kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Oto fuarından iki müjde çıktı

Renault yeni bir modelini Bursa'da üretecek. Hyundai de yeni model yatırımı için Alikahya'yı seçti. İki yatırımın toplamı 750 milyon dolar.

İlk ateşi otomotivciler yaktı

Renault yeni modelini Bursa'da üretme kararı aldı. Bunun için 200 milyon Euro yatırım yapacak. Hyundai de yeni modeli için İzmit'i seçti. Yatırımın tutarı 500 milyon dolar olacak.

AB rüzgarını arkasına alan Türk otomotiv sektörü yeni yatırımlara hazırlanıyor. Dünya devleri yatırım müjdesini Paris'te verdi. İlk sinyal Renault Uluslararası Operasyonlar Direktörü ve Oyak Renault Yönetim Kurulu Başkanı Luc Alexandre Menard'dan geldi. İkinci müjdeyi ise Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar verdi. Türkiye'de Megane Sedan ile yakaladıkları başarının yeni bir modelle devam edeceğini belirten Menard, 2006'da devreye girecek yeni bir modeli daha Türkiye'de üretme kararı aldık. Megane Sedan ve Clio Symbol'den sonra Türkiye'de üçüncü olacak yeni model için 200 milyon Euro yatırım yaparak, kapasiteyi ilk etapta 230 bin adede çıkartacağız" dedi. Modelle ilgili bilgi vermeyen Menard, bunun önümüzdeki günlerde ya Renault'nun şimdiki Başkanı Louis Schweitzer ya da önümüzdeki yıl başkan olacak Carlos Ghosn tarafından açıklanacağını söyledi. Menard, yine de modelle ilgili şu ipuçlarını verdi: Renault için Türkiye çok önemli bir pazar. Bursa 2006 yılı başından itibaren bu yeni modeli üretmek için seçildi. Yeni model üretimi için yaklaşık 200 milyon Euro'luk bir yatırım yapacağız. Bu model, şu anda üretilen ama ömrünü tamamlamış bir modelin yerine geçecek. Bu modelin üretimi ile birlikte Bursa fabrikasının üretim kapasitesi ilk etapta 230 bin adede ulaşacak. Böylece Türkiye'de Megane Sedan ve Clio Symbol'den sonra üçüncü bir modelin de üretimi gerçekleşmiş olacak." Artık sadece iç pazar için üretim yapma döneminin bittiğini kaydeden Menard, Türkiye'de üretilecek yeni modelin de Megan Sedan gibi dünyaya ihraç edileceğini ifade etti. Yeni modelle birlikte Bursa fabrikasında istihdamın artmayacağını sözlerine ekleyen Menard, "Biz zaten kapasiteyi artırırken istihdam artışına gitmiştik. Bu yeni model için buna gerek duymuyoruz" dedi. Menard, söylerini, "Türkiye'de bu kadar iyi giderken durmamız düşünülemez. Bunun arkası gelecek" diyerek tamamladı.

HYUNDAİ DE GAZA BASTI
Paris Otomobil Fuarı'ndan Türkiye ile ilgili ikinci iyi haber ise Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar'dan geldi. Kibar, Hyundai Grubu'nun Türkiye'de 500 milyon dolarlık yeni bir proje için fizibilite çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Yatırım kararının 6-8 ay içinde verileceğini kaydeden Kibar, "Ortağımızla bir yandan da pazarlığımız sürüyor. Çünkü bu yatırımla birlikte 200 bin adetlik kapasite oluşacak. Ortaklık yapımızın bu şekilde devam etmesi ya da değişmesi ortaya çıkacak fizibiliteye göre şekillenecek. Şu anda yüzde 50-50 olan ortaklığımızda asla yüzde 30'dan daha aşağı inmeyiz. Uzakdoğulularla ortaklık yapmaya alıştık. Ancak yıllar içinde bizim kazandırdığımız bir değer sözkonusu" dedi. Slovakya'da yatırımcılara ciddi avantajlar sağlandığını, hatta bu ülkeyle Türkiye'nin ciddi anlamda rekabet içinde olduğunu vurgulayan Kibar, yatırımla ilgili ev ödevinin tamamlanmasının ardından hükümetten teşvik isteyeceklerini söyledi. Liman avantajı nedeniyle İzmit kıyısında yer aradıklarını belirten Kibar, önerilen Düzce'nin istenilen nitelikte olmadığını söyledi.

Hyundai'den 500 milyon dolar
Hyundai yeni model yatırımı için Kocaeli Alikahya'yı seçti. 500 milyon dolarlık yatırım 6 ay içinde açıklanacak. Bu yatırımla kapasite 200 bin adedi bulacak

Renault'dan 200 milyon Euro
Renault, yeni bir modelini Bursa'da üretme kararı aldı. Türkiye'deki fabrikaya 200 milyon Euro'luk yatırım yapılacak. Yatırımın startı önümüzdeki yıl verilecek

Menard: Türkiye AB'nin içinde
RENAULT
Uluslararası Operasyonlar Direktörü Luc Alexandre Menard, Türkiye'nin AB ile ilişkileri hakkında da çarpıcı açıklamalarda bulundu. "Zaten Türkiye ekonomik olarak Avrupa'nın bir parçası" diyen Menard, Bursa'ya yatırım yapmanın veya yapmamanın AB'nin müzakere kararına bağlı olmadığını söyledi. Menard, "Yani AB tarih verse de vermese de biz yatırım kararımızı gerçekleştireceğiz" dedi.

METE TANSU / SİNAN CEM ŞAHİN

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Vergiler 3 yıl içinde bir bir düşürülecek
 'Girişimci ruha set çekmeyeceğiz'
 Ürün onayı skandalı büyüyor
 Şahenk: Tünelin ucundaki ışık 70 milyona hayat verecek
 Vestel, 49.9 trilyon net kâr etti, hedefini ikiye katladı
 Borsada YTL ile 1 lot 1 hisseye eşit olacak
 20 yıl sonra 'baba ocağına' 6.5 milyon $ yatırımla döndü
 Dubaili Şeyh, evini 7 milyon $'a Türk mobilyaları ile...
 İyi olacak hastaya doktor net'ten gelir
 Çinliler hızlı interneti sevdi, ABD'yi geçti
 ADSL fiyatları yüzde 20 düşüyor
 Alcatel internette hız rekorunu kırdı
 Kapaklı fotoğraf makinesi
 Emekli, dul ve yetime ucuz konut
 Ruslar Efes'e bira fabrikası satacak
 TBB'den düşük enflasyon kongresi
 Barrick Gold Türkiye'de altın arayacak
 Putin: Yukos'u batırmayız
 Petrol, 49 dolardan döndü
 DİE de AB'ye uyacak
 TÜSİAD: Onurlu duruşa evet, teslimiyete hayır
 Opet'ten çevreci diesel yakıt
MEHMET BARLAS
Şaka maka derken "YTL" ile tanışmaya başladık...
Sonunda...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Dışarıdaki Türkiye
Türk Dışişleri son bir yıldır ciddi...
SERVET YILDIRIM
Sırada ne var?
Zina krizi AKP'nin beklenen geri adımı...
Türkler kalbine yenik düşüyor
Dünya Kalp Günü öncesi geniş çaplı bir araştırma yapan Dünya Sağlık...
Göbelek soyadı işinden etti
Almanya'da beş kişiyi bıçakla öldürdüğü iddiasıyla aranırken Adana'da...
Trilyonluk vurgun
Trilyonluk vurgun
Yıldız Teknik Üniversitesi, iki muhasebe görevlisinin '30 hayali...
Ben de şikâyetçiydim
Ben de şikâyetçiydim
İ.Ü.'nün yeni rektörü Prof. Centel, kararlarını mecburen sineye...
IMKB
E: 22,307 D:% 0.14
DOLAR
S: 1,500,000 D:% 0.07
EURO
S: 1,847,000 D:% 0.22
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.