kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Savas Ay @ SABAH
Tel:
0212 354 40 22
Fax:
0212 274 83 81
 

Üç asırdır bitmeyen dava

Memleket turuna devam ediyorum. Bu kez Erzurum'dan ilginç haberlerim var size. İnanamayacaksınız ama Dadaşlar diyarında iki köy arasındaki bir anlaşmazlık tam üç asırdır hızını azaltmadan sürüyor. Kenan Taşkın kentin hızlı muhabirlerinden. Olayı ona da teyit ettirdim, aynen de dediğim gibi çıktı. Başta dizi film senaristlerine konu olacak hikâyeyi herkeslere sunuyorum.

Kararı adalet verecek

Merkez Umudum ve Mülk köyleri arasındaki yayla arazisi anlaşmazlığı, 300 yılı aşkın süredir devam ediyor. Umudum köyü Muhtarı Maksut Tahtalıoğlu, yaptığı açıklamada, 60 yaşında olduğunu belirterek, "Dedelerimizle başlayan, bizimle devam eden dava çocuklarımıza miras kalacak gibi'' dedi.
Çukuryurt ve Külekkurudan mevkileri olarak adlandırdıkları yaylanın şu anda iki köy tarafından ortak kullanıldığına dikkat çeken Muhtar Tahtalıoğlu şunları söyledi: "Köyümüzle komşu Mülk köyü arasındaki yayla arazisi anlaşmazlığı, 300 yılı aşkın süredir devam ediyor. İki köy de yaylanın kendisine ait olduğunu öne sürüyor. Kararı adaletin vermesini istiyoruz. Fakat dava bir türlü bitmiyor.''

Ferman bile yalanmış

İki köy arasındaki yayla anlaşmazlığı davası ilk kez hicri takvimle 13 Cemaziyülevvel 1070 (25 Ocak 1660) tarihinde başlamış. O tarihte Erzurum Valisi olan Vezir Hüseyin Paşa, iki köy arasındaki anlaşmazlığın giderilmesi için Kadı Abdullah'ı görevlendirilmiş. Erzurum Şeri Meclisi dava sonucunda dinlenen şahit ifadelerine göre, "Mülk köyü ahalisini taarruzdan men ile adı geçen meradan Mülk ahalisinin el çekmesi konusunda uyarılmasına" karar vermiş. Umudum köyü Avukatı Mehmet Güzel, yaptığı açıklamada, iki köy arasında yaşanan ihtilafın Divanı Hümayun 37 numaralı şikâyet hükümleri defterinin 308. sayfasında bulunan ve hicri 1 Şevval 1114 (17 Şubat 1703) tarihli fermanda da dile getirildiğini söyledi.

Kadılar da çözüm bulamamış

Güzel, yayınlanan fermanın Sultan II. Mustafa dönemine ait olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "İki köy arasındaki yayla anlaşmazlığı bundan 300 yıl öncesine dayanıyor. İkinci Mustafa döneminde araziyle ilgili ferman yayınlanmış. O fermanda, arazi Umudum köyüne verilmiş. Ancak daha sonra Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte kadastro çalışmaları sırasında arazi anlaşmazlığı yeniden su yüzüne çıkmış.''
1957'deki kadastro çalışmaları sırasında yaylanın Mülk köyüne verildiğini kaydeden Güzel, daha sonra Umudum köyünde yaşayan vatandaşlar tarafından açılan davayla yaylanın tekrar geri alındığını belirterek, şu andaki davanın ise 1984 esas sayılı olduğunu ve bu kez de Mülk köyünün dava açtığını bildirdi.

Şimdi ne olacak?..

Güzel, yaylada keşif isteminin bir türlü yapılamadığını ifade ederek, Erzurum'da yayla keşif mevsiminin yaz aylarıyla sınırlı olduğunu ancak, aynı dönemin Adli Tatil'e denk gelmesi nedeniyle bir türlü keşfin yapılamadığını bildirdi. Davanın hâlâ devam ettiğini belirten Güzel, "Yıllardır söz konusu arazide keşif yaptıramıyoruz. Bununla birlikte son Yerel Yönetim yasası ile birlikte Mülk köyü Dadaşköy beldesi sınırları içinde kaldı. Şimdi davalı taraf Dadaşköy beldesi olacak" diye konuştu. İki köy halkı da asırlardır bitmeyen davanın nasıl bir alana kayacağını merakla bekliyor.

Avukat dayanmıyor

Öte yandan, davanın uzun sürmesi avukat sayısında da artış yaşanmasına neden olmuş. Umudum köyü Muhtarı Maksut Tahtalıoğlu, kendisinin sayabildiği kadarıyla son 20 yıl içinde 7 avukatın köylerinin hakkını mahkemelerde savunduğunu kaydetti. Tahtalıoğlu ayrıca, Erzurum'un eski belediye başkanlarından Orhan Şerifsoy ve milletvekili Selçuk Elverdi'nin de aynı köyden olmaları nedeniyle davayla ilgilendiklerini bildirdi.

Dava sonuçlanamayınca!..

İki köy arasındaki arazi anlaşmazlığında örnek olabilecek ve dikkat çeken bir başka boyut ise; söz konusu anlaşmazlıkta bugüne kadar hiç kavga olmadan, soruna hep hukuki çözüm arandığı öğrenildi.
Muhtar Tahtalıoğlu, asırlardır süren ve dededen toruna geçen yayla davasının sonuçlanmaması nedeniyle yine sulh içinde kendi çözümlerini aramaya başladıklarını da belirtti.Başka bir komşu köy olan Arzutu köyü ile de geçmişte arazi anlaşmazlığı yaşadıklarını anlatan Tahtalıoğlu, "Biz geçmişte de Arzutu köyü ile yıllarca süren anlaşmazlığımızı kendi aramızda hallettik. Aynı uygulamayı Mülk köyüne de teklif edeceğim. Zaten Mülklüler dava konusu yerin bir kısmına 20 yıl önce tedbir kararı aldırdılar. Bizi anlayacaklarını umuyorum'' dedi.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Güneydoğu'nun modern hanım ağası Suna Hanım   / 19-11-2004
 Alo Savaş Abi başlıyor..   / 18-11-2004
 İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah'ın haklı sitemi   / 17-11-2004
 Trenlerde güvenlik alacak polise TCDD sürprizi   / 16-11-2004
 Ay üzerine söylenmiş ne varsa   / 15-11-2004
 Bak şu kızın yazdığına   / 14-11-2004
 Tezgâhsız bayram arefeleri!..   / 13-11-2004
 Arafat'ı en son gören Türk gazeteci olmanın hüznü   / 12-11-2004
 Hastalığa 'nanik' yapmak!..   / 11-11-2004
 Atatürk'e saldıranlara tarih tokadı   / 10-11-2004
MEHMET BARLAS
21'inci yüzyıla Çetin Altan gibi bakabilmek..
Geçen...
SAVAŞ AY
Üç asırdır bitmeyen dava
Memleket turuna devam ediyorum.
NEBİL ÖZGENTÜRK
Kitabın adı, Ercan Arıklı..
Ne hazin!
Bir buçuk yıl...
HINCAL ULUÇ
Hediye alma çılgınlığı..
Ben böyle bir alışveriş...
EMRE AKÖZ
Kehanet teknolojisi
Meteorolojiye göre bugün hava...
REHA MUHTAR
"Hepimiz bilmem ne çocuğu muyuz?.."
Bak, Mösyö...
Kralların maçı
Kralların maçı
Ligde bugün oynanacak Trabzonspor- Fenerbahçe maçında sezonun en...
Hasan-sız Şaş-ıyor
Hasan-sız Şaş-ıyor
G.Saray'da, Malatya önünde Hasan Şaş'ın eksikliği Hagi'yi korkutuyor.
Sarıgül, Mersinliler'i telefonla mitinge çağırdı
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, bugün Mersin'de yapacağı...
Ankara askeri harekâta karşı
ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın İran'ın nükleer...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.