kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 

AB'nin şeytan üçgeninde kaybolmasak iyi

AB raporunun şüphesiz en önemli ve en olumlu cümlesi "Komisyon, Türkiye'nin gerekli siyasi kriterleri yerine getirdiğini düşünerek üyelik müzakerelerinin başlatılmasını önerir" cümlesi. Bu cümlenin ardından müzakereleri başlatmak için bütün gözler 17 Aralık'taki AB Konseyi'ne ve aradaki sürece çevrili olacak.
Müzakerelerle Türkiye'nin AB yolunda ilerlemesi başlayacak. Böyle bir süreç de, ekonomiyi ve piyasaları genelde olumlu etkileyecek. Zaten yüksek olan büyüme hızı yılın son çeyreğinde daha da ivme kazanacak ve ekonomide performans açısından 2004 muhtemelen geçen yıldan daha parlak geçecek.

Zorlu bir süreç
Ancak raporun bu cümlesi dışında tümüne bakınca ve uzun vadede yol açacağı etkileri değerlendirince, daha farklı sonuçlara ulaşabiliriz. AB Komisyonu Raporu'nun belirttiği gibi, "Türkiye'nin katılımı hem AB hem de Türkiye için zorlu olacak." Rapor bunun ayrıntılarını ortaya koyuyor. Görüşmelerin sonunda da üyelik vaadi yok zaten.
İlk günün heyecanı ve karmaşasının ardından raporu daha sağlıklı değerlendirme durumuna geldik. Raporu okudukça ve değiştirilen müzakere yöntemlerini dikkate alınca Günter Verheugen'in belirttiği gibi, "Türkiye'nin bu raporu hazmetmesi zor" olacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, önceki günkü "Rapor genelde dengeli" değerlendirmesinin ardından dün "Önümüzde çok zorlu bir süreç var" dedi.

Şeytan üçgeni
Raporun Güneydoğu, Kürtler, Aleviler, azınlıklar, demokrasi ve insan hakları ile ilgili siyasi belirlemeleri ve askıya alma şartı bir yana, ekonomiye ve müzakere sürecine yönelik önemli saptamalarını şöyle belirledik:
1-Raporda şüphesiz en önemli olumsuzluk, ilk kez bir aday ülkeye "müzakereler başlar ama üyelik garanti değil" denmesi. Görüşmelerin ucunun açık olduğunun belirtilmesi, Türkiye'nin üyeliği konusundaki belirsizliklerin sürmesi ve üyelik sürecinden elde edeceği yararların azalması anlamına geliyor.
2-Müzakere sürecinin Türkiye için yeniden düzenlenmesi ve çok daha zorlu bir aşamaya getirilmesi, birinci olumsuzluk kadar önemli. Öncelikle sektör müzakeresinin başlaması bütün yasal düzenlemelerin yapılmasından sonra başlayacak. Müzakerelerin bitirilmesi ise uygulamaya geçirilmesi halinde mümkün olabilecek. Her bir sektör müzakeresi 27 üyeli olacak ve AB hükümetlerinin oybirliğini gerektirecek. Bu anlamda Kıbrıs Rum Kesimi'nin de onayı lazım. Türkiye'nin önündeki zorluğa bakın. Bir sektör müzakeresi bitmeden yeni bir sektör müzakeresine başlanmayacak. Her sektör için yeni şeyler istenebilecek. Toplam 31 alanda görüşme yapılacağı dikkate alınırsa, bu yöntem hem çok çetin ve karmaşık hem de zaman alıcı bir süreç.
3-Türkiye'den göç ve yüksek işsizlik oranı Türkiye'nin AB yolunda en önemli engellerinden biri olmaya aday. Raporda yine Türkiye'ye ilk kez olmak üzere emeğin serbest dolaşımına kalıcı kısıtlama koyulması söz konusu. Rapor, "AB emek piyasasının ciddi zararlar görmesini engellemek için uzun geçiş dönemleri ve kalıcı bir koruma şartı düşünülebilir" diyor. Yüksek işsizlik, yüksek doğurganlık ülkenin yapısal sorunu. Türkiye'nin AB'yi istemesinin en önemli nedeni de bu zaten. Avrupa'da serbestçe, vizesiz dolaşım hakkını elde etmek. Bu hakkın kalıcı şekilde kısıtlanması halinde AB'ye girmenin Türkler için fazla bir anlamı kalmaz.

Referandum tehlikesi
Raporda "Türkiye ile müzakere görüşmelerine evet" deniliyor ama korkulan her şey de rapora konulmuş. Buna karşılık beklenmeyen, olumlu bir surpriz yok. Üstelik müzakere sürecinin en az 10 yıl alacağı, hatta daha uzayacağı anlaşılıyor. Sonunda üye olacağımız da belli değil.
Raporun bu olumsuzlukları ve Türkiye-AB ilişkilerindeki belirsizlikleri gidermemesi bir yana, Fransa'nın ortaya attığı referandum tehlikesi de var. Bu daha önce ve diğer adaylar için de söz konusuydu. Türkiye için özel konulmuş bir engel değil. Ama tam üyelik yolunda önüne çıkartılabilecek en önemli engellerden biri olmaya aday.
AB'nin şeytan üçgeninde kaybolmazsak bile böyle bir engelle karşılaşma tehlikesi var.
Amma uzun, ince, engebeli bir yolmuş.

Sonuç
"Kazandığınız her şey için bir şey kaybedersiniz"
Emerson

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 AB'nin yeşil ışığıyla 2004 mükemmel bir yıl olmaya aday   / 07-10-2004
 Gerçekte 10 milyon işsizimiz mi var?   / 06-10-2004
 Nüfusumuzun 22 milyonu çalışıyor, 50 milyonu iş yokluğundan oturuyor   / 05-10-2004
 Daha zor bir döneme doğru   / 04-10-2004
 İşsizler adına vergide oyuna son verilsin   / 01-10-2004
 Borsadaki kaybı ne karşılar?   / 30-09-2004
 Borsayı daha ileriye reel faiz düşüşü ve temettü artışı taşır   / 29-09-2004
 Borsa 17 Aralık sonrasında da yoluna devam eder   / 28-09-2004
 Balayı döneminin finali sürprizlere açık olabilir   / 27-09-2004
 'Büyüme bu hızda sürmez'   / 24-09-2004
YAVUZ SEMERCİ
Bıraksınlar AB'yi işlerini adam gibi yapsınlar!
AB...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
AB'nin şeytan üçgeninde kaybolmasak iyi
AB raporunun...
İLKER SARIER
Niye boşanıyoruz?
Yazının başlığını, "niye evleniyoruz"...
İstanbullu çilede
İstanbul dün bir kez daha yağmur kâbusu yaşadı. Meteorolojinin...
Başkan Topbaş Brezilya'daydı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş dün Sao Pauo'daydı.
1000 genç yetiştirilecek
1000 genç yetiştirilecek
Başbakan'ın müzakere formülü net: İyi eğitim görmüş 1000'e yakın...
Asıl kıyamet içerdeki müzakerelerde kopacak
Asıl kıyamet içerdeki müzakerelerde kopacak
AB Genel Sekreteri Sungar, müzakere sürecinde yaşanacakları SABAH'a...
IMKB
E: 22,467 D:% 0.81
DOLAR
S: 1,504,000 D:% -0.27
EURO
S: 1,849,000 D:% -0.27
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.