kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kaliforniya'nın gülü: Pirinç
Kaliforniya'nın gülü: Pirinç

Pilavı, dolması, çorbası ile sofralarımızın baştacı olan pirinç, Kaliforniya'nın bereketli topraklarından adeta fışkırıyor. Amerikan pirinci namıyla da anılan bu 'denizaşırı lezzet' dünyayı doyurmayı hedefliyor.

Pilavsız sofraya oturmayan bir millet olarak pirincin kıymetini çok iyi biliriz... Peki, dolmada, çorbada ve de zeytinyağlılarda çeşni niyetine kullandığımız pirincin, soframıza ulaşana kadar hangi aşamalardan geçtiğini, nasıl emek verildiğini ve de nasıl özen gösterildiğini biliyor muyuz? Bu soruya 'Evet' cevabını verenleri kutluyor ve bu yazıyı 'Hayır' diyenlere armağan ediyorum... Geçtiğimiz haftalarda Amerikan Pirinç Federasyonu'nun (ABD Rice Federation) organize ettiği bir gezi sayesinde, pirince yapılan yatırımlara ve gösterilen azami özene yerinde tanık oldum. ABD'nin bereketli toprakları Kaliforniya'da başlayan pirinç serüvenindeki ilk durağımız, 25 bin çiftçinin biraraya gelerek oluşturduğu Federasyon'un değerli üyesi Michael Rue'nın Sacramento'daki tarlalarıydı.

SAKIN YIKAMAYIN
Rice Federation'un Avrupa Temsilcisi Hartwig Schmidt, Promedia'nın sahibi Funda Yacoub ve çok değerli 3 basın mensubu arkadaşımla evlerine konuk olduğumuz Michael ve Patricia Rue sayesinde, Kaliforniya pirinciyle (Calrose) yapılan çok değişik yemeklerin tadına vardık. Bu arada, Amerikan pirincini diğerlerinden ayıran özellikler hakkında da bilgi sahibi olduk. Çelik kavanozlarda saklandığı taktirde 3 yıl bozulmadan durabilen bu pirincin en büyük özelliklerinden biri pişirilmeden önce 'yıkanmasına' gerek duyulmamasıymış! Pirinci, pilav pişirmeden saatler önce sıcak suyla ıslatmaya alıştığımız için 'Calrose'un bu yönü zaman tasarrufu açısından son derece cazip geldi... İçindeki demir, tiamin, folik asit ve niovin değerlerini koruması açısından da son derece sağlıklı. Çalışan kadınların imdadına yetişecek yıkamadan pişirme özelliği ile dikkat çeken Kaliforniya pirinci, ülkemizde de marketlerde 'Calrose' logolu paketlerde satılıyor.

UZAY ÜSSÜ GİBİYDİ
Michael Rue'nun uçsuz bucaksız olarak tanımlanabilecek pirinç tarlalarında, son derece gelişmiş bir biçer döverle yapılan hasata tanık olduktan sonraki durağımız ise Pirinç Çiftçileri Kooperatifi'nin çeltik fabrikası oldu. Lezzetli yemekler için denizaşırı bir alternatif olan 'Calrose'u gönül rahatlığıyla tüketebileceğimize, işte bu fabrikada ikna oldum. El değmeyen makinalarda nem oranı, cinsi ve hasarlı olup olmadığı kontrol edilerek çeltik fabrikasına alınan pirinçler, son derece gelişmiş makineler eşliğinde ayıklanıp, temizlenerek paketlerine yerleştiriliyor. Fabrikanın kumanda merkezi ise uzay üssü havasındaydı! Cosmopolitan'dan Banu Göçmen, Elle'den Esra Aysan ve Lezzet dergisinden Berna Özben'le birlikte birbirinden lezzetli pirinç yemeklerini yiyerek, birkaç kilo aldığımız gezide, USA Rice Federation'un yöneticilerini de tanıma fırsatı bulduk.

ÖYLE BESLEYİCİ Kİ!
California Rice Commusion'un CEO'su Tim Johnson ve Uluslararası Promosyon Müdürü Laura Murphy, pirinçle ilgili engin bilgi sahibi olmamızı sağlayan isimler arasında önemli bir yer tuttu. Antarktika hariç her kıtada yetişebilen pirincin sodyum ve kolesterol içermediğini, ABD'de 300 yıldan beri pirinç üretilip, ihraç edildiğini onlardan öğrendik. Bira, dondurulmuş gıda, kahvaltılık gevrek ve bebek maması yapımında da kullanılan pirincin ne kadar besleyici olduğuna ise, kısa sürede alınan kilolarla bizzat tanık olduk!!

VER ELİNİ LOUISIANA
Özellikle, dünyanın en güzel şaraplarının üretildiği Nappa Vadisi'ndeki Culinary Enstitü'de 7 ana mönüden oluşan öğlen yemeği, vicdan azabı çektiriciydi. Bir haftalık keyifli yolculuğumuzun son durağı ise Louisiana'ydı. Güneye özgü baharatların, bol acının ve deniz ürünleriyle pirincin nefis karışımını yansıtan 'Cajun Mutfağı'nın hakim olduğu bu bölgede de tarlalardan pirinç fışkırıyordu. Misafirperver Mary ve Randy çiftinin rehberliğinde bol cazlı New Orleans akşamlarının da tadına baktığımız geziden dönerken damağımızda kalan güzel lezzetse, tabii ki Kaliforniya pirincine ve onunla yapılan yemeklere aitti...

SEMA KUMBARACI GÜNAYDIN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Gözünüzü dört açın!
 Hümeyra: Eskiden Tarkan gibi dolaşıyordum sokaklarda
 Soyunmak için ikna olmalıyım
 Ölümünden 3 yıl sonra eşi ilk davetini verdi
 Parayı getiren kişi istediği rolü oynar
 Sanatın sosyolojisi masaya yatırılıyor
 Doğu'nun yeni idolleri Hollywood yıldızları
 Analitik düşünmeyi öğreten spor
 Oktoberfest Ferhat Göçer'le kapandı
 Pandora Destanı ayakta alkışlandı
 Dünyanın en pahalı ve en şifalı balı Anzer
HAKAN & UTKU
Buzlayayım da kokma...
Eskiden CİNE-5 yayınlarından...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Alman usulü kırmızı lahana...
Dramı değil komediyi izleyin hüzün yerine mutluluğu seçin
Dramı değil komediyi izleyin hüzün yerine mutluluğu seçin
Uzmanlar, toplum olarak acıma ve öfke duyguları açısından yoğun,...
Açık havaya çıkmak kış depresyonundan koruyor
Açık havaya çıkmak kış depresyonundan koruyor
Uzmanlar, kış depresyonundan korunmak için alınabilecek önlemleri...
Ankara Laila'yı çok sevdi
Ankara Laila'yı çok sevdi
Geçtiğimiz yıl Ankara'da da bir şube açan İstanbul'un gözde eğlence...
Çıplak poz verecek
Çıplak poz verecek
Ünlü oyuncu ve şarkıcı Cher, 60 yaşına merdiven dayadığı şu günlerde,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.