Avrupa'da Türkiye'nin AB üyeliği için standart bir görüş yok. Karşı olanlar sanıldığı kadar baskın değil.

TÜRKLER'E 'EVET' VE 'HAYIR' DİYENLER EŞİT
Avrupalılar'ın yüzde 40'ı Türkiye'nin üyeliği için kararsız ya da ilgisiz. Türkler'i isteyenlerle karşı çıkanların oranı eşit: Yüzde 30.


Biz bize benzeriz

Alman Marshall Fonu, Avrupa ülkeleri ve Türkiye'de kamuoyunun nabzını tuttu. Araştırmaya göre AB halkları Türkiye'nin üyeliğine karşı değil Türkler de Avrupa Birliği'ne girmek istiyor ama ekonomik nedenler başta geliyor. Türk halkı, herhangi bir tehdide karşı ABD gibi 'şahin' bakışlı oluyor.

Avrupa ve ABD arasındaki işbirliği ve koordinasyonu güçlendirmek amacıyla 1970'te kurulan ve bağımsız yapısıyla saygın bir yere sahip Alman Marshall Fonu, (German Marshall Fund) binlerce denek üzerinde yaptığı kamuoyu araştırmasında Avrupa kamuoyunun sanıldığı gibi "Türkiye karşıtı" değil "Türkiye cahili" olduğunu ortaya çıkardı. Gallup tarafından Türkiye dahil 11 ülkede binlerce denek üzerinde yapılan araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 73'ü Avrupa Birliği'ne girişi destekliyor. Ama yüzde 70'e varan çoğunluk, AB'yi "Avrupalılık" kimliği ya da siyasi bir tercih için değil "ekonomik fayda" açısından istiyor.
Türk halkının AB'nin "Amerika'ya alternatif bir süper güç" olması yönünde özel bir tercihi yok. Türkler'in yalnız yüzde 25'i, Avrupalılar'ınsa yüzde 71'i AB'nin süper güç olmasını istiyor.

KARARSIZLIK FAYDAMIZA
Avrupa'da ise Türkiye'nin AB üyeliği konusunda standart bir görüş yok. Olumlu ya da olumsuz önyargısı olan Avrupalıların sayısı az. AB'de Türkiye'nin üyeliğini destekleyen de karşı çıkan da yüzde 30 civarında. Avrupalıların yüzde 40'ı Türkiye'nin üyeliği konusunda "kararsız" ya da "ilgisiz." Araştırmayı yaptıran Alman Marshall Fonu'na göre, Avrupalılar'ın bu "ilgisizliği" Türkiye'nin AB'ye girme çabaları
için bir avantaj.

ABD'YE EN KIZGIN ÜLKEYİZ
Avrupa kamuoyuna bugün açıklanacak araştırmaya göre, Avrupa ve ABD kamuoyları arasında Irak savaşı öncesinde başgösteren "ayrılık" bugün de sürüyor. Türkiye dahil Avrupalılar, ABD Başkanı Bush ve Amerika'nın Irak savaşı konusunda olumsuz görüşlere sahip. Avrupa'da çoğunluk savaşı "gereksiz yaşam kaybı" olrak görüyor. Avrupa (ve NATO) içinde ABD dış politikasına en soğuk bakanlar ise Türkler.

BİZ DE 'ŞAHİN'İZ
Irak savaşı ve Bush yönetimi konusunda olumsuz görüşlere karşın Türk kamuoyu temel tercihler konusunda Avrupalılar'a değil Amerikalılar'a benziyor. Türkler
kuvvet kullanımı ve terörle mücadele konusunda Avrupa'nın en şahini. Türk kamuoyunun yüzde 71'i "ülkenin hayati çıkarları için" Birleşmiş Milletler'i de devre dışı bırakarak askeri harekatın yapılmasına sıcak bakıyor. AB genelinde bu oran yüzde 44. Amerikalılar'ınsa sadece yüzde 59'u askeri seçeneğe sıcak bakıyor. Türk kamuoyunun yüzde 50'si "savaş bazı durumlarda meşrudur" görüşünde.

TERÖRE DEMİR YUMRUK
Türkler'in yaklaşık yüzde 60'ına göre barışı sağlamanın yolu "askeri güç"ten geçiyor. Terör örgütleri ve terörle mücadele konusunda "askeri yöntemler ve harekat" gerektiğine inanananların yer aldığı istatistikte, yine ülkemiz birinci.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Komiser şaşırdı: Fakir de AB istiyor
 Savcılık esrarengiz olayın peşinde
 Makiniste 30 ay hapis istendi
 Türk'ün kalbini Türk diyeti korur!
 Jetler Konya'yı salladı
 Demiryolu sabotajı son anda önlendi
 Boğaz'a batık tehdidi
 İstanbul'a 15 bin derslik daha şart
 Büyükşehir'de istasyon krizi!
MEHMET BARLAS
Verheugen'a teşekkür etmeliyiz
Avrupa Birliği Komiseri...
UMUR TALU
Ama... ve amanin!
Bir zaman Ertuğrul Özkök çok...
Avustralya elçiliği bombalandı
Avustralya'nın Endonezya büyükelçiliğine bombalı saldırı düzenlendi.
'Kontrol direnişçilerde'
Felluce, Ramadi, Necef, Samarra... Irak'ta direniş yayılıyor. ABD...
Ne destan ne hüsran
Ne destan ne hüsran
Gürcistan beraberliği sonrası bir yenilgi 2006 finallerini zora...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.