kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İnsan hakları için yaratıcı taktikler
İnsan hakları için yaratıcı taktikler

Hak ihlallerini önlemede geliştirilen yeni, yaratıcı ve farklı taktikler, dünyanın dört bir yanından Ankara'ya gelecek aktivistlere anlatılacak.

Helsinki Yurttaşlar Birliği'nin Ankara'da düzenlediği toplantıda, 90 ülkeden 400 insan hakları savunucusu biraraya gelerek "insan haklarında yeni taktikleri" konuşacak. Ankara'da 29 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında yapılacak İnsan Haklarında Yeni Taktikler Uluslararası Sempozyumu, İşkence Mağdurları Merkezi, Helsinki Yurttaşlar Derneği ile Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü tarafından ortaklaşa düzenlenecek. İnsan Haklarında Yeni Taktikler Projesi'nin bir parçası olan sempozyumda, insan haklarını geliştirmek ve ihlalleri önlemek için kullanılan farklı ve yaratıcı taktikler, dünyanın dört bir yanından Ankara'ya gelecek aktivistlere aktarılacak. Güney Afrika'da yürüttüğü AIDS tedavisi için eylem kampanyası ile tanınan Nelson Mandela ödülü sahibi Zackie Achmat ile Kara Mayınlarının Yasaklanması Kampanyası'nın öncüsü olan Nobel Barış Ödülü sahibi Jodie Williams'ın konuşmacı katılacağı toplantıda anlatılacak 35 yöntemden bazıları şöyle:

* UZLAŞMA KURULU: Nepalli temsilcilerin geliştirdiği yöntem, toplum önderlerinden oluşan, resmi ve bağlayıcılığı olmayan uzlaştırma kurulları oluşturulması. Bu yöntem, insanların karakolluk olmalarını ve dolayısıyla buralarda kötü muamele görmelerini engellemeye yönelik.

* CEP'TEN UYARI: Kuzey İrlanda, bu yöntemi daha çok etnik ve dinsel gruplar arasındaki çatışmanın yoğun olduğu bölgeler için geliştirmiş. Her iki grupta da cep telefonlu kişilerle, bir iletişim ağı oluşturuluyor. Çatışma olasılığı anında bildiriliyor ve bölgeye gidilerek, çatışma engelleniyor.

* RUHLARA ÖZGÜRLÜK: Guatemala temsilcilerinin yöntemi, Türkiye'- nin de önemli sorunu olan kayıp aileleri için. Bu yöntemle önce kayıp aileleri tespit ediliyor. Ölülerin belli törenler yapılmazsa ruhlarının mutsuz olacağı inancıyla, kayıpların öldüğü tesbit edilirse, yakınlarına psikolojik destek veriliyor, ölen için törenler düzenleniyor. Bu yolla, toplumsal patlamanın önüne geçildiği ifade ediliyor.

* ÇOCUKLAR ÇALIŞMASIN: Etiketler, o ürünlerin hangi koşullarda üretildiğine ilişkin ne derece bilgi veriyor? Yaklaşık 200 bin çocuğun saatlerde el yapımı halı dokumasında çalıştırıldığı Hindistan'da 1994'te kurulan Rugmark Vakfı, çocuk emeğinin sömürülmesini engellemek, çocuk kullanılmadan üretilen malları teşvik için bir etiketle işe başladı. Bugün Hindistan'dan Almanya'ya ihraç edilen halıların yaklaşık üçte birinde "Bu halı, çocuk çalıştırılmadan üretildi" etiketi var, Kanada, Hollanda, İsviçre ve ABD'deki ithalatçılar da halı almak için Rugmark etiketi arıyor.

* HÜCRE REHBERİ - Hong Kong'dan bir insan hakları örgütünün Minneapolis'teki İşkence Mağdurları Merkezi'ne sorması üzerine ortaya çıkan "Hücrede Hayatta Kalma Rehberi", uzun inceleme sonucu stratejik önerileri kapsıyor. Tecrit mekanındaki varlıklarla arkadaşlık, fiziksel alıştırma, zamanı kontrol yöntemlerini içeriyor.

* BOMBA TERAPİSİ: Filistinli temsilciler, gençlere canlı bomba olmanın hiçbir sonuç doğurmayacağını içeren eğitim verdiklerini anlatacaklar.

* AZINLIK HAKKI: Macaristan'- da geliştirilen yöntemde, biri çingene iki kişi kamu sınavına sokuluyor. Çingene başarılı, diğeri başarısız. Kurum çingeneyi elerse, diğeri teşhir ediyor.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Bodrum sağanağa teslim oldu
 İki deprem Elazığlılar'ı korkuttu
 'Hayali Hoca'dan 13 milyar
 Sahada beynime oksijen gitmiyor
 Türkiye önerisi Yurdatapan'dan
 Gazetecinin gözüne bibergazı
 Şırnak'tan Osetya'ya uzanan dikenli yol
 Kiler'in çalınan mücevherleri Kapalıçarşı'da ortaya çıktı
 Emine Hanım Konya'da dua etti
 Abdi İpekçi'de 'Gelin canlar cem olalım' etkinliği
 Göz dövmesi için kuyruk
 Şampiyondan altın değerinde öğütler
ERDAL ŞAFAK
Varan 50
Dinden çıkmış canavarların cirit attığı Irak'ta...
MEHMET BARLAS
Türkiye, Mersin'e, AK parti tersine mi gidecek?
Madem...
ÖMER ÇELİK
AB'nin evrenselleşmesi
Sayılamayacak kadar çok...
UMUR TALU
Size de oluyordur...
Bugün hiçbir fikrim yok... Diye,...
'Nişan' 2005 baharında
AB kulislerinde, müzakerelere önümüzdeki mart ya da mayıs ayında...
"Barış sağlanmadan Irak'tan çekilebiliriz"
ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak'tan istikrar...
En-Kaz
En-Kaz
Başkanı Kayınbirader Demirören, futbol şubesi sorumlusu Enişte Oktay...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.