kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Güney'e dikkat

Arafat'ın sahneden çekilmesiyle Ortadoğu'da dengeler değişirken, Ankara da Kuzey Irak'la uğraşıyor. Konuyla ilgili kaygıları ve hazırlıkları iki bölümde değerlendirmek gerekiyor. İlki Kuzey Irak'ta yuvalanmış silahlı PKK unsurlarının gi- derek daha da büyük gruplar halinde sınırı geçip, saldırılar düzenlemeleri. İkincisi ise Kürt grupların, özellikle de Barzani'nin Kerkük'le ilgili tahriklerinin neredeyse meydan okuma boyutlarına gelmesi.
Eldeki veriler PKK'nin artan saldırılarında Kuzey Irak'ta üslenmiş unsurların büyük payı olduğunu gösteriyor. Terör örgütünün oradaki gücü, sadece 4 yıl önce Apo'nun talimatıyla sınır dışına çıkmış 2 bin kadar silahlı üyeyle sınırlı değil. Bunlar gerek Türkiye'den, gerekse Suriye, İran ve Irak'tan devşirilmiş militanlarla takviye edildi. Son günlerdeki çatışmalarda ölü ele geçirilen teröristler arasında Suriye ve İran vatandaşlarının da bulunması bunun en somut kanıtı.
Onca uyarıya rağmen ABD "Önceliğimiz değil" veya "Konuyu Irak resmi makamlarıyla görüşün" diyerek geçiştirdiğine, Kuzey Iraklı Kürt liderler de "Genel af ilan edin" önerisiyle sorumluluktan kaçtığına göre, Türkiye'nin "Başının çaresine bakmak"tan başka seçeneği bulunmuyor.
Hazırlıklar bu seçeneğin hayata geçirilmek üzere olduğu anlamına geliyor. Yani "Sınır ötesi sıcak takip" günlerine geri dönülecek.
Kerkük'e gelince... AB'nin üyelik müzakerelerini başlatma kararını alacağı 16-17 Aralık'taki Brüksel zirvesine kadar Türkiye'nin parmağını bile kıpırdatamayacağı düşüncesine kapılan Kürt gruplar kentin nüfus yapısını de- ğiştirme girişimlerinde ölçüyü kaçırdılar. Gelen haberlere göre günde ortalama 500 Kürt kente akıyor. 2003 Nisan'ında Arap, Kürt ve Türkmen grupların aşağı-yukarı eşit olduğu, her birinin 250 bin kişilik nüfusa sahip bulunduğu hesaplanmıştı. Şimdi ise Kürtler'in 320 bin ki- şiye yükseldiği, Araplar'ın 200 bin kişiye indi- ği, Türkmenler'in mevcudu korumaya çalıştıkları belirtiliyor.
Oldu-bitti mümkün mü?
Kürtler iki aşamalı bir hedef peşindeler: Önce Irak'ta 2005 başında yapılacak seçimde Kerkük milletvekillerinin çoğunun Kürt olmasını sağlamak (temsilciler etnik grupların gücüne göre dağıtılacak), ardından referandumla Kerkük'ü Kürt bölgesine bağlatmak. Çünkü, şiddet ve terör bataklığında çırpınan Irak'ta Kürtler ile Araplar birbirlerinden her geçen gün daha da uzaklaşıyor. Tüm gözlemcilerin doğruladığı bu gelişme ülkeyi -ABD zorla birarada tutmaya çalışmazsa- kaçınılmaz olarak parçalanmaya götürecek. Kürtler'in çabası işte o gün gelmeden Kerkük'ü Kürt bölgesi içine aldırmak.
Yukarıda da vurguladığımız gibi, oldu-bitti için en uygun dönem olarak 17 Aralık'a kadarki süreci görüyorlar.
Barzani'nin "Kerkük için savaşırız. Kerkük, Irak'ın iç sorunu, kimsenin karışmaya hakkı yok" diye diklenmesinin nedeni bu. Test ediyor. Tepkiyi ölçüyor. Sınırlı, göğüslenebilir olduğu sonucuna varırsa bir adım daha atacak. Kimbilir, belki de son adımı.
Ama onca deneyimine rağmen bir gerçeği görmüyor. Polonya Cumhurbaşkanı Kwasniewski'nin demeciyle bile uyanmıyor: "ABD ile stratejik ortaklığımız AB'den bile önce gelir..."
Yani her şey AB değil. AB'den de önemli ulusal hedefler ve davalar var. Dışişleri'nin dün kullandığı ifadeyle "Irak'taki en kötü ihtimallerin bertaraf edilmesi" de bunlardan biri.
Zira Kerkük, Kürdistan'ın değil ama Türkiye'nin Irak politikasının kalbi...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Roma, Chirac, Brüksel   / 30-10-2004
 AB ve egemenlik   / 29-10-2004
 Laiklerin zaferi   / 28-10-2004
 Chirac'ın hesabı   / 27-10-2004
 Odalara düşen görev   / 26-10-2004
 Saatli bomba   / 25-10-2004
 Üzgünüz Leyla   / 24-10-2004
 Önemli seçim   / 23-10-2004
 İkinci onay   / 22-10-2004
 Bir kriz öyküsü   / 21-10-2004
ERDAL ŞAFAK
Güney'e dikkat
Arafat'ın sahneden çekilmesiyle...
MAHMUT ÖVÜR
AK Parti'de ilginç seçim: Demokrasi mi, tabldot mu?
AK...
MUHARREM SARIKAYA
AİHM'deki dava bitmeden zor...
Çankaya Köşkü'nde önceki...
YAVUZ DONAT
Devlet adamı
Ekim ayının başlarında, Bodrum-Akyarlar'da,...
Kırcı burada yakalandı
Haluk Kırcı'nın yakalandığı Mariupol, mafyanın merkezi olarak...
Nurcan töre kurbanı
Bir ay önce ormanda cesedi bulunan kadının aile meclisi kararıyla...
Kardeşi de vuruldu
Kardeşi de vuruldu
Altı ay önce Sarıyer'de öldürülen Burhan Kirsen'in kardeşi Osman'ın...
Sokakta ikinci infaz
Sokakta ikinci infaz
Erzurum'da sokak ortasında işlenen Yılmaz Demir cinayetinin zanlısı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.