kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

"Eski" dostlarla randevu

Yeni yılın ilk diplomatik temasları 2004'te ilişkilerin bir hayli gerildi- ği ve göstergelerin çoğunun kırmızıya döndüğü iki ülkeyle olacak: ABD ve İsrail.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage bugün Ankara'ya geliyor. Patronu Colin Powell'la birlikte bakanlıkta son günlerini yaşayan Armitage'le görüşmelerin gündemi belli: Ortadoğu, özellikle Irak ve ne olacak Türkiye- ABD ilişkilerinin hali...
"Stratejik ortak"la Meclis'in 1 Mart 2003'te o ünlü tezkereyi reddetmesiyle başlayan soğuk algınlığı, geçen ay AK Parti Nevşehir Milletvekili Mehmet Elkatmış'ın Felluce operasyonuna "soykırım" demesiyle şiddetli gribe dönüştü. Arada Başbakan Erdoğan'ın ABD Büyükelçisi Eric Edelman'ın randevu talebini 2 ay cevapsız bırakması, Edelman'ın Fener Partiği 1'inci Bartholomeos onuruna verdiği davetin boykot edilmesi gibi epey öksürük nöbeti de var...

Farklı öncelikler
Armitage'la hiç olmazsa ateşi düşürmek mümkün olabilecek mi? İki tarafın çıkarları arasında uzlaşmaya varılıp varılmamasına bağlı.
Örneğin ABD için Irak'ta 30 Ocak'ta yapılacak seçim hayati önem taşyor. Türkiye için ise Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması. ABD'nin önceliği Irak'ta direnişin kırılması, Türkiye'nin ise Kuzey Irak'taki silahlı PKK gruplarının ortadan kaldırılması.
Böyle bir tabloda, Armitage'ın seçimlere Sünniler'in katılmasını sağlamak için Türkiye'den yardım talebine hükümetin olumlu yanıt vermesi hem zor, hem de tehlikeli.
Zor çünkü; Irak'ta kaos ortamında yapılacak ve ülke tarihinde ilk kez Şiiler'i iktidara getireceği şimdiden görülen seçim, sonucu kestirilemeyecek gelişmelerin düğmesine basacak, belki de Irak'ı parçalanmaya götürecek.
Ancak Bush bu kaygıları seslendirenleri dinlemeye niyetli değil. O, seçimi Irak'tan çekilme sürecinin milâdı olarak görüyor, ikinci kez "Görev tamamlandı" diyebilmek için sabırsızlanıyor.
Tehlikeli çünkü; Usame Bin Ladin'in direnişçileri destekleyen din adamlarının "fetva" kabul ettikleri boykot çağrısından sonra, halkı sandığa gitmekten caydırmak için yoğun şiddet uygulanması olasılığı iyice güçlendi.
Türkiye'nin böyle bir ortamda seçime katılmaya ikna çabalarına katılması, muhtemel kurbanların vebaline ortak olması anlamına gelecek.
Özetlersek, Armitage'la görüşmeler herhalde "Yanlış anlamalar"ın aşlması çabalarının bir parçası olmaktan öteye geçmeyecek.

Ortadoğu zamanı
Başta da belirttiğimiz gibi, yeni yılın ilk haftasının bir başka önemli olayı, Gül'ün İsrail ve Filistin gezisi olacak. Armitage'ın uğurlanmasının ertesi günü başlayacak gezinin zamanlaması son derece isabetli: Ortadoğu yeni bir dönemin eşiğinde. Ya da hiç olmadık kadar barışa yakın.
Dünya nefesini tutmuş, 9 Ocak'ta Filistin'de yapılacak seçimi bekliyor. Çünkü hemen ardından yarım yüzyılı aşkın süredir tüm gezegenimizi zehirleyen sorunun çözümü için tarihi adımlar atılmaya başlanacak.
Türkiye bu sürecin en önemli aktörlerinden biri olmak zorunda. Hem tarihten gelen sorumluluğunun gereği. Hem de AB'yi küresel güce dönüştürebilecek tek ülke olarak, stratejik görevi.
Ancak rolü üstlenmenin yolu da duygulara değil, sağduyuya dayalı politikadan geçiyor. Gül'ün gezisiyle Türkiye bu yola girmiