kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hincal Uluc @ SABAH
Tel:
0212 3544813
Fax:
0212 3544891
 
CNN Türk'ün alkışa layık gecesi
Sevdiğim laflar
Bravo Demirel!..
Bizim duvar
Allahlık halimizle AB!..
Tebessüm
Birand olmak..

CNN Türk'ün alkışa layık gecesi

CNN Türk'ü kutlamam gerek.. Gerçekten başarılı ve de yararlı bir gazetecilik yaptılar perşembe gecesi.. Futbol terörü üzerine bugüne dek ekranda izlediğim en çarpıcı programdı.
Birinci bölümde, futbol terörünün insanın kanını donduran görüntüleri sergilendi. Ülkemizde holiganizmin ulaştığı çok tehlikeli boyutları nerdeyse tüm çıplaklığı ile izledik. Sunucular bir tek konuda açıklama yapmadılar.. 20012002 sezonuna ait olduğunu söyledikleri bu görüntüleri yayınlamak için neden iki sene beklemişlerdi?..
İkinci bölümde, bu görüntüleri de içeren tartışma yapıldı. İstanbul Valisi Muammer Güler, Galatasaray Başkanı Özhan Canaydın, Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü Mehmet Yılmaz, Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Başkanı Onur Belge, CNN'cilerle birlikte konuşmacılar arasında idiler. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım yoktu. Açıklama yapılmadı. Çağrılmamış mıydı, yoksa gelmemiş miydi?.
Ben ikincinin olduğunu tahmin ediyorum. Çünkü dehşet görüntülerinin büyük bir bölümü Fenerbahçeli çeteler üzerineydi ve bu görüntülerin bir yerinde, stada maç gecesi ertesi gün sahaya atılmak üzere, hem de polislerin gözü önünde o rezil maddeleri yığan çetenin lideri, hem de birkaç defa, bu işleri "Başkan"ın emri ile yaptığını, durmadan "Başkan"dan fırça yediğini söylüyordu. Bu Başkan yoksa o gece CNN'e gelmeye cesaret edemeyen Aziz Yıldırım mı idi?.
Galatasaray Başkanı Özhan Canaydın gecenin starı idi. Kulüp yönetimindeki başarısızlığını defalarca ifade ettiğimiz başkan, iş sportmenliğe gelince, nasıl mükemmel olduğunu bir kez daha gösterdi. Analizleri de, önerileri de mükemmeldi.
Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören, CNN'cilerin tüm ısrarına rağmen geçmişin sorgulanmasını istemedi. Geleceğe dönük önleyici konuların tartışılmasını istedi. Geçmişteki sorumluluğunu kabul ettiğini gösterdi. Gelecek konusundaki iyi niyetini de biz kabul etmek isteriz.
İstanbul Valisi Muammer Güler, her şeyin farkında olduğunu kanıtladı. Yapılması gerekenleri de, eksikleri de biliyordu. Tüm önerileri yerindeydi. Vali Güler ile, İstanbul'da futbol terörünün sona erebileceğini düşünüyoruz şimdi.
Gazeteci Mehmet Yılmaz gecenin en iyi analizlerini yaptı. Sakin ve soğukkanlı idi. Olayları iyi tahlil etmişti. Önerileri soruna cuk oturuyordu. Mehmet Yılmaz meslekdaşımızla gurur duyduk.
TSYD Başkanı Onur Belge'de hayal kırıklığına uğradığımı belirtmek isterim. Başkanımız, çok daha derin, çok daha etkili, çok daha çözümcü olmalıydı. Oysa tribünlerin halini anlatırken, spor yazarının sorunlarını dahi sunamadı. Nedense çok tutuktu.
CNN Türk Genel Yayın Müdürü Ferhat Boratav, can alıcı noktaları gündeme getirip soruya dönüştürerek, sorunun kaynağına inmeye çabaladı ama, bu soruların yanıtları kulüp başkanlarının işine gelmediği için örtbas edildi.
Ferhat "Basın olarak biz de hatalıyız" derken, Türk spor medyasının "İstanbul'da Ölüm"e kadar temel sorunları telaffuz bile etmediğine değindi. Örneğin merdivenlerin boş olmamasının, bedava numarasız bilet dağıtılmasının holiganizmi teşvikteki önemli yerinin son günlere dek medyada dile getirilmediğinin altını çizdi. Haklıydı.
Bunlar bizim yıllardan beri ısrarla yazdığımız şeylerdi, ama hep tek başımıza kalıyorduk. Tek kişilik savaşımıza kimse, "Ölüm Günü"ne dek katılmadı. Tek başımıza medya değildik.. Ferhat haklıydı.
Futbol Federasyonu'nun açıkladığı önlem paketi, madde madde bizim yıllardır yazdıklarımızın sıralanmasıydı. Doğrusu ya, oturuma katılanlardan birinin, bir tek tanesinin "Hıncal Uluç bunların hepsini madde madde 1986'dan beri ısrarla yazıyor" demesini de bekledik. Evet aynen öyle.. Taa 1986'dan beri ısrarla yazdık..

***

Bu yazı aslında cumartesi sabahı yayınlanacaktı. Allah eksikliğini göstermesin, reklamlar yığılınca kaldı.
Hafta sonu maçlarını izlerken, polisin görev konusunda hâlâ tutuk davrandığı izlenimi uyandı bende.. Tribünde şiddet iki işaretle başlıyor.. Zorla ayağa kaldırmalar ve toplu küfürler..
Özellikle Saracoğlu Stadı'ndaki eylemler sırasında, İstanbul Valisi Muammer Güler de, protokol tribününde idi ve Fenerbahçe Başkanı ile yan yana oturuyordu. Olayları birlikte izlemekle yetindiler.
Şimdi kimse bana "Bu küfürleri önlemeye polisin gücü yetmez" demesin. Küfür ettiren belli.. Orada ayakta duruyor ve işaret ediyor. Maçtan önce, stadda görevli Emniyet Müdürü, bunları toplasa ve
"Stadı ayağa kaldırma çağrılarından ve toplu küfürlerden sizi sorumlu tutarım, derhal alırım" dese ve de alsa..
Mesele gelip "Devlet mi güçlü bu küçük çeteler mi" sorusuna düğümleniyor ve görüyoruz ki, şartlar ne olursa olsun, bu çeteler devleti her maçta yeniyorlar.. Hem de milyonların gözü önünde..
O zaman bir hafta boyu, gazete sütunlarında, televizyonlarda edilen laflar nereye gidiyor?.
Devlet artık stadlara gelmeli .. Başkanların yanında, protokol tribününde sessiz ve müdahalesiz oturmaya değil.. Tribünlere.. Çeteleri dağıtmaya..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Armağan bu kadar mı güzel olur?..   / 05-12-2004
 Ney fırtınası ve bizim kompleksliler..   / 04-12-2004
 Devlet bitmiş.. İşte belgesi..   / 03-12-2004
 Futbol acaba yazdığımız kadar çirkin mi?..   / 02-12-2004
 Avrupa'ya önce medyamız girmeli, medyamız!..   / 01-12-2004
 Numarasız bilet sorusu yanıtlanacak!   / 30-11-2004
 Yılda bir hatırlanan öğretmenlerimiz..   / 28-11-2004
 Gazete başlıklarında yanlışlar, saçmalar!..   / 27-11-2004
 Abdühamit sansürü.. Belge 2   / 26-11-2004
 Örnek olabilmek.. Örnek yaratabilmek..   / 25-11-2004
REHA MUHTAR
Şimdi benim sorularıma cevap ver Mösyö İspanyol
Mösyö...
MANSUR FORUTAN
Bizim de 'tayt' giymişliğimiz vardır
Cumartesi günü...
MEHMET BARLAS
Yesari Asım'dan Sarıkamış'a..
Yaşayan en büyük Tanburi...
MAHMUT ÖVÜR
Esnafın esnafa yaptığı!
İstanbul'da 172 esnaf odası var.
SAVAŞ AY
Alo Savaş Abi, biz Emniyet mensubuyuz
Telefondaki ses...
REFİK DURBAŞ
Hedefteki CHP
Nisandaki yerel seçimlerden önce...
HINCAL ULUÇ
CNN Türk'ün alkışa layık gecesi
CNN Türk'ü kutlamam...
EMRE AKÖZ
Derbiyi beklerken
Son döneme kadar F.Bahçe'nin hemen...
En güzel derbi
En güzel derbi
G.Saray Başkanı Canaydın'ın "En güzel bayan taraftar bizde. Bayan...
Rooney yok fırsat çok!
Rooney yok fırsat çok!
6-2'lik maçta üç gol atan Rooney gibi kozlarını getirmeyecek...
Çiçek yankı yarattı
Önce Özal'ın, sonra Demirel'in ortaya attığı Başkanlık Sistemi,...
Yargıtay Başkanı kalıpları yıkıyor
Yargıtay Başkanı Arslan'ın hacca gitmiş olması son seçimlerde hiç...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu