kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
TARİHİ NOTRE-DAME KİLİSESİ'Nİ ZİYARET ETTİ: Erdoğan ziyareti sırasında tarihi Notre-Dame Kilisesi'ni ziyaret etti. Ayini yöneten rahipten Katedrale ilişkin bilgi alan Erdoğan daha sonra ünlü mağaza Galeri Lafeyet'yi gezdi.
İkna turu sıkı başladı

Fransa temaslarına yoğun bir trafikle başlayan Erdoğan, Fransız basınını ve işadamlarını iknaya çalıştı. Erdoğan Türkiye'nin üyeliğine karşı olan Ekonomi Bakanı Sarkozy ile 40 dakika süren görüşme yaptı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Paris'teki temaslarının ilk gününde yoğun bir gün geçirdi. Fransız basını, işadamları ve Fransa Maliye Bakanı ile görüşen Erdoğan, Notre Dame Katedrali ile ünlü mağaza Galeri Lafeyete'yi de gezdi. Kamuoyunu ikna etmek maksadıyla dün yazılı ve görsel medyaya bütün gün röportaj veren Erdoğan'ın sadece Fransa'nın tek haber televizyonu LCI deki mülakatı hafta içinde toplam 12 kez çıkacak. Erdoğan'ın Paris'teki temasları içerisinde en mühimi dün görüştüğü Maliye ve Ekonomi Bakanı Nicolas Sarkozy'le olanı idi. İktidardaki Halkın Hareketi Birliği Partisi'nde genel başkanlık yarışına giren Sarkozy, istikbalde Elysee Sarayı'ndaki koltuğa da aday. Cumhurbaşkanı Chirac, Türkiye'ye desteği nedeniyle partisi içinde ve Fransız kamuoyunda zor günler geçirirken, Sarkozy, Türkiye'ye muhalif rüzgarın liderliğine geçti. Sarkozy gelecekte Fransa'da Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmayı arzulayan bir politikacı, devlet adamı olarak Erdoğan'la görüşmeyi istedi. Buna karşılık Sarkozy, Cumhurbaşkanı Chirac'ın Türkiye desteği ve iç politik kaygıları ile görüşmenin Fransız basınınca görüntülenmesine mani oldu. Görüşme bu nedenle Başbakan'ın kaldığı otelde değil, son anda büyükelçilikte yapıldı. 40 dakika süren görüşmede Sarkozy, Cumhurbaşkanı Chirac'ın Türkiye'ninÇOK SAYIDA GÖRÜŞME YAPACAK ....  Başbakan'ın Paris'teki en önemli temaslarından birisi Türkiye'nin AB üyeliğine muhalefet edenlerin lideri durumundaki Maliye Bakanı Sarkozy'le yaptığı görüşmeydi.üyelik müzakerelerinin başlaması yönünde destek verdiğini hatırlattı. Ancak düşündüğü Avrupa'da Türkiye'nin de katılmasıyla sorunlarının çözülemez hale geleceğini anlattı. Fransa Maliye Bakanı ayrıca Erdoğan'ın ayrıcalıklı ortaklık fikrine nasıl baktığını da ima yollu görüşlerle anlatmaya çalıştı. Ancak Başbakan bu konuda hiç esneklik göstermedi ve tam üyelikten başka herhangi bir alternatifin geçerli olmadığını söyledi.

