kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ÇİÇEK’İ DE GEZİSİNE DAHİL ETTİ : Başbakan Erdoğan, geç saatlarde Brükse’e vardı ve oteline yerleşti. Erdoğan’a Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile Devlet Bakanı Mehmet Aydın da eşlik ediyor. Bakan Çiçek’in geziye katılması, hareket öncesi havaalanındaki minik zirvede son dakikada gerçekleşti. Yanında olmadığı için Çiçek’e pasaportunu korumaları apartopar temin etti.
Gözler onda

Sezer devreye girmek, Arınç "olağanüstü toplantı" adımı atmak için Erdoğan'ı bekliyor.

Türkiye'de siyaset Erdoğan'ın bugün saat 12.00'de Brüksel'de Verheugen'la yapacağı kritik görüşmenin sonucunu bekliyor. Farklı siyasi aktörler bu sonuca göre farklı adımlar atacak.

Cumhurbaşkanının Brüksel'den çözüm çıkmazsa suskunluğunu bozacağı bildirildi. Arınç da CHP'nin olağanüstü genel kurul çağrısını değerlendirmek için Erdoğan'ı bekleyecek.


Brüksel-Kızılcahamam hattı

Dün akşam AB ile uzlaşacağı mesajı vererek Brüksel’e giden Başbakan, bugün saat 12.00’de görüşeceği AB Komiseri Verheugen’ı ikna edemezse, 27-28-29 Eylül’de Kızılcahamam’da muhalif milletvekillerini ikna edecek.

Türkiye bugün saat 12.00'de Brüksel'de Başbakan Tayyip Erdoğan ile AB Komiseri Günter Verheugen'in yapacağı görüşmeye kilitlendi. Başbakan, AB'nin tavrına göre kararını AK Parti'nin Kızılcahamam toplantısında açıklayacak. Erdoğan Brüksel seyahati öncesinde Esenboğa Havaalanı'nda bazı Bakanlar ve bürokratlarla bir değerlendirme toplantısı yaptı. Yaklaşık 1 saat süren toplantıda Erdoğan'ın Brüksel'de masaya getireceği konular ile TCK konusunda muhataplarına vereceği yanıtlar ele alındı. Erdoğan, hareketinden önce düzenlediği basın toplantısında, TCK ve zinayla ilgili tavrını soran gazetecilere, "yanlış anlamalara neden olmamak için bu konuda açıklama yapmayacağını" söyledi. Bu akşam Türkiye'ye döneceğini kaydeden Başbakan, "Muhataplarımızla konuştuktan sonra değerlendirme yapar, kararımızı veririz" dedi ve "Türkiye'nin sözlerinin arkasında duracağını" vurguladı. Başbakan'ın sözleri AB'yle uzlaşmayı amaçladığının işareti olarak yorumlandı. Başbakan'a Brüksel'de sadece Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan sorumlu Devlet Bakanı Prof. Mehmet Aydın eşlik edecek. Aydın'ın, zina eleştirilerine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin konut dokunulmazlığı ve özel hayatın gizliliğine ilişkin maddeler ile aile kurumunun önemini anlatarak, karşılık vereceği belirtiliyor. Aydın, Avrupa medeniyetinin gelişimi ve geliştirdiği stratejiler açısından Batılıların muhatap olarak kabul ettiği bir otorite olarak biliniyor.

KOZLAR PAYLAŞILACAK
Erdoğan'ın Brüksel gezisinin ardından, 27-28-29 Eylül'de Kızılcahamam'da 3 gün sürecek AK Parti toplantısı, zina, TCK ve AB ekseninde, partideki "Milli Görüş" ile "Liberal" milletvekillerinin kozlarını paylaşmalarına sahne olacak. Erdoğan Kızılcahamam'da, Brüksel'deki görüşmelerini anlatacak. Zinanın suç olmasına karşı çıkan ve TCK'nın yasalaşmasını isteyen çok sayıda milletvekilinin de, söz alarak, kaygılarını ve beklentilerini dile getireceği belirtiliyor. Başbakan konuşmaların ardından, alfabetik sırayla milletvekilleriyle 10'arlı gruplar halinde görüşmeler yapacak.GÖZLER ERDOĞAN’DA: Türkiye’de herkesin gözü, AB Komiseri ile bugün saat 12.00’de görüşecek olan Başbakan Erdoğan’da.TCK tartışmalarının ve karar mekanizmasının dışında bırakılmaktan yakınan milletvekilleri, bu toplantıdan kendilerini tatmin edecek bir sonuç bekliyor. AK Parti'nin farklı görüşlerin uyumunun sergilendiği bir parti olduğunu belirten 'zina' muhalifleri, TCK tasarısının ani bir kararla geri çekilmesinin ardında yatan nedeni de anlamaya çalışıyor.

30 EYLÜL'DE TOPLANTI OLABİLİR
AK Parti, Erdoğan'ın talimatıyla CHP'nin TCK'nın yasalaşması için Meclis'in 28 Eylül'de olağanüstü toplanması çağrısına destek vermeyecek. Brüksel'den "TCK'nın yasalaşması, müzakere tarihi almak için olmazsa olmaz" kararı çıkarsa, Erdoğan, 30 Eylül'de Meclis'in olağanüstü toplanması için başvurulmasını isteyecek. AK Parti'nin bu yolu izlemesi durumunda, CHP'nin olağanüstü toplantı çağrısı işe yaramayacak. CHP'nin "toplantı yeter sayısı" olan 184 milletvekilini toplaması mümkün görülmüyor. CHP'nin bağımsız milletvekilleri ve DYP'nin desteği ile ulaştığı sayı 181'de kalıyor. AK Partili bazı milletvekilleri yaşanan gelişmeler ile ilgili SABAH'a şunları söylediler:

"FATURAYI ERDOĞAN ÖDER"
Ersönmez Yarbay (Ankara): Ben CHP'nin çağrısına olumlu yanıt verilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyorum. Aksi halde fatura AK Parti'ye çıkartılır ve bu faturanın altından kalkamayız.

"ZİNA GELİRSE OY VERMEM"
* İbrahim Köşdere (Çanakkale): Kızılcahamam'da bu sorunları konuşacağız. Burada hatamız varsa bedelini parti ve Başbakan öder. Zina TCK'yla gelirse olumsuz oy veririm.

"CUMHURBAŞKANI KONUŞSUN"
* Ertuğrul Yalçınbayır (Bursa): Geçmişte AB ile ilgili önemli kararlar alınırken, Cumhurbaşkanları tüm liderleri bir araya getirmişti. Şimdi de aynı şey yapılmalı. CHP'nin çağrısı anlamlı. AK Parti'nin o gün toplantısı var ama, uzlaşma olacağını inanıyorum.

Zübeyir KINDIRA-Bülent AYDEMİR / ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan'dan başlama vuruşu
 Arınç sordu, Başbakan 'Bekleyin' mesajı verdi
 Gül'den AB bakanlarına zina brifingi: Karı-koca ilişkisi...
 Torunum izin aldı
 Serdar Denktaş oğluyla tartıştı
 'Başbakan'a, Bakan'a değil üniversiteme kırgınım'
 AKP'li Fırat: CHP'ye jurnalci demedim
 'Bağdat'a gitmek için Suriye yolunu kullanın'
 Sezer'in planı ulusa seslenmek
MEHMET BARLAS
Yazılı hafızası olanlar hiçbir şeyi unutmaz...
Başbakan...
MAHMUT ÖVÜR
Memur mu, meclis üyesi mi?
İster milletvekili, ister...
YAVUZ DONAT
Enişte Siirt'te
Dağları, tepeleri, tozlu yolları aştık...
Siirt'te şiir okudum Emine Hanım ağladı
Cahit Sıtkı Tarancı'dan peş peşe şiirler okuyorum. Babasını kısa...
İsminden yakalandı
Alsancak’ta Tamek Holding yöneticilerinden Kaan Barbuk’un ölümüyle...
İstanbul Üniversitesi'nde bir dönem sona erdi
İstanbul Üniversitesi'nde bir dönem sona erdi
YÖK Genel Kurulu’nun üniversitedeki uygulamaları nedeniyle...
'Rehine Türkler'e dua ediyoruz'
'Rehine Türkler'e dua ediyoruz'
El-Kaide'nin Pakistan'da başını keserek öldürdüğü Wall Street Journal...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.