kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Avusturya’da tutuklu bulunan Alaaddin Çakıcı dün Viyana Eyalet Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkarıldı. Çakıcı yoğun güvenlik önlemleri altında duruşma salonuna getirildi.
İadesine karar verilen Çakıcı ne demek istedi?
8 suçtan hakim karşısına çıkacak

Hesabı ne?

Çakıcı, Türkiye'ye iadesi kararına itirazı olup olmadığını soran Avusturyalı yargıca "Türkiye'de sessiz bir devrim oldu, dönüp devletimle hesaplaşmak istiyorum" dedi.

Kesinleşmiş altı ay 15 günlük cezası olan ve daha önce yargılanmadığı sekiz ayrı suçtan da Türkiye'de yargı önüne çıkacak olan Alaaddin Çakıcı'nın "iade duruşması" ndaki sözleri sorulara yol açtı.

İTİRAZ HAKKINI BU KEZ KULLANMADI
Çakıcı Türkiye'ye iade edilmesi kararını veren Viyana Eyalet Mahkemesi yargıcının "İtiraz hakkın var" uyarısına "Teşekkür ederim, ben ülkeme dönüp devletimle hesaplaşmak istiyorum" yanıtını verdi.

İKİ FARKLI YORUMA YOL AÇAN SÖZLER
Çakıcı'nın bu sözleri iki biçimde yorumlandı. "Konuşursam çok kişi yanar, beni koruyun" anlamı çıkaranlar da oldu, "Beni korursanız her şeyi anlatırım demek istedi" diyenler de...


İadesine karar verilen Çakıcı ne demek istedi?

Viyana’daki duruşmada Alaaddin Çakıcı, Türkiye’ye iade kararına itirazını soran yargıca "Türkiye’de sessiz bir devrim oldu, dönüp devletimle hesaplaşmak istiyorum" dedi.

Türkiye'de kesinleşen altı ay 15 günlük cezası olan ve sekiz ayrı suçtan yargı önüne çıkacak olan Alaaddin Çakıcı'nın "iade duruşması"ndaki sözleri sorulara yol açtı. Çakıcı, Türkiye'ye iade edilmesi kararına itirazı olup olmadığını soran Viyana Eyalet Mahkemesi yargıcına "Türkiye'de sessiz bir devrim oldu, ben dönüp devletimle hesaplaşmak istiyorum" dedi. Duruşmanın başında Türkiye'de işkence göreceğinden söz ederken yargıcın iade kararını açıklamasından sonra çark eden Çakıcı'nın "Devletimle hesaplaşacağım" sözleri iki farklı biçimde yorumlandı.

ÖZEL EKİP GİDECEK
Hesaplaşma sözlerinden "Konuşursam çok kişi yanar" anlamını çıkaranlar da oldu, "Beni korursanız herşeyi anlatırım demek istedi" diyenler de. Ancak şu kesin ki, Alaattin Çakıcı'nın mahkemedeki bu tavrı, Türkiye'ye iade sürecini hızlandıracak. Çakıcı'nın Avusturyalı avukatları Karl Berhhauser ile Walter Rossenkranz, duruşmadan sonra hakim Peter Seda ile görüşerek iade işlemlerini başlattılar. Avukatlar iade işleminin bu hafta sonuna kadar tamamlanacağını belirttiler. Çakıcı'yı almak üzere Türkiye'den Emniyet Genel Müdürlüğü Organize Suç Örgütleriyle Mücadele Dairesi'nden bir ekibin Viyana'ya gideceği öğrenildi.

MAHKEMEDE ŞOV YAPTI
Dün Viyana Eyalet Mahkemesi'nde duruşma hakimi Peter Seda'nın karşısına çıkan Çakıcı, avukatları Bernhauser ile Rosenkranz'ın, "Türkiye'de işkence yapıldığı, Çakıcı'nın Fransa'dan iade edildikten sonra da yıllarca hücrede izole edilerek intihara sürüklendiği'' iddialarına katıldığını söyledi. 1998'de Fransa'da tutuklanıp sadece 2 davadan yargılanmak üzere iade edildiğini hatırlatan Çakıcı, tahliyesine 3 ay kala dışarıda olan bir olayın kendisine mal edildiğini, hukuk dışı bir şekilde tutuklandığını iddia etti."Ankara'daki yüksek mahkemeye (Yargıtay) güveniyordum. Ancak yüksek mahkeme 18 aylık cezayı onayladı. Daha sonra ise 25 yıla çıkarıldı. Ankara'dan (Yargıtay) tutuklama kararı çıkınca yurtdışına çıktım'' diye konuştu. Çakıcı'nın işkence iddialarına tanık olarak gösterdiği Türk avukatı Şeyda Yıldırım'ın dinlenmesini kabul etmeyen Hakim Seda, Savcı Michael Klackl'ın Çakıcı'nın "Tehlikeli bir suçlu olduğunu, iade edilmesi önünde hukuki ve insan hakları bakımından bir engel bulunmadığını'' belirttiği görüşlerini kabul ederek iade kararı verdi. Seda, Çakıcı'nın avukatının "Müvekkilim siyasi kimliği olan bir kişidir. Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz'ın iktidardan düşmelerine yol açacak araştırmalar yapmıştır. Sahip olduğu bilgi ve belgeler çok sayıda siyasetçiyi ve bürokratı zor durumda bırakacaktır'' sözlerini de dikkate almadı. Seda, "Avusturya'ya sahte pasaportla girmek suçu dışındaki tüm suçlardan Türkiye'ye iade edilmesi önünde hiçbir engel yoktur'' açıklamasını yaptıktan sonra Çakıcı'ya son sözünü sordu. Çakıcı, önce "iademi istiyorum" deyip giderken geri döndü ve "Kararınıza saygı duyuyorum. İtiraz hakkımı kullanmak istemiyorum. Daha önceki yıllarda olsaydı Türkiye'ye dönmek istemezdim, ancak 1946 yılından beri ilke kez Türkiye'de sessiz bir devrim gerçekleşti. Türkiye'ye dönüp devletimle hesaplaşmak istiyorum'' dedi.

YAKINLARI MEMNUN
Alaattin Çakıcı'nın yakınları, "Türkiye'ye iade edilmesi yolundaki karardan çok memnun olduklarını'' söylediler. Ağabeyini hücresinde ziyaret eden Gencay Çakıcı, "mahkemenin iade kararı almasından memnun olduğunu'' kaydederek, "Türkiye'ye iade edilmeyi zaten istiyordu. İstediği yönde bir karar çıktığı için çok memnunuz'' diye konuştu.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Artık öğrenci ders anlatıyor
 Gazeteci Pekcan oğlunun ilk yaş gününü göremedi
 İmam çalışıyor cemaat öğreniyor
 İ.Ü.'de rektör farkı farkedildi
 Asena yoğun bakımdan çıkarıldı
 Irak'ta iki Türk daha öldürüldü
 Çete operasyonunda 40 kişiye gözaltı
 Ek kontenjan başvuruları
ERDAL ŞAFAK
Referandumdan korkmayalım
Floransa'daki Avrupa Enstitüsü...
ÖMER LÜTFİ METE
Zihinsel vaftiz
Günün anlam ve önemi dolayısıyla ilk...
ERGUN BABAHAN
Kurallı hayat
Sermaye yetersizliği, kültür...
En iyi Türkiye raporu
AB Komisyonu, yarın sunacağı raporla liderlere, Türkiye'nin...
"Referandum çifte standart olacaktır"
Almanya'nın başkenti Berlin'de Yılın Avrupalısı (Quadriga) ödülünü...
İstifa edemiyorum!
İstifa edemiyorum!
Başarısız sonuçlar alan Beşiktaş'ta teknik direktör Del Bosque'nin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.