kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

"Yasak hemşerim" barikatları

Bir ülkede demokrasinin gelişmişliğini belirlemeye yarayan başlıca ölçü ya da kriterlerden biri olarak "devlet sırrı"nın kapsamı gösterilir.
Bir başka deyişle, demokrasi ile devlet sırrı kapsamı arasında, ters orantılı denklem olduğu söylenir. Yani gri ya da gölgeli bölgeler kamunun geniş bir kesitinin üstüne düşmüşse, ya da devlet birimleri Soğuk Savaş döneminin "Gladio" mantığını o gri, gölgeli bölgelerin ardına sığınarak sürdürmeye devam ediyorlarsa, orada şeffaf, saydam, gün ışığında yönetimden söz edilemez.
AB kapısındaki Türkiye'nin demokrasi ailesindeki konumu, bu denklemde eşit işaretinden sonra çıkacak sonuçla değerlendirilirse, tıpkı Uluslararası Saydamlık Örgütü'nün listesindeki gibi, bizi mutlu etmeyecek bir yerlerde olacağı kesin.
Öyle ya; devlet adına işlenen adi suçların bile (Selçuk Parsadan örneğindeki gibi) sır kapsamına alındığı, Meclis soruşturma komisyonlarının kafasını "devlet sırrı" duvarlarına çarptığı bir ülkede yaşıyoruz.

Bilgi
edinme istisnaları
Gerçi bir yandan AB'ye uyum paketleri, diğer yandan toplumun saydam yönetim baskıları sayesinde son yıllarda epey mesafe aldık. Örneğin geçen yıl "Bilgi Edinme Hakkı Yasası" gibi devrim sayılabilecek bir adım attık ama yine de "Hesap veren yönetim" için yapılacak çok iş var.
Bu "iş" listesinin ilk sıralarının birinde "Bilgi Edinme Hakkı Yasası"nın ikizinin hayata geçirilmesi yer alıyor: Devlet sırrı yasası.
Çünkü, bu yasa olmazsa yurttaş bilgi edinme hakkını tam olarak kullanamaz. Kullanamıyor da. Alın size, Bilgi Edinme Hakkı Yasası'nda "istisnalar"ın, yani vatandaşın ulaşamayacağı bilgi ve belgelerin dökümü: Yargı denetimi dışında kalanlar, devlet sırları, ekonomik çıkarlar, istihbarat, idari ve adli soruşturma, özel hayat, ticari sır, fikir ve sanat eserleri, kurum içi düzenlemeler, görüş, bilgi notu ve tavsiyeler, mütalaa talepleri...
Oysa Batı'da "devlet sırrı"nın kapsamı sürekli daraltılıyor. Ömrünü doldurmakta olan Türk Ceza Kanunu'ndan (ilkbaharda yenisi yürürlüğe girecek; hem de yeni CMUK ile birlikte) 141, 142 ve 163'üncü maddelerin kaldırılmasında önemli rol oynayan hukukçu Nilüfer Göle, Batı'daki gelişmenin mantığını şöyle anlatıyor: "Bir ülkede yönetimin iyi işlemesi sadece ceza normlarıyla gerçekleşemez. Saydamlık ve eşitlik için, bu normların yanı sıra iki koşulun da yerine getirilmesi gerekir: Bireysel bilgilenme hakkı ve devlet sırrı kavramının sınırlandırılması." Türkiye de nihayet bu eksiğin farkına vardı ve Adalet Bakanlığı devlet sırrıyla ilgili taslak hazırladı, görüş ve katkı için çeşitli kurumlara gönderdi.

TESEV'in cesareti
Birbirinden önemli araştırmalarıyla ülkemizin yüz akı sivil toplum örgütlerinden TESEV (Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı) medeni cesaret örneği sergiledi, bakanlık taslağını yetersiz bulup karşı taslak hazırladı .
TESEV taslağına ilginç tepkiler geldi: Adalet Bakanlığı bürokratları mesafeli davrandı, MİT heyecanla karşıladı. Savunma Bakanlığı "ileri" buldu, MGK Genel Sekreterliği "Uygun" dedi.
İşte bu taslak bugün ve yarın Ankara'da tartışılacak. Önerilerin bakanlığı ne ölçüde etkileyeceğini bir süre sonra göreceğiz ve bir başka yazıda irdeleyeceğiz. Ama önemli olan, devlet sırrı anlayışının Türkiye'de de demokratik değişim ve gelişmeyi engelleyici nitelik kazandığının görülmesi. Ve bu engelin AB yolunda sıkıntı yaratacağının anlaşılması.
Türkiye'nin gerçekten değiştiğini ya da değişmeye başladığını anlamaya bu bile yeterli ...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 BOP'un kapağı açıldı   / 12-12-2004
 Leylagiller ne istiyor?   / 11-12-2004
 Ukrayna ve uyarılar   / 10-12-2004
 Avrupa değerleri buysa...   / 09-12-2004
 Bir haftamız var   / 08-12-2004
 Suudiler bedel ödüyor   / 07-12-2004
 Tırnakları kaldırmak   / 06-12-2004
 Putin'in gezisi   / 05-12-2004
 Dikkat; ateş bacayı sarıyor   / 04-12-2004
 Sandığın erdemi   / 03-12-2004
ERDAL ŞAFAK
"Yasak hemşerim" barikatları
Bir ülkede...
ÖMER LÜTFİ METE
Baş olma sevdası
Nicedir bazı ayrılıkçı kafalarının...
UMUR TALU
Hafızadan notlar
Dürüst olunması gerekiyorsa, şunlar...
ERGUN BABAHAN
Kuponlu iktidar
Doğru Yol Partisi eski genel başkan...
MEHMET ALTAN
Sükûnet..
Türk medyası, toplumun "balık...
İran'da sessiz kıyafet devrimi
ABD'li gazeteci: Vitrinleri batı markaları süslüyor. En çok izlenen...
'Önleyici saldırı' için hazırlanıyor
Beslan'daki okul baskını sonrası ülke savunma politikalarında sert...
Rövanşı var
Rövanşı var
Kendisine ve ailesine küfür edildiği için küplere binen F.Bahçe...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu