kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ohio sıkıntısı
Ohio sıkıntısı

ABD seçimlerinde 4 yıl önce yaşanan Florida krizinin bir benzeri Ohio'da yaşanıyor. ABD Başkanı'nı Ohio'nun galibi belirleyecek..

ABD seçimlerinde 4 yıl önce yaşanan Florida krizinin bir benzeri Ohio'da yaşanmaya başlandı. Bazı kaynaklar Ohio'da önce Bush'un kazandığını duyurdu. Daha sonra Bush'un bu eyalette kazandığı kesinlik kazanmadığı açıklandı. Seçimin galibini belirleyecek eyalette Demokratların sonuçlara itiraz etmesi ve tekrar oy sayımı bile gündemde.

DEMOKRATLAR YARGIYA GİDİYOR

ABD'de Demokrat Parti başkan yardımcısı adayı John Edwards, iki başkan adayının oylarının birbirine çok yakın olduğu eyaletlerde yargı yoluna gideceklerinin sinyalini verdi. ABD'de 2000 yılı başkanlık seçiminde Florida'da yaşanan sahneleri hatırlatacak şekilde Edwards, ''Uzun bir gece. Ama biz 4 yıl bekledik.Bir gece daha bekleyebiliriz'' dedi.

Elini yumruk yaparak zafer edasıyla Boston'da Demokrat Partili destekçilerine seslenen Edwards, ''Demokrat Parti başkan adayı John Kerry ve ben kazandığımız başarıdan çok gururluyuz. Amerikan halkına söz verdik. Seçimlerde her oy sayılacak. Bu seçimde de sözümüzü tutacağız. Oyumuz için savaşacağız'' diye konuştu.

Ohio eyaleti, 2004 başkanlık seçiminin kilit eyaleti konumuna geldi. Bu eyalette kim kazanırsa ABD başkanlığını da kazanacak gibi görünüyor. Amerikan televizyon kanalları da Ohio'da kimin kazandığı konusunda bölündü. ABD Başkanı George W. Bush'un Cumhuriyetçi Partisi'ne yakın olarak bilinen Fox News televizyonuyla beraber NBC televizyonu, Bush'un Ohio'da kazandığını duyurdu. Ancak CNN ve ABC televizyon kanalları, adayların oylarının, sonucu açıklamak için çok yakın olduğunu duyurdular.

Ohio'da henüz sayılmamış bulunan çok sayıda koşullu oy bulunuyor. Seçim merkezine giden bir seçmen, kayıtlı olmadığı söylenirse oyunu kullanıyor ama bu oy, sonradan kayıtlı olduğu tespit edildiği takdirde sayılıyor. Buna koşullu oy deniliyor.

Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti'nin seçim kampanyası yetkilileri, bu tür bir anlaşmazlığa karşı avukatlar ordusunu zaten hazır bulunduruyordu. Şu sırada Demokrat Parti başkan adayı John Kerry'nin tek umudu, Ohio eyaletinde kazanmaya bağlı olduğu için, bu eyalette Bush önde görünmesine karşılık, Demokrat Partililer, başkanlığı kazanmak için yasal yolları deneyeceklerinin işaretini, Edwards'ın açıklamasıyla verdiler.

Eyalette koşullu oyların sayısı bakımından çok spekülasyon bulunuyor. Ancak Ohio'nun yerel dış ilişkiler bakanı Ken Blackwell, koşullu oyların 175 bin civarında olduğunu söyledi. ABD seçimleri 2000 yılında da Florida eyaletinde tıkanmış ve sonuç, 36 gün süren bir yeniden sayım ve mahkeme sürecinin ardından ortaya çıkmıştı.


OHIO TARTIŞMALI, DEMOKRATLARIN ŞİKAYETLERİ VAR

ABD başkanlık seçiminde bazı haber ajansları ve televizyon kanalları seçimin en kilit eyaleti haline gelen Ohio'da seçimi ABD Başkanı George W. Bush'un kazandığını bildirmesine karşılık, Demokrat Parti yetkilileri, sayılmayan oylar ve mektupla kullanılan oyların fazlalığına dikkati çekerek, iki adayın arasındaki yüzde farkının çok düşük olduğunu söylediler.

Amerikan medya kuruluşlarının çoğu, seçim bölgelerinin yüzde 88'inin kullanılan oyları açıklamasının ardından Bush'un yüzde 49'a karşı yüzde 51 oy oranıyla önde göründüğünü bildirdiler. Ancak, örneğin CNN televizyonunun seçim uzmanları, Demokrat Parti'nin itirazlarını da göz önüne alarak, henüz Bush'u Ohio'nun galibi olarak ilan etmekten kaçınıyor.

Öte yandan, Demokrat Parti başkan adayı John Kerry, beklendiği üzere 4 seçici oyu bulunan New Hampshire'da kazandı. Bu arada, 4 oyundan 3'ünü Kerry'nin kazandığı Maine eyaletinde, sonucu belli olmayan bir seçim bölgesini de Kerry'nin kazandığı ortaya çıktı. Böylece Kerry, Maine eyaletinin 4 seçici oyunu da kazanmış oldu. Ohio sayılmazsa Bush'un halen 249, Kerry'nin ise 200 seçici oyu bulunuyor. ABD başkanlığını kazanmak için 270 sayısını tutturmak gerekiyor.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Kerry çekildi, Bush kazandı
 Ladin'den tehdit
 Irak'ta patlama 9 yaralı
 Burun farkıyla Bush önde
 ABD kulisinde son dakika senaryoları
 "Metro ABD" mi "Retro ABD" mi?
 Türk gözlemci: 70 bin şikayet
 Çektiği film sonu oldu
 BAE Başkanı Şeyh Zayid öldü
 Bu sigarayı içmek uçakta bile serbest
 Kardeş olduklarını tesadüfen öğrendiler
 Hülya Avşar'a özendi!
 Hırsız alarmlı akıllı çanta
 Çocuklar annesinin soyadını alabilecek
 Romalı evsizlere 'origamik' ev
 Ünlü İngiliz şarkıcı Elton John evleniyor
 'Baharat Kız' Emma baharat ülkesinde
 Eski ETA liderlerinden silah bırakın mektubu
Gemiyi terk etmedi
Gemiyi terk etmedi
Bu gece Lyon ile karşılaşacak F.Bahçe'de kaptan Ümit Özat yaşanan...
Gurur duyacaksınız
Gurur duyacaksınız
Başkan Yıldırım'a güzel bir yaşgünü hediyesi vereceklerini belirten...
Yüce Divan kuruldu
Yüce Divan kuruldu
Eski enerji bakanları Ersümer ve Çakan'ın Yüce Divan'da yargılanması...
Kozinoğlu'na Çakıcı şoku
Aralarında Kaşif Kozinoğlu, Sinan Engin ve Erol Evcil'in de bulunduğu...
Bebek sevinci yerine ölüm acısıyla yandı
9 aylık hamile Sevda Onur, kendisini doğumhaneye bırakıp madene giden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu