kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

ABD'ye karşı kahraman CHP

Mersin'de Sarıgül gövde gösterisi Baykal'ı rahatlatmış olsa gerek. Örgütleyicilik açısından ortada bir başarı varsa da, Baykal'a rakip olabilecek bir kültür ve bilgi birikiminden eser bulunmadığı gibi, 10 üzerinden 2 alabilecek bir ' meydan hatibi' de yok.. Dolayısıyla bu yarış, bir tür ' Cüceler diyarında Gulliver' macerası.. Ancak partiyi fena korku sarmış ki, Baykal'a rakip oluncaya kadar Sarıgül'le ilgili yolsuzluk iddialarının CHP'yi rahatsız etmemesindeki dürüstlük karikatürü kahramanlık faslında da kılıç kuşanıyor:
Amerika'dan icazet alıp Türkiye'ye döner dönmez CHP'ye genel başkan alacağım diye yollara dökülen Amerikancı Medya destekli Sarıgül'e soruyoruz: Irak'ta Felluce'de sivil halkı katleden yaralı esirleri kurşuna dizen çoluk çocuk Iraklıları bombalayan Amerikan yönetimine bir tek satırlık eleştirin oldu mu?
İyi güzel de mübarek, ABD'yi siyasi ikbal kıblesi edinmeden bir yerlere varabilen bağımsız Türkiye Cumhuriyeti uyruklu kaç lidercağız biliyoruz ki?!
Amerikan çıkarlarına boyun eğmeyen ve 1 Mart tezkeresini TBMM'de reddettiği için Amerika'nın düşman ilan ettiği CHP'ye ve Baykal'a saldıran Amerikan icazetli birisinin Amerika'ya karşı çıkması mümkün olur mu? İşte Sarıgül budur .
İşte orda durun.. Sarıgül nedir, ne değildir bilemem ama bu tezkere kahramanlığı çok gülünç! İşin gerçeği şu ki, biz 1 Mart Tezkeresi'ni reddetmiş değiliz! Onu ABD Yeni Muhafazakarlarını parmağında oynatan İsrail'in görünmez eli reddetmiştir.. Bilenler biliyor ki bu tezkere öncesi yapılan müzakereler sırasında ABD Türkiye ile adeta dalga geçmiştir. Bizim müzakereciler ' Savaş sırasında ve sonrasında PKK ne olacak?', ' Kuzey Irak'ta Kürtlere dağıtılan silahlar ne olacak?' ' Türkmenler asli unsur sayılacak mı?' diye sorup güvence isterken küstah Amerikalılar ' bakarız, birlikte hallederiz' yollu sözlerden öte hiçbir teminat vermemişlerdir. Genelkurmay bu yüzden tezkere lehinde tavır koyamamıştır. Belki hükümet de müzakerelerde ne olup bittiğini bildiği için tezkereye bütün gücüyle abanmamıştır..
ABD yönetimindeki etkin güçlerin içinde doğrudan İsrail yanlısı ve hatta bağımlısı olan kesim böylece hedefine ulaşmıştır. Çünkü İsrail için bu savaşın amacı Irak'ı üçe böldürmek, Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurdurmaktı.. Tel Aviv ve Kudüs'te eğitilmiş Kürt asıllı yüz bin Yahudi ile yönetilip kullanılacak bir yedek devlet.. Oysa Türkiye kuzeyden ABD ile birlikte askeri varlığını bölgeye soktuğu anda İsrail'in beklediği en acil ve en önemli savaş sonucunun önü kesilmiş olacaktı..
Tezkerenin hakikati budur. Bu yüzden de Sarıgül'ü Amerikancı diye suçlayıp Baykal'ı yüceltmek için CHP'nin I Mart tezkeresine karşı çıkması hiçbir anlam ifade etmez.. Bu savaş sırasında başbakan Baykal olsaydı ABD'ye karşı Gül veya Erdoğan'dan farklı bir tavır geliştirmeyecekti. Bunun bin kanıtı vardır da, biriyle yetinelim: Baykal'ın hükümet ortağı olduğu dönemlerde Meclis'e gelen ' Amerikan emirnamesi' kılıklı ve Çekiç Güç'le ilgili süre uzatma teklifleri onaylanmıştır..
H H H
Tabii ki ABD'ye karşı çıkmak siyaset yapan zevat için kolay değildir. Ama bu konuda konuşacak en son parti CHP'dir. Çünkü İsmet Paşa'nın CHP'si ile 1938'den sonra başlayan süreç Türkiye'yi Amerika için öylesine eyaletleştirmiştir ki, bu ülkede Bush'a örgütlü tepki bile sadece aşırı uçlara (!?) kalmıştır. Hatta ABD yönetimlerine karşı demokratik tepki açısından Amerikan halkının bile gerisindeyiz. Bu ülkenin her önemli mevkiinde ABD'nin etkin bir adamı bulunduğu için kazara tam bir küreselci dalavere karşıtı olarak halkı ikna etseniz ve oylarını alsanız bile Türkiye adına yeniden bağımsızlaşma süreci başlatmanız kolay olmayacaktır..
Esasen daha önce de bu sütunlarda dile getirdiğim gibi, Türkiye ile savaşmak ABD'nin hesaplarındandır. Washington'un şahinleri için fikir üreten uzmanların çoğuna göre ABD'nin ' dünya hakimiyet i' demek olan ' küreselleşmenin önündeki bölgesel engellerden biri Türkiye'dir. Bu adamlar bütün İslam alemi gibi Türkiye'de oluşan ABD nefretinin farkını okuyorlar.. Türkiye bu nefretle kendine gelebilir, ' İncirlik Karakteri'ni yenip yeniden ' Atatürk Karakteri'ni hayata geçirebilir.. Hele yakın İran'a erken bir müdahale olacaksa ABD'nin hesapları arasındaki ' Türkiye ile savaş'ı önlemek için sadece iki ihtimal var: Ya doğrudan Beyaz Saray'ın atadığı askeri bir valiyi başbakan yapmış olmak veya günün başbakanını bir ABD askeri valisi kadar sadık ' manda' olarak seçmek.
Mesele Sarıgül veya Kırmızıgül değil; milletin ' İncirlik Karakteri'ni tasfiye etme sürecine girip girmeyeceğidir.
' İncirlik Karakteri' eşittir İsmet İnönü..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 'Türkiye Avrupalı mı?'   / 22-11-2004
 İki şeytan bir şeytandan daha mı iyi?   / 19-11-2004
 Sigaramın kurşunuyla esire infaz   / 18-11-2004
 Allavi ve kallavi   / 16-11-2004
 Bayram ve kefaret   / 15-11-2004
 Sömürge ruhlu kahramanlar   / 12-11-2004
 Felluce'de Haçlı sapıklığı   / 11-11-2004
 Diyanet ve Yayın Kongresi   / 09-11-2004
 Bit kelin perçeminde mi?   / 08-11-2004
 Başbakan'ın azarları ve azalttıkları   / 05-11-2004
ERDAL ŞAFAK
Kiev'i iyi izleyin
Batı ile Rusya...
ALİ KIRCA
Yârim keskin bıçak!
İstanbul'a sabahın erken saatlerinde...
ÖMER LÜTFİ METE
ABD'ye karşı kahraman CHP
Mersin'de Sarıgül gövde...
UMUR TALU
Şiddetin ayak topu
Sorumluluğu size de ait olan evinizde...
Giderayak barış çabası
Geçtiğimiz gün İsrail'e giden Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell,...
Türkiye'ye iyi haber!
Avrupa Birliği Komisyonu, "Eşcinsellik günahtır" diyen İtalyan üyenin...
Beslersen kargayı
Beslersen kargayı
Beşiktaş-Rize maçındaki cinayet sonrası siyah-beyazlı yönetim ağır...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.