kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Savas Ay @ SABAH
Tel:
0212 354 40 22
Fax:
0212 274 83 81
 

Altın madalyalı şampiyondan platin çivili ayaklara

Bazen öyle şeyler duyuyoruz ki içimiz daralıyor değil mi? İşte onlardan biri şimdi yazacaklarım. Muhabir arkadaşımız Güngör Karakuş anlattı, benim içim sıkıldı. Paylaşalım mı?..
Melahat Kokalp bir zamanlar Türkiye'de birçok rekora imzasını atan birçok uluslararası yarışta ülkesini başarıyla temsil eden bir atletti. 9 yaşında Doğubeyazıt' ta düzenlenen bir atletizm yarışına katılarak, onlarca erkeğin bulunduğu yarışı birinci bitirmişti . O dönemin Ağrı Valisi Kutlu Aktaş, Kokalp'in elinden tutarak Ağrı genelinde düzenlenen atletizm yarışına soktu. Kokalp buradan da birincilikle ayrıldı. Her şey üç hafta içinde olmuştu, 9 yaşındaki Melahat'ın ailesinin yanına gelen Gençlik İl ve Spor Müdürlüğü yetkilileri küçük kızı takıma almak istediklerini söyledi .

Kırılması zor rekorlar!..
Doğubeyazıt'ın dağ köyünde yaşayan Melahat, 9 yaşında kendi istemi dışında milli takıma girmeye hak kazanmıştı. Kokalp, 1984 ile 1996 yılları arasında yıldızlar, gençler ve büyükler Türkiye rekorlarını kırmayı başardı. Kokalp, "Süreyya Ayhan'dan önce benim rekorlarımı kıran olmadı" diyor. Melahat Kokalp'in salon koşusu rekorları ise, aradan yıllar geçmesine rağmen hâlâ kimse tarafından kırılamadı.
Balkan şampiyonlukları da bulunan Melahat, gençler dünya şampiyonasında İngilizce bilmeyen hocalarının parkuru genç atlete yanlış tarif etmeleri nedeniyle gençler dünya ikinciliğini kazanmıştı.

'Spor
hayatın biter' tehdidi
Melahat, Aralık 1995'te Kulüpler Türkiye Şampiyonası'nda ayağını incitti. Bir süre dinlenen genç atlete kulübü Güneş Sigorta, Portekiz'de düzenlenen Kulüpler Dünya Şampiyonası'nda koşacağını söyledi. Ancak, Melahat ayağının iyileşmediğini ve katılamayacağını ısrarla anlatıyordu. Kulübü, milli atlete yarışa katılması için baskı yapıyor ve hatta spor hayatını bitirmekle tehdit ediyordu.

Tüm
hayalleri yıkıldı
Çaresiz kalan Melahat Kokalp, hayatını karartacak son koşusuna çıkıyordu. 6 kilometrelik parkur için start verilmişti.
Milli atlet acılar içinde finiş çizgisine gelerek, yere düşmüştü . Kulüp yetkilileri, 'Bir şey olmaz' diyerek genç atleti Türkiye'ye getirdi ve bir daha da aramadı. Tüm hayalleri yıkılan milli atletin sağ ayak bileğindeki tüm bağlar kopmuştu . Koltuk değneğiyle ayağını iyileştirmek için hastane hastane gezmeye başladı. Yeniden koşmak istiyordu, ama gittiği tüm doktorlar bunun mümkün olmayacağını ve koltuk değneğine mahkum kalacağını söylüyordu.

'Belki
koşacağım'
Kokalp'in 'mucize' dediği Alman doktor karşısına çıkmıştı. Doktor, "Seni eskisi gibi yürütürüm ama, koşmanı sağlayamam" diyordu. Kokalp 8 yılda sayısız ameliyata girdi. Kokalp şimdi ayağına takılan 4 platin sayesinde rahatça yürüyebiliyor. Hatta, iki yıl sürecek sıkı bir antremanla belki yeniden koşabileceğini söylüyor. Ama, "çektiğim acılar beni atletizme karşı soğuttu" diyor.

Koşamamak
çok acı
Kokalp çektiği ağrıların dışında koşamamanın verdiği bir acıyı yaşıyordu. En verimli olduğu çağda, çok sevdiği atletizmden uzak kalmıştı. Önünde pistlerin tozunu atacağı çok zamanı ve azmi vardı. Koşan arkadaşlarını gördüğünde hüzünleniyor, onlara imreniyordu . Bunlardan biri de
Süreyya Ayhan idi. Kokalp, Süreyya Ayhan ile zamanında aynı pistlerde koşmuştu. Kokalp, Süreyya Ayhan için 'O benim arkamda kalırdı' diyor.

Kulübüne dava açtı
Melahat Kokalp, sakatlanmasının ardından defalarca kulübü Güneş Sigorta'ya giderek kendisini tedavi ettirmeleri için yalvardı. Ancak, onların tehdit ve hakaretleriyle karşılaştı. Bunun üzerine kulübünün kendisini tedavi ettirmesi için mahkemeye başvurdu. 4 yıl süren mahkeme Melahat Kokalp'in sakatlığının bir iş kazası olmadığına karar verdi.

Mücadele
ettim
Kokalp, Türkiye'deki kapılar kapanınca 2002'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmaya karar verdi. Daha iyi bir avukat bulmak için çalışmalarına başladı. İki arkadaşının kendisine önerdiği Akif Kurtuluş ile çalışmaya karar verdi. Kırılan onuru için mücadele ettiğini söyleyen Melahat Kokalp, "Ben bu davayı kazanmak istiyordum. Avukata, "Başarabilecekseniz bu davayı alın" dedim. Bana bu davayı kazanabileceğini söyledi. Vekalet vermek istediğimde ise "acele etme"
dedi. Ona doktor raporları ve delillerin bulunduğu dosyamı verdim. Fotokopilerini çekmek hiç aklıma gelmedi. Çünkü avukatımdı, beni savunacaktı. Defalarca aradım ve her defasında bana, 'Siz merak etmeyin dava ile ilgileniyorum' dedi.
Aradan zaman geçti, ben avukatın davranışlarından şüphelendim. Tekrar aramak istedim ancak, bir daha telefonla bile ulaşamadım. AİHM'ye başvuru süresi dolunca avukat ortaya çıktı. Dosyadaki bütün delilleri boşaltarak, arkadaşımın bürosuna bırakmış. Ben ona güvenip, dosyamı teslim ettim. Avukat benim dava dosyamı 100 bin dolara Güneş Sigorta Spor Kulübü'ne satmış" diye konuştu.

'Her
şeyimi kaybettim'
"Sakatlığımdan sonra maddi ve manevi her şeyimi kaybettim" diyen milli atlet Melahat Kokalp, çektiği acıları unutmak istediğini söylüyor. Kokalp, şimdilerde Türkiye'nin aranan en iyi fitness hocalarından biri. Serdar Bilgili, Neşe Kavak ve Buket Çınar gibi ünlülere özel fitness dersi veriyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Diyarbakır Valisi'nden S.O.S. gibi mesajlar   / 08-12-2004
 Alo Savaş Abi, biz Emniyet mensubuyuz   / 07-12-2004
 Fuhuştan yetiştirme yurduna, sonra yine fuhuşa   / 06-12-2004
 Ereğli'de bir kadının çiğnenen onuru üzerine   / 05-12-2004
 Kezzaplanan yaşamlar ve yakalanamayan polis koca   / 04-12-2004
 Engellileri engelleyen zihniyeti nasıl engellemeli?..   / 03-12-2004
 'Ateş dansçıları'ndan mektup var!..   / 02-12-2004
 Korkunç fetvacı Şıh Ömer ayakkabı tamircisiymiş...   / 01-12-2004
 Bir üniversiteli kızın apansız yitişi üzerine...   / 30-11-2004
 Hacıhüsrev çocuklarına kıymayın efendiler!..   / 29-11-2004
REHA MUHTAR
Benim duam kabul olur mu?..
Çocukluktan ilk...
MEHMET BARLAS
Türkler'e AB vız geliyor
Bu " Kamuoyu" denilen olgu...
MAHMUT ÖVÜR
Pazarlar AB'ye hazır gibi
Türkiye, 17 Aralık tarihinde...
SAVAŞ AY
Altın madalyalı şampiyondan platin çivili ayaklara
Bazen...
REFİK DURBAŞ
Bayrak töreni ve minikler
Bayrak törenlerinde, çoğu...
HINCAL ULUÇ
Şimdi tribünleri doldurma zamanı..
Bugün devletin bedava...
EMRE AKÖZ
Ansiklopedik cehalet!
Koç Holding'in sürüyle...
Tuncay aldı götürdü: 3-0
Tuncay aldı götürdü: 3-0
Tuncay, Kırmızı Şeytanlar'a pabucunu ters giydirdi. Birbirinden şık 3...
Maçtan Notlar
Maçtan Notlar
UEFA kurası 17 Aralık'ta
F.Bahçe'nin UEFA Kupası 3.
Tam üyelik dışında seçenek olamaz
Fransa, İngiltere ve İspanya'nın önde gelen gazetelerine konuşan...
NATO gündemi AB olacak
Belçika'nın başkenti Brüksel'de dün başlayan NATO Dışişleri Bakanları...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu