kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Acil yardım çağrısı

Ölü sayısı 25 bine yaklaşan Güney Asya'daki deprem için dünyadaki tüm doktorlara acil yardım çağrısı yapıldı. Birleşmiş Milletler'in Acil Yardım Koordinatörü Jan Egeland, binlerce kişinin, kirlenen içme suyundan etkinebileceğini belirterek, bölgede salgın hastalık tehdidi olduğunu söyledi.

Kızılay'ın yardım kampanyası

Kızılay Derneği Genel Müdürü Ömer Taşlı, Güney Asya'daki depremzedelere yardım amacıyla kampanya başlattıklarını bildirdi.

Kampanyanın 15 gün süreceğini bildiren Taşlı, toplanan paralarla en çok zarar gören bölgelerde psikososyal hizmet veren toplum merkezleri kurmayı planladıklarını söyledi.

Kızılay Derneği Genel Müdürü Ömer Taşlı, dernek genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Asya'da çok büyük bir afet yaşandığını belirterek, ''Bizde de benzer afetler yaşandığı için onları çok iyi anlayabiliyoruz'' dedi.

Taşlı'nın verdiği bilgiye göre, yardım yapmak isteyenlerin para yatırabilecekleri hesap numaraları şöyle:

*Koçbank Başkent Şubesi: Türk Lirası hesabı 11100111, dolar hesabı 22200222, euro hesabı 33300333.
* Ziraat Bankası Etimesgut Şubesi: Türk Lirası hesabı 404 37140-5001, dolar hesabı 404 37140-5002, euro hesabı 404 37140-5003.

Ömer Taşlı, kampanyanın 10 Ocak 2005 Pazartesi günü sona ereceğinibildirdi. Kampanyadan 200 bin dolar civarında bir bağış toplamayı amaçladıklarını belirten Taşlı, ''Bu rakama ulaşırsak, afetten en fazla zarar gören 3-4 ülkede ciddi şeyler yapabiliriz. Eksik kalırsa Kızılay kendi öz kaynaklarından takviye edecek'' dedi.

''Dünyadaki tüm doktorları yardıma çağırıyoruz''


Güney Asya'daki felaketin ardından Sri Lanka Devlet Başkanı Çandrika Kumaratunga, dünyadaki tüm doktorları yaralananları tedavi etmeye çağırdı. İngiliz Sky News televizyonuna demeç veren Kumaratunga, ''Doktora ihtiyacımız var. Yurt dışında bulunan Sri Lankalı doktorları 2-3 hafta için ülkeye dönmeye çağırıyoruz. Dünyadaki tüm doktorlardan da yardım bekliyoruz'' dedi.

Donanımlarının çok iyi olmadığını ve ilaca ihtiyaçları olduğunu belirten Kumaratunga, ''Yüzyıllardır bunun gibi bir felaket yaşamadık. Fay hattı üzerinde değiliz. Dev dalgaları, büyük fırtınaları ya da depremi yaşamadık. Zaman zaman sel baskınları oldu, ancak bunlar da çok büyük değildi'' diye konuştu. Endonezya'nın Sumatra adasının batı sahili açıklarında meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremden en fazla etkilenen ülke olan Sri Lanka'da, en az 4 bin 300 kişi hayatını kaybetti.

Uluslararası Kızılhaç-Kızılay Federasyonu'ndan yardım çağrısı

Uluslararası Kızılhaç-Kızılay Federasyonu, Güney Asya'daki felaketin yaralarının sarılması için acil yardım çağrısında bulundu. Merkezi Cenevre'de bulanan federasyonun Asya Pasifik Şube Müdürü Siman Missiri, ilk etapta 6,5 milyon dolar yardım gerektiğini, ihtiyaçların tam olarak belirlenmesiyle bu çağrının yenileneceğini belirtti.

Kendi fonundan ilk etapta 870 bin dolar ayırdığını açıklayan federasyon, Sri Lanka'daki depremzedeler için yarın bölgeye tıbbi yardım gönderileceğini kaydetti.

BM İnsani İşler Koordinasyon Bürosu da kurtarma çalışmaları için Sri Lanka'ya 50 bin dolar ve ihtiyaçların tespiti için bir ekip göndereceğini açıkladı.

Tayland'da 20 vatandaşının kayıp olduğunu, bazılarının ise yaralandığını bildiren İsrail ise Sri Lanka'ya 6 doktor göndereceğini, burada kendi vatandaşlarına yardım için kamplar kurulacağını bildirdi. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda, Avusturya ve İtalya, Venezüella ve Yunanistan da bölgeye yardım göndereceğini açıklayan ülkeler arasında.
Avrupa Birliği de öncelikle ''hayati ihtiyaçların'' karşılanması için bölgeye 3 milyon euro yardım yapacağını açıklamıştı.

Türkiye'den gidecek yardımlar

Başbakanlık Acil Durum Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Türkiye'den öncelikle helikopter ve ilaç talebinde bulunulurken, arama kurtarma ekibi isteği gelmedi.

Depremin meydana geldiği bölgenin Türkiye'ye uzaklığı nedeniyle ayni yardım ulaştırılmasının çok zor olduğunu belirten yetkililer, zarar gören ülkelere büyük ihtimalle maddi yardım yapılacağını söylediler.

Yetkililer, daha önce sel felaketi yaşayan Pakistan ve Bangladeş'e 300'er bin dolarlık maddi yardım yapıldığını hatırlatarak, Güney Asya depreminden 7 ülkenin zarar gördüğünü ve maddi yardım miktarının da
henüz belirlenmediğini kaydettiler. Bu arada, AKUT ekiplerinin de bölgeye gitmek için Başbakanlık Acil Durum Genel Müdürlüğü'nden yanıt bekledikleri öğrenildi.

25 bin kişi hayatını kaybetti

Hint Okyanusu'na kıyısı olan ülkeleri vuran tsunami felaketinde yenicesetlerin bulunmasıyla ölü sayısı giderek artıyor. Son belirlemeler, yüzyılın felaketinde 25 bin kişinin hayatını kaybettiğini gösteriyor. Yetkililer, felaketin en fazla Sri Lanka ve Hindistan'ı etkilediğini bildirdiler. Öte yandan, Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi sözcüsü Carolyn Bell, Güney Asya'daki ülkelerin tsunami uyarı sisteminin olmaması nedeniyle ölü sayısının yüksek olduğunu belirtti. Bell, ''Bildiğimiz kadarıyla bu bölgelerde böyle bir sistem yok'' dedi.

Hindistan'da 6.0 büyüklüğünde yeni deprem

Hindistan'ın doğu sahili açıklarındaki adalarında bugün Richter ölçeğine göre 6.0 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldiği bildirildi.
Başkent Yeni Delhi'deki Meteoroloji Dairesi'nden yetkililer bugün güneş doğduktan sonra Hindistan'ın Andaman ve Nicobar adalarında ilk belirlemelere göre büyüklüğü Richter ölçeğine 6.0 olan yeni bir deprem meydana geldiğini belirttiler.

Filipinler'de 4.7 VE 5.0 büyüklüğünde 2 deprem

Filipinler'de bugün Richter ölçeğine göre 4.7 ve 5.0 büyüklüğünde 2 deprem meydana geldiği bildirildi. Yetkililer sözkonusu depremlerin, Güney Asya'da deniz dibinde meydana 8.9 büyüklüğündeki depremle ilişkisinin bulunmadığını belirttiler. Filipinler Yanardağ Bilimi ve Sismoloji Kurumu'ndan yetkililer yerel saatle 04.08'de (TSİ 22.08) meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki ilk depremin merkez üssünün başkent Manila'nın 113 kilometre güneybatısında, Olongapo kentinin kuzeyine yakın olduğunu kaydettiler.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ölü sayısı 25 bine yaklaştı
 THY uçak gönderiyor
 Bölgede 2 bin 500 Türk
 'Beni de yutacaktı'
 Deniz yarıldı
 Bir an ölüyoruz sandık
 Dışişleri Sadıkoğlu için alarm halinde
 Çocuk fuhuşu Meclis raporuyla belgelendi
 Kadınlardan kaçmak için camiye sığındı
 Balkaner yakalandı
 Türkbank Davası'nda son söz Yargıtay'ın
 Van'da jandarma bir kişiyi öldürdü
 Her adım bir şehit için
 Kayıp bagaj çilesi
ERDAL ŞAFAK
Yaşlı toplumun sızıları
Volkswagen'in insan...
ÖMER LÜTFİ METE
Müslüman Noel'inde künefe
Rene Seccho 35 yaşında;...
UMUR TALU
17-23 Aralık
Ortada bir tuhaflık var. Pişmiş aşa su...
MEHMET ALTAN
Allahuekber...
"90. yılda 90 bin...
Ölüm denizden geldi
Güney Asya 8.9 şiddetinde sallandı. 6 dakika süren deprem Hint...
Yaşayanlar dehşeti anlattı:"Ölüme daldılar"
Sanjiv Shankaran (Hindistan): Okyanus çıldırmış gibiydi.
Mehmet Yılmaz Cimbom'a
Mehmet Yılmaz Cimbom'a
İstanbul'da Fatih Gökşen ile görüşen yıldız forvet için G.Saray...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu