Ramazan Sofrası
Pastırmalı pilav Pirinci ayıklayın, bir kaba alıp, üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ve sıcak su koyup, 1 saat bekletin, iyice yıkayarak süzün. Tencereye sıvıyağ koyun, şeker, tuz, defne yaprağı ve 2 su bardağı su koyun. Kaynayınca 1 çay kaşığı limon suyu ve pirinci koyup, karıştırın. Kaynayınca kısık ateşte 15 dakika pişirin. Tavaya küçük doğranmış pastırmaları koyup, 1 çay bardağı su ilave ederek pişirin. İyice suyunu çekince domates, yeşil biber, 1 kaşık tereyağı koyun, 1-2 kez çevirin. Kısık ateşte 5 dakika pişirin. Pilavı porsiyonluk tabaklara koyup, üzerine 1 kaşık pastırmalı sos koyarak servis yapın.
MALZEMELER (6 kişilik) * 2 su bardağı pirinç * 2 su bardağı su, Tuz * 2 adet kesme şeker * 6 dilim pastırma * 4 adet domates (kabukları soyulmuş, küp küp doğranmış) * 2 adet yeşil biber * 1 çorba kaşığı tereyağı * 1 kahve fincanı sıvıyağ * 1 adet defne yaprağı * 1 çay kaşığı limon suyu
Pudingler kraliçesi Fırını 180 derecede ısıtın. Ekmek dilimlerinin kenarlarını çıkartın, küp küp doğrayın. Yumurta sarısını bir kapta çırpın. Sütü bir tencerede ısıtın, içine çırptığınız yumurta sarılarını yavaş yavaş akıtın, şeker, bir fiske tuz, margarin, ekmekler, vanilya, hindistancevizi koyup, hepsini karıştırın. 6 adet kaseye bölüştürün. Fırın tepsisine su koyup, kaseleri suyun içine dizin. Tepsiyi fırına sürüp 20 dakika pişirip, soğumaya bırakın. 2 yumurta akını 1 fiske tuzla kar haline getirin. İçine şeker, limon kabuğu, fındık tozu koyup, tahta kaşıkla hafifçe karıştırın. (Mikser kullanmayın, sulanır.) Hazırladığınız harcı kaselerdeki pudingin üzerine paylaştırın. Kapları tekrar sulu tepsiye koyun. Üstleri altın sarısı olana dek fırında pişirin. Ilınınca üzerlerine birer çorba kaşığı reçel koyup, servis yapın.
MALZEMELER (6 kişilik) * 6 dilim bayat ekmek * 4 su bardağı süt * 2 yumurta sarısı * 1 su bardağı şeker * 1 fiske tuz * 1 çay kaşığı vanilya * 100 gram margarin * 6 yemek kaşığı reçel * 1 su bardağı hindistancevizi
Üstü için: * 2 yumurta akı * 2 çorba kaşığı pudraşekeri * 1 çorba kaşığı fındık tozu * Yarım limon kabuğu rendesi
Kolay boyoz Milföy hamurundan iki tanesini üst üste koyun, kağıt buruşturur gibi buruşturun. Avuç arasında yuvarlayın. Hamura top şekli verin, üzerine hafifçe bastırın. Bütün hamurlara aynı işlemi uygulayın. Tepsiye aralıklı olarak dizin, üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
MALZEMELER (8 kişilik) * 10 adet milföy hamuru * 1 yumurta sarısı
|