kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Başbakan Tayyip Erdoğan, AP Başkanı Joseph Borrellle görüştü. Erdoğan, Türkiyede etnik kökeni farklı insanların barış içinde yaşadıklarını söyledi.
Yaptıklarınızın tarihte eşi yok

AP Başkanı Borrell, "Türkiye, reformları tarihte eşi benzeri görülmemiş bir hızla gerçekleştirdi" dedi.

AP Başkanı Borrell, Meclis'te yaptığı konuşmada Türkiye'deki reform sürecini övdü. Kıbrıs Rum kesiminin tanınması konusuna da değinen Borrell, "AB ile müzakere demek karşı tarafı tanımak demektir. Bu da Rum tarafının tanınması demektir" dedi.

'KÜRDİSTAN' DÜZELTMESİ
Borrell, önceki gün Türkiye'de ziyaret edeceği yerler arasında gösterdiği 'Kürdistan' gafını "Bu bir dil sürçmesiydi. Kürdistan derken tamamen coğrafi bir alana atıfta bulunmak istedim. Türkiye'nin Güneydoğusu demek istedim" diyerek düzeltti.


Tarihte eşi olmayan hızla reform yaptınız

Avrupa Parlamentosu Başkanı Borrel, "Türkiye tarihte eşi benzeri görülmemiş bir hızla reformları gerçekleştirdi" dedi Borrel, ayrıca Kıbrıs Rum kesiminin tanınmasını istedi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Josep Borrell Fontelles, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Türkiye'deki reform sürecini "tarihte eşi benzeri görülmemiş" sözleriyle överek Kıbrıs Rum kemisinin tanınması şartına dikkat çekti. Borell, Brüksel'de yaptığı "Kürdistan" gafını da "Ben Güneydoğu'yu kastetmiştim" diyerek düzeltmeye çalıştı. Borrell, dün TBMM'de ilk olarak Meclis Başkanı Bülent Arınç'la biraraya geldi. Arınç'la birlikte açıklama yapan Borrell, Türkiye'nin AB ve AP ile ilişkisinde tarihi bir an yaşandığını söyledi. "Ayrıcalıklı üye" fikrini reddettiklerini anımsatan Borrell, şunları söyledi: "Tarih bazı dönemlerde yönünü şaşırır. Nereye döneceğini bilemez. Belki öyle bir andayız. Alacağımız karar sadece Türkiye'yi değil, Avrupa Birliği ve bütün dünyayı değiştirecektir. AP'nin alacağı kararın Avrupa Konseyi için hukuki bir bağlayıcılığı yok. Ancak siyasi açıdan önemli olacaktır."

"KÜRDİSTAN" ÖZRÜ
AP Başkanı Borrell, Türkiye'de ziyaret edeceği yerler arasında gösterdiği 'Kürdistan' gafını "Bu bir dil sürçmesiydi. Kürdistan derken tamamen coğrafi bir alana atıfta bulunmak istedim. Türkiye'nin Güneydoğusu demek istedim" diyerek düzeltti. Borrell, sorular Kürdistan üzerine yoğunlaşınca "Kelimelerle oynanıyor. AB ve AP Türkiye'nin sınırlarının belli olduğunu, toprak bütünlüğünü kabul etmiştir, bunu da dile getirmiştir" diyerek rahatsızlığını dile getirdi. Borrell, TBMM Genel Kurulu'dan 25 dakika süren ve Kıbrıs Rum kesiminin de müzakere süreci içinde tanınması gerektiğini vurguladığı bir konuşma yaptı. Konuşma sırasında simultane cihazından dinleyen bir CHP'li milletvekilinin "Tabii tabii, olur olur" diye yüksek sesle laf atması dikkat çekti.

MİLLETVEKİLLERİNE MESAJLAR-
Tarihi sorumluluk: Türkiye'ye "Evet veya hayır" demek AB üyesi ülkeler olarak çok büyük bir tarihi sorumluluk getiriyor. 5 yıl önce adaylığı onaylanan Türkiye, bu süre içinde tarihte eşi benzeri görülmemiş bir hızla reformları gerçekleştirdi. Türkiye'nin muhtemel üyeliği Avrupalılar arasında hayret uyandırıyor.

Avrupa Parlamentosu'nun Rolü: AP'nin müzakerelerin başlatılması ya da başlatılmaması konusundaki beyanının bağlayıcılığı yoktur. Ama hiçbir ülke AP'den onay almadan AB üyesi olamaz. Tahahhütte bulunamam ama katılımcıların büyük çoğunluğu pozitif yönde oy kullanacaktır.

Kıbrıs şartı: Çok önemli ve yapısal adımlar attınız ama yine de dürüst olmak istiyorum müzakere süreci 25 ülkeyle yapıldığı sürece Kıbrıs'ın tanınmasıyla ilgilidir. Bu yeni bir şart değildir.

Uzun ince bir yol: Müzakerelerin başlatılması çok uzun süreci başlatacaktır. Nihai amaç tam üyeliktir am, bu amaç karşılıklı çabalarla olacaktır.

Din veAB: AB Hıristiyan külübü değildir ve olmamıştır. - Türkiye'nin büyük çoğunluğu Müslüman ama Türkiye Cumhuriyeti Atatürk tarafından kurulmuş ve laik demokratik ilkeler üzerine inşa edilmiştir.

AB'nin çekinceleri: AB kamuoyunun çoğunluğunun Türkiye'nin boyutları, nüfus ağırlığı, düşük gelir seviyesi gibi nedenlerden dolayı çekinceleri var. Ayrıcalıklı ortaklığı dışişleri komitemiz reddetmiştir.

Meclis'in ödevleri: Aralarında vakıflarla ilgili yasanın da bulunduğu 6 yasanın da bir an önce çıkarılmalı. İşkencenin önlenmesine yönelik kararlılık sürmeli.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 ABD: Ekümenik tepkisini not ettik
 Erdoğan'dan AP Başkanı Borrell'e 'Kürdistan' uyarısı
 Ankara: Ancak Birleşik Kıbrıs'ı tanırız
 Abdullah Gül: Bu iş 17 Aralık'ta biter
 İşte tartışmalı Avrupa Parlamentosu Raporu
 Çankaya, AB'den tarih bekliyor
 Hakkâri'de beklenen karar
YAVUZ DONAT
Düğünde düdük satanlar
Yozgat yöresinde yaygın bir...
Tıklayın güzelimizi birinci yapın!
107 genç kızın katıldığı Miss World'de dereceler ilk kez internetten...
Sibel hayaline kavuşuyor
Kansere inat gülümseyen Sibel Kalaycı'nın ahşap ev hayalini, bir...
Kemikleri bulunca dünyalar benim oldu
Kemikleri bulunca dünyalar benim oldu
Dilber Şimşek, toplu mezardaki kemikler arasında kazak parçasını...
Putin gelmeden önce mıntıka temizliği yapıldı
Putin gelmeden önce mıntıka temizliği yapıldı
Rusya lideri Putin'in Türkiye'ye ziyareti öncesi üst düzeyde güvenlik...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu