kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Savas Ay @ SABAH
Tel:
0212 354 40 22
Fax:
0212 274 83 81
 

Ohayo filan oldum yani!..

Valla torpil yapıyor filan demeyin ben en çok bizim gazetenin birinci sayfasını beğendim düneyin. Ananemin tabiriyle Lebalep Amerikan seçimleri vardı vitrinimizde ve açılan sandık sayısı itibariyle gerçek sonuca en yakın oranlar bizdeydi. Yazıişleri kadromuzun iri kıyım bir bölümü gecenin bir yarısı tekrar sayfa başına çöküp sabah karanlıklarına kadar çabaladı ve ortaya böyle keyifle hava atacağımız vaziyet çıktı.
Ben bu seçim meselelerinden çok anlamam hakçası. Değil Amerika, bizdeki genel ya da mahalli seçimlerde bile önden önden sezmişliğim, bilmişliğim yoktur hiçbir şeyi. Mesela etrafta dolaşan onca çalışma arkadaşımızın müthiş bir bilgi birikimiyle; "Asıl Ohayo'ya (yazıyla Ohio) dikkat kesilin, Ohayo kırsalından gelecek oylar kaderlerine hükmedecek" diyerek fikir müsademesine girmesi karşısında şaşırdım ve bunca derin bilgiye bakıp Ohayo filan oldum yani..

Gazeteler fazla yer ayırınca!..

Bu arada gazetelerimizin Amerika'daki seçimlere muhtemelen Amerikan gazetelerinden daha fazla sütun santim ayırdığı zehabına da kapıldım. Telaşla; "Bir şeyler yapmalıyım. Muhabirlerime bu seçim curcunasında mutlaka işler çıkarttırmalıyım" diyerekten bir gönüllü aradım.
Herkese teklif edip gönüllü arayıp; "Gidin Amerikan Başkanlık seçim sonuçlarını Beşiktaş Pazarı'nda, Beyazıt Çarşıkapı'da, Kadıköy İskele'de vatandaşa değerlendirtin. Simitçiye, çiçekçiye, biletçiye, haminneye sorun" dedim. Hepsi suratıma "Eğleşiyon mu bizle müdür?" der gibi bakınca şakaya vurup başka plan kurdum. Daha dün muhabirliğe besmele çeken genç bir iletişim öğrencisini, Kutlu Gargı'yı yolladım apar topar. Ve bakın memleket ahalisi nasıl her konuda fikir sahibiyse bu konuda da bizi yalnız bırakmayıp ne cevherler takdim ettiler Kutlu kıza.

Türkiye'de yakın takip sürüyor

Amerika'nın 4 yıl boyunca kaderini belirleyecek başkanlık seçimleri, Türkiye'de de yakından takip ediliyor. Irak savaşı ve Ortadoğu'daki kaos nedeniyle tüm dünyanın yakından izlediği seçim yarışını yorumlayan vatandaşlar, seçimden galip çıkanın "barış" olmasını diliyor. Bush'un adının artık savaşla özdeşleştiğini söyleyen vatandaşlar, "Bir de Kerry'yi görelim" diyor.

'Bush benim için öldü'

* Nihat Ayarcı (Kaptan): Siyasetten anlamam pek. Ama Bush'u sevmediğim kesin. Kerry'nin de ondan kalan bir tarafı yok bence. Sadece biraz daha ılımlı olabileceğine inanıyorum. Bush benim için öldü artık. Hem memleketimiz için, hem dünya için bitti o adam. ABD'liler adamları şımartıyorlar. Yakında Kerry de şımarır ama olsun.

'Kim gelirse gelsin'
* Hasan Kır (Döner ustası): Ben televizyon bile izlemiyorum. Ne Bush'u tanırım ne de Kerry'yi. Kim gelirse gelsin beni ilgilendirmez.

'Bush'tan çok çektik'

* Yunus Yaşar (Balıkçı): Bence Kerry geçmeli başa. Bush'u tanıyoruz. Ortadoğu'da bile adamın istikrarı yok. Ama Kerry kapalı bir kutu. Tanımıyoruz. Bush'tan çok çektik. Kerry ne yapacak hep birlikte göreceğiz.

'İşgalci başkan istemem'

* Hüsniye Pekdaş (Emekli): Irak Savaşı'ndan sonra Bush'un kazanmasını kesinlikle istemem. Resmen Irak'ı işgal etti. Bunun arkasında yatan yegane sebep petrol. Bu adamın seçilmesini kesinlikle istemiyorum. Aslında Kerry'yi de tanımıyoruz ama yine de Bush olmasın da kim olursa olsun.

'Bush Türkler'e daha yakın'

* Erhan Üstün (Mutfak şefi): Bizim insanımıza Bush daha yakın gibi geliyor bana. Bence Kerry'den çok daha sempatik. Bizim restoranımızda Clinton yemek yemişti. Sonra da bize gelip teşekkür etti. Mutfağı dolaştı, elimizi sıktı.
Umarım Bush da aynı şeyi yapar.

'Bush adam öldürüyor'

* Muzaffer Armandar (Esnaf): Bush adam öldürüyor. Onu nasıl seveyim? Kerry'yi tanımıyoruz. En azından bir deneyelim. Aslında onu da bilmiyoruz. Göreceğiz.

'Kerry Bush'tan daha iyidir'

* Oğuz Zarian (Balıkçı): Bizim sempatimiz Türkiye'ye. Aslında bizi ne Bush ilgilendirir, ne de Kerry. Ben Kerry'yi görmedim, kimsenin de tanıdığını sanmam. Ama eminim ki Bush'tan bin kat daha iyidir.

'Kerry'yi tercih ederim'

* Işıl Özseymen (Öğrenci): Aslında takip edebilmek için fazla vaktim yok. Ama Bush'u biliyoruz. Yaptıklarını fazlasıyla gördük, yaşadık. Kerry'nin ondan çok daha sağlam işler yapacağına inanıyorum. Yine de içimde bir kuşku var. Sonuçta Kerry'yi hiç tanımıyoruz.

'Kerry başa geçsin'

* Tove Muud (Turist-Danimarka): Umarım Kerry başa geçer. Bush'tan yeteri kadar çektik. Neler yaptığını gördük. Artık bu işi bırakması lazım. En azından belki daha az insan ölür.

'Bush demek terör demek'

* Evren Uğur (Uluslararası nakliyeci): Bush'un seçilmesi teröre kucak açmak demek. Göz göre göre teröre davetiye çıkardılar. Zaten başka şeyin önemi yok.

'Amerika için Bush'tan iyisi yok'

* Salih Köprülü (Milli Piyango bayii): Bence Amerika için Bush'tan iyisi yok. Sanki öbürü çok mu farklı davranacak. En azından Bush'u tanıyor, biliyoruz. Bence Bush devam etmeli.

'Politikalarını değiştirsinler'

* İbrahim Nadirçıntaş (Emekli öğretmen): Bence aralarında en akıllı olan Kennedy idi. Onu da öldürdüler. Kerry ya da Bush değil, önemli olan onların politikaları. Politikalarını değiştirmezse hiçbiri bir işe yaramaz. Şu anda ABD'nin petrol rezervleri bitmiş durumda. Her yere saldıracaklar.

'Bush cezalandırılsın'

* Şinasi Ekincioğlu (Makine Mühendisi): Bence Bush cezalandırılmalı. Bir kere dünyada savaş kararı veren kim olursa olsun, o kişi kesinlikle kaybetmeli. Şu anda Kerry bana Bush'tan daha doğal geliyor. Ama o da kesin bu politikalardan etkilenir.

'Bush savaş çıkardı'

* Seyhan Günce (Ev hanımı): Bush'u denedik, gördük. Ama adam hep savaş çıkardı. Ben Bush'u istemiyorum. Bence Kerry daha iyi olur.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Eşber Yağmurdereli tavla ustasıymış   / 03-11-2004
 'Yaşam kurgulayan adam!..'   / 02-11-2004
 Gece muhabirlerinin sahur yemeği   / 01-11-2004
 Özgür ruhlar diyarı ve yalan yalan koca yalan!..   / 31-10-2004
 Maçlarda küfür edin!..   / 30-10-2004
 Oğlan bizim kız bizim...   / 29-10-2004
 Kimse haramı haram diye yemez değil mi?..   / 28-10-2004
 Akdamar Adası'nda kaybolan Polonyalı...   / 27-10-2004
 Gel de sevme bu ülkeyi ve insanını   / 26-10-2004
 Peki şahit neredeydi sayın hakim bey?..   / 25-10-2004
REHA MUHTAR
İlhan Selçuk
Önce Türkiye'de gazeteciliğin...
MEHMET BARLAS
Org. Başbuğ, 'siyasette biz de varız' mı demek...
REFİK DURBAŞ
O bürokrat benim...
21 Ekim 2004 tarihli SABAH...
SAVAŞ AY
Ohayo filan oldum yani!..
Valla torpil yapıyor filan...
HINCAL ULUÇ
İçişleri Bakanı Aksu'ya açık dilekçe!..
Sayın...
EMRE AKÖZ
Rüyalarımızı ne yapacağız?
Bizim arkadaşlar olayı,...
90 artı 4 oldu
90 artı 4 oldu
Fenerbahçe, iyi oynadığı, iyi mücadele ettiği maçın 76'ncı...
Van Hooijdonk'u yönetim kesti!
Van Hooijdonk'u yönetim kesti!
Daum'un Hollandalı yıldızı yönetimin talimatıyla 11'e almadığı iddia...
CHP: Anlaşıldı ki Çakıcı MİT himayesine girmiş
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Başbakanlık ve bağlı...
Erdoğan otuz yıllık rakibini transfer etti
1970'lerde Başbakan'ın İETT takımı ile Adalar Belediye Başkanı Coşkun...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.