"TÜRKÜZ, MÜSLÜMANIZ, AYNIYIZ"
Erdoğan'ın Paris'teki ilk gün temasları içinde Çelik Grubu, Arcelor yetkilileri de vardı. Arcelor 29,5 milyar Euro cirosuyla dünyanın en büyük çelik grubu olarak Türkiye'de zaten sahip olduğu yatırımları biraz daha yenilemek ve genişletmek maksadı taşıyor. Başbakan akşam da uluslararası ilişkiler enstitüsünün yemeğine katıldı. Erdoğan yaptığı konuşmada Fransa ile Türkiye arasındaki dayanışmanın sürekli artığını gördüklerini söyledi. Erdoğan, "Şimdi artık final noktasına geldik' dedi. Erdoğan şunları söyledi: ''Evet, Türküz, Müslümanız, cesametli bir ülkenin vatandaşları, zor bir coğrafyanın sahipleriyiz. Ama inanın, temele indirgediğinizde, sizlerle aynıyız. Aynı hedef için; aynı yöne doğru koşuyoruz.'' Fransız medyası Başbakan'a pek çok soru sordu. Erdoğan akşama kadar "Liyon-Fenerbahçe maçı, homoseksüellik, başörtü, yurtdışındaki Türklerin entegrasyonu gibiSIKI GÜVENLİK...   Başbakan Erdoğan'la görüşen ünlü gazeteci Vincent Hervouet'in üstü dedektörle arandı.bir çok soruya muhatap oldu. Erdoğan'ın yanıtlarda verdiği mesajlar ise şöyle sıralandı.

AVRUPA AİLESİ: Evet, bu aileye mensup hissediyorum kendimi. 41 yıllık bir geçmiş var bu sürecin.

AHDE VEFA ANLAYIŞI: Asırlardır siyasi ekonomik ilişkiler içinde olduk. Fransız devrimi bizde insan hakları, demokrasi ve özgürlük konularında daima örnek oldu. Devletlerarası ciddiyet esasına dayalı ilişkiler vardır. liderler arasında ahde vefa anlayışı geçer.

BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI: Ben bu işin ızdırabını çeken bir babayım. İnanç özgürlüğüne saygı gösterilmesini gerektiğine inanıyorum ama ülkemde şu anda bu tartışmanın zamanı olmadığını düşünüyorum.

HOMOSEKSÜELLİK: Eşcinsellerin kendilerine ait bir hukukları var. Avrupa Birliği Anayasası'nda nasıl yer alıyor bilmiyorum. Bizde bir düzenleme yok henüz. Tartışma halinde. Erdoğan'la mülakat yapan Fransız gazetecilerin görüşleri ise olumlu. 'O Ortadoğu'lu bir lider mi, Yoksa Avrupalı mı?' diye sorduk. Avrupa gazetesi programın sunucusu ve yapımcısı Selboue "Etrafındaki koruma ve danışman ordusuna bakınca Ortadoğulu birini andırıyor, ama iş konuları ele alış biçimine gelince çok doğrudan direkt konuşmasıyla tam bir Avrupalı. Usta bir politikacı" dedi.

BELKIS KILIÇKAYA PARİS

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Gül: Ortadoğu AB'nin de sorunu
 Türkiye yeni ufuklar açar
 'Terörle mücadelede dönüm noktası'
 Suç işlemiş eski vekiller silah alamayacak
 Terör mağduruna zarar tazminatı
 'Hikayemi Dinler misin' sergisini gezdi
 Fischer: Ayrıcalıklı ortaklık olmaz'
 İş, ev sahiplerine kaldı
MAHMUT ÖVÜR
Yeşil alan avcıları!
Ne zaman sel, kar veya deprem...
YAVUZ DONAT
Meclis'in çiçekleri
Meclis çiçek...
Yarasanın ısırdığı kadın kuduz oldu
Evinin balkonunda uyurken bir yarasa tarafından yüzünden ısırılan...
'Komşu'da okul açıyor
Atina'ya gelen Tanyeli, müzikhollerden iş, TV kanallarından röportaj...
Etiler'de 10 trilyonluk peşkeş
Etiler'de 10 trilyonluk peşkeş
İstanbul'un lüks semti Etiler'de 7 dönüm arsa, Büyükşehir Yatırım...
Hesaplaşma günü
Hesaplaşma günü
Yargı-MİT-Çakıcı iddialarının odağındaki Özkaya, bugün hesaplaşma...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu