kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

TOBB Formula'ya el atıyor

Türkiye'nin tanıtımına katkısı olacak, çok daha fazla turistin İstanbul'a gelmesini sağlayacak ve ülkeye döviz girecek gibi doğru ve şirin sözlerle perde arkasının kamuoyundan saklandığı Formula Pisti'ndeki tartışmalar yeni boyut kazanıyor. İlgili tarafların eleştirilere cevap vermemesi ya da 'projenin iyi, faydalı' gibi ortak zeminde buluşulan noktalarla savunulması, problemin çözümüne katkı sağlamıyor.
Diğer yandan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Formula'da girdiği darboğaza çare arıyor. Hem parasal sıkıntı çekiyor hem yapılan işlerde usulsüzlük olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor ve soruşturuluyor. Somut örnekler de var; İTO'nun bu amaçla kurduğu şirketin üç yönetim kurulu üyesi, yapılan harcamalar ve alınan kararlar hakkında kendilerine bilgi verilmediği için istifa etmiş durumda. Denetçi raporları da aynı yönde. Pistin işletmesi için kurulan şirketin ve ortaklıkların durumu da karışık.
Bu ciddi eleştiriler karşısında, Formula 1 gereğinden fazla büyütülüyor. Abartılarak anlatılıyor. Formula'nın yapıldığı diğer ülkelerin konumu ve sosyal durumu göz önüne alınarak mukayese yapılmıyor. Formula 1 pistinin ve mütemmimi olan diğer projelerin adam gibi hayata geçirilmesi, İTO kaynaklarının bu uğurda çarçur edilmeden kullanılması, elbette Türkiye'nin menfaatine. Geçen hafta, Avrupa'nın göbeğindeki Macaristan'da Formula'nın durumunun ne olduğunu da soruşturduk. Yılda 32 milyon civarında turist çeken Macaristan'a ulaşımın büyük çoğunluğu karayoluyla gerçekleşmiş.
Hasılı, biz projeyi eleştirmiyoruz. İTO'nun yaptığı harcamaları ve kazanımların kimlere gideceğini masaya yatırıyoruz. Bu sebeple, Formula 1'de ara gazına ihtiyaç yok. İTO, pisti inşa ederken, biraz rahat davranarak, hesap kitap da probleme sebep olmuş. Bize gelen bilgilere göre ilgili bakanlıklar gerekli soruşturmaları yapmış. Kokusu yakında çıkar . Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı (TOMSFED) Mümtaz Tahincioğlu'nun da içinde yer aldığı, pistin işletmesine ortak olan şirketin durumu da müşkül görünüyor. Bu ortaklık da minimize edilecekmiş. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rıfat Hisarcıkoğlu'nun bu konudaki duyarlılığı problemleri aza indirecek gibi görünüyor. Ama henüz bir sonuç yok.
İTO, Formula'daki maliyetlerin fazla çıkması üzerine (80 milyon dolar harcanmış, bitmesi için 20 milyon dolar lazım) kaynak sıkıntısına düşmüş. Dünya Ticaret Merkezi'ni halka açıp kaynak bulmak istemiş, piyasalardaki durgunluk sebebiyle bu olmamış. Neticede başlangıcında TOBB'un desteğiyle yola çıkan proje için Hisarcıklıoğlu'nun kapısı çalınmış. Konu, TOBB Yönetim Kurulu'nun kararını bekliyor.
Ancak, TOBB Formula Projesi'ne dahil olması halinde, İTO'un kurduğu yatırım şirketi ve pisti işletecek Motor ve Sporları Organizasyonu A.Ş'ye (MSO) yüzde 50 ortak olmak istiyor. TOBB'un buna benzer birkaç şartı daha var ki, Formula Organizasyonu'ndan izin gerektiriyor. Bunun anlamı şu; Tahincioğlu ve arkadaşlarının MSO'daki yüzde 40'lık payını düşürmede zorlanacaklar. Çünkü Formula Başkanı ile Tahincioğlu'nun da irtibatı var.
Hisarcıkoğlu'nun bir şartı da, Formula Projesi'nin devlete tek kuruş yük getirmeyecek şekilde hayata geçirilip, işletilmesi. Ancak, ilginçtir bu detaylar için de Formula Başkanı'nın izni gerekiyor. Bakalım kördüğüm olmuş ilişkileri Hisarcıkoğlu'nun iyi niyetli gayreti çözebilecek mi?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Biz Avrupalı mıyız?   / 18-12-2004
 DHMİ-TAV ve tıraş olayı   / 15-12-2004
 Para koltuğun zamkı oldu   / 13-12-2004
 Formula'nın formülü   / 11-12-2004
 Formula'da yarış başlıyor   / 08-12-2004
 Putin gelmeden bizi bypass etti   / 06-12-2004
 Asıl kavga şimdi başlıyor   / 04-12-2004
 Putin bombayı bizde patlatacak   / 01-12-2004
 Özelleştirmede halka arz kıvamı   / 29-11-2004
 Türkiye'deki Maybach'lı Azeri   / 27-11-2004
GAZİ ERÇEL
IMF anlaşmasında gözden kaçan nüans
Avrupa Birliği,...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
17 Aralık sonrası 2005'in gündemi Kıbrıs ve iç...
GÜNTAY ŞİMŞEK
TOBB Formula'ya el atıyor
Türkiye'nin tanıtımına katkısı...
Atasay dünya markası olacak
Tayyip Erdoğan'ın 'yakın dostum' dediği Atasay Kuyumculuk'un sahibi...
Türk turizmine Romen darbesi
Elliye yakın turizmci Romanya'da tuzağa düşürüldü. Bir Türk'ün lideri...
Özkök neşteri vurdu
Özkök neşteri vurdu
Genelkurmay Başkanı Özkök'ün emriyle başlatılan soruşturmada,...
'Besle kargayı oysun gözünü'
'Besle kargayı oysun gözünü'
Musul'da beş özel harekât polisinin şehit edilmesine ilişkin konuşan...
IMKB
E: 24,341 D:% -0.08
DOLAR
S: 1,388,000 D:% -1.07
EURO
S: 1,857,000 D:% -0.48
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu