kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mahmut Ovur @ SABAH
 
Talimhane'de hayat var
Keşke kavga olmasaydı
Soru-Cevap
İstanbul platformu

Talimhane'de hayat var

Beyoğlu, İstanbul'un cazibe merkezi. İstiklal Caddesi'ni hafta sonları 2.5-3 milyon insan dolaşıyor. Adeta bir insan seline sahne oluyor bu tarihi cadde. Ama Beyoğlu sadece İstiklal Caddesi'nden ibaret değil, sayısız güzel bölgesi var Beyoğlu'nun. Galata, Pera, Sıraselviler, Cihangir, Talimhane ve diğerleri. Şimdi sizi bunlardan birine, Talimhane'ye götüreceğiz.
Talimhane, öncelikle yedek parçacıların mekânı olarak bilinir. Aralara zaman zaman caz ve kabare gösterisi yapan kulüpler, restoranlar, türkü evleri sıkışsa da hiçbiri Talimhane'ye kendi rengini veremedi. Son yıllarda oteller ağırlık kazansa da kimliksizliği hep sürdü.
Bu nedenle Talimhane, ne tam Beyoğlu'nun içine girebildi, ne de dışında kaldı. Bir bakıma araya sıkışıp kalan bir bölge Talimhane. İşte bu sıkışmış bölgede şimdi bir mucizeye imza atılıyor. Ve yeni bir Talimhane doğuyor.
Talimhane'nin makus talihini, yaklaşık 7 ay önce göreve gelen genç bir belediye başkanı Ahmet Misbah Demircan değiştirdi. Demircan, Türkiye kamuoyunun tanıdığı bir aileden geliyor. İslami kesimin önde gelen isimlerinden Ali Rıza Demircan'ın oğlu. Genç Demircan, "Neden Talimhane?" sorumuzu şöyle cevaplıyor: "Burada Talimhane'nin hemen altında Tarlabaşı da rehabilite edilmesi gereken alanların başında geliyor. Öyle stratejik bir yerde işe başlamalıyız ki, süreç içinde bütün bölge güzelleşsin. O anlamda Talimhane klasik Beyoğlu'nun dışında ama klasik Beyoğlu'nun yanıbaşında stratejik bir noktaydı."
Talimhane'de neler olduğunu ve değişimi hissetmek için bir kez bile olsa mutlaka gidip görmek gerekiyor. Adım attığınızda, iki şeyi birden düşünüyorsunuz: Önce 'Acaba burası İstanbul'da bir yer mi?' diyorsunuz, sonra 'Bizi bugüne kadar iyi uyutmuşlar. Demek istenince çağdaş bir kent yaratılabiliyormuş' diye iç geçiriyorsunuz.
Bu iki duyguyla gezdiğiniz caddeleri, gördüğünüz binaları hayranlıkla izliyor, bu kenti daha çok sevdiğinizi düşünüyorsunuz. Demircan, bu köklü dönüşüme giden süreci şöyle anlatıyor: "Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş'la el ele verdik ve uygulamaya geçtik. Sadece sokakları değil, zihniyeti de değiştirdik."
Öncelikle özel bir bölge ilan edilmiş Talimhane... Araba trafiğine kapatılmış. Buraya giriş çıkış için Türkiye'de ilk defa kamu alanında kartlı sisteme geçilmiş. Caddeler, sokaklar düzenlenmiş. Uygarlığın simgesi kaldırımlar, yaşanabilir standartlara dönüştürülmüş. Pırıl pırıl, her gün yeniden temizleniyor ve yayaların hizmetine sunuluyor.
Ve bir gönül seferberliğiyle bütün binların çehresi yenileniyor. İtirazsız ve bir sivil dayanışma örneğiyle herkes 'Evinin önünü süpürüyor'. Görüntü kirliliğinden eser kalmamış. Yerlerini yeni, şık ve estetik tabelalar alıyor. Ve bir ilke imza atılıyor: Taksi durakları. Modern taksi durakları kent mobilyası olarak çevreyle uyumlu bir şekilde düzenlenmiş.
Başkan Demircan, sözlerini bir çağrıyla bitiriyor: "Bütün otellere çok şık kafeler yapmalarını tavsiye ediyoruz. Hazırlık yapıyorlar. Ancak kış geldi, bahara açmazlarsa, sokakların ortasına ben açacağım. Bir yıl içinde mağazaları ve kafeleriyle Talimhane, İstanbul'un yeni cazibe merkezi olacak."

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Muammer Kantarcı'ya açık sorular   / 05-11-2004
 Gençlik Kongresi mi, meydan savaşı mı?   / 04-11-2004
 Kaçak yapıya neşter   / 03-11-2004
 Metro reklam ihalesini kim aldı?   / 02-11-2004
 Deprem için uyardı işinden oldu   / 01-11-2004
 AK Parti'de ilginç seçim: Demokrasi mi, tabldot mu?   / 31-10-2004
 İstanbul değil, sanki Sivasbul   / 30-10-2004
 Cumhuriyet Bayramı bir şenliktir   / 29-10-2004
 AK Parti İstanbul'da ilk siyasi operasyon   / 28-10-2004
 Harem-Haydarpaşa arası nasıl değişecek?   / 27-10-2004
MAHMUT ÖVÜR
Talimhane'de hayat var
Beyoğlu, İstanbul'un cazibe...
YAVUZ DONAT
"Güme giden" konuşmalar
Çarşamba akşamıydı.
Yitik bir hayat
Çorum'da 23 kişinin tecavüzüne uğradığı öne sürülen ve kaldığı...
Hayalleri ikiye katlandı
Oynadığı reklam filmiyle tüm Türkiye'nin sevgilisi olan ve hep bir...
Ölümle savaşına devam ediyor
Ölümle savaşına devam ediyor
Paris'teki hastanede ölümle yaşam arasındaki çizgide duran Arafat'ın...
Tutuklulara da tahliye yolu göründü
TBMM Alt Komisyonu, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu (CMUK)...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.