kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
2. Irak Savaşı başlıyor

Bush emir verdi, 10 bin ABD askeri Felluce'ye dayandı. Direnişçilere karşı operasyon bugün.

Irak yönetimi 60 günlük sıkıyönetim ilan etti, 10 bin ABD askeri Felluce'yi sardı. 3 bin 200 direnişçiye karşı harekât bugün başlıyor. Amerikalı askerler, halka 'Şehri terk edin direnişçi muamelesi görürsünüz' anonsu yapıyor.

2'nci Irak Savaşı başlıyor

Amerikan tankları, zırhlıları, savaş uçakları ve 10 bin askeri Felluce'yi kuşattı. 3 bin 200 direnişçiyi yakalamak için büyük operasyon bugün başlıyor. Irak hükümeti 60 günlük sıkı yönetim ilan etti. ABD'li askerler 'Bu ikinci Irak Savaşı olacak' diyor.

Silahlar temizlendi, mühimmatlar yüklendi, planlar tamamlandı, askerler son brifinglerini aldı... Bütün bu "savaş" hazırlıkları, Irak'ın ortasında 300 bin kişinin yaşadığı Felluce kenti için. Daha doğrusu kentte gizlenen 3 bin 200 direnişçi için. Amerikalı yetkililer, Irak'taki direnişin simgesi haline gelen kentteki yabancı savaşçıları yakalamak için aylardır hazırlanıyordu. Kenttekilere "aralarında gizlenen yabancıları teslim etmeleri" çağrıları yapıldı. Nisan ayındaki kanlı çatışmalardan sonra uzlaşmaya varıldı ve kent, Iraklı birliklerin kontrolüne verildi. Ancak birliğin dağılmasıyla ortalık yeniden karıştı. Direnişçiler koalisyon güçlerine saldırıları artırdı.

KOMUTAN PLANLARI ALDI VE KAYBOLDU
Geçici Irak hükümeti, halka direnişçileri teslim etmesi çağrısı yaptı. Sonuç alamayınca büyük bir operasyon düzenleneceğini, kenti boşaltmalarını bildirdi. Ayrılmayan herkesin "direnişçi" kabul edileceği söylendi. Ve operasyon günü geldi. İngiliz kaynakları, Felluce'ye operasyonun bugün başlayacağını söylüyor. Ancak dün ABD basınına sızan bir haber, operasyonun baltalanabileceği ihtimali doğurdu. 10 bin Amerikan askerinin yanında operasyona katılacak 160 Iraklı askerin başındaki Kürt komutan, saldırı planlarıyla ilgili brifing aldıktan sonra kayıplara karıştı. Kayıp komutanın silahı ve üniformasının odasında bulunduğu belirtildi.

ÇEÇEN DİRENİŞİNİN KİTABINI OKUYORLAR
27 Ocak'ta yapılması planlanan genel seçim için Felluce'yi "temizlemeyi" en önemli adım olarak gören ABD'yi kentte gerilla savaşı beklediği söyleniyor. Irak'taki direnişi ve saldırıları organize eden Ürdünlü terörist Ebu Musab El Zerkavi'nin Felluce'den kaçtığı, ancak yakın iki adamının halen orada gizlendiği belirtiliyor. Kentin dış bölgelerine yapılan küçük baskınlarda, "Rusya'nın Çeçen Savaşları 1994-2000: Sokak Savaşından Dersler" kitapları bulunduğu öğrenildi. İngiliz gazeteleri, bu kitapları okuyan direnişçilerin ABD askerlerine keskin nişancı usulü sokaklarda saldıracağını yazdı.

"HAİN" IRAKLI ASKERLER
Observer gazetesinin haberine göre ABD'yi bekleyen bir diğer büyük sorun da ayda 3 bin dolar gibi ülke koşulları için oldukça yüksek maaş ödedikleri Iraklı askeri yetkililerin "hain" çıkması... Gazete, Felluce yakınlarındaki bir camide toplandığı istihbaratı gelen direnişçilere baskın yapıldığını, ancak askerlerin camiden elleri boş döndüğünü yazdı. Yapılan soruşturmada birlikte operasyon yaptıkları Iraklı askerlerden birinin cep telefonundan arayarak camidekilere baskını haber verdiğinin ortaya çıktığını da belirtti.

KARŞI SALDIRI BAŞLADI
ABD, Felluce operasyonuna hazırlanırken; Iraklı direnişçiler de karşı saldırıya geçti. Son iki günde intihar eylemleri, bombalı otomobil saldırıları düzenlendi. Ramadi'de bomba yüklü otomobilin askeri konvoy yanında patlamasıyla 20 ABD askeri yaralandı. El Anbar'da kaçırılan 21 Iraklı asker, direnişçiler tarafından katledildi. Başkent Bağdat'ın kuzeyindeki Samarra kentinde ise ardı ardına düzenlenen eylemlerde 34 Iraklı yaşamını yitirdi. Bağdat'ta bir Amerikan askeri öldü, Bakuba'da ise 3 Amerikan askeri yaralandı.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Rumlar'ın vetosunu önlemek için formül
 Yeni Yaprak Operasyonu tamamlandı
 Fransa, Fildişi'ne ek asker yolladı
 Demokratlar klinik tedavi altına alındı!
 Er Jessica'nın 'çarşı' üniforması
 Yine fotoğraf skandalı
 İki Türk şoför öldürüldü
 Britney'e 2 yıl hamilelik tatili
 Hepsi 'erkek' güzeli
 Çocuklara iki trilyon bağışladı
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Dört yıl daha
Amerikalılar yavaş yavaş seçim heyecanını...
Kartal'a el freni: 2-2
Kartal'a el freni: 2-2
Beşiktaş, 4'te öne geçti. Konya, 23'te 10 kişi kaldı... Herkes fark...
Rehavete kapıldık pahalıya patladı
Rehavete kapıldık pahalıya patladı
Del Bosque, "Bir puan aldık ama zevk alamadık. Üzerimizdeki sakinliği...
'YÖK eylemleri demokratik değil'
'YÖK eylemleri demokratik değil'
YÖK'ü protesto gösterilerinde çıkan olayları değerlendiren Başbakan...
Cami kapısı bilime açıldı
Topkapı Çinili Cami imamı Ahmet Yüter, camisinde bilimsel...
Vakıf üniversitesi maaş veriyor, biz ise ismimizi
141 yıllık Boğaziçi Üniversitesi'nin ilk kadın rektörü Ayşe Soysal,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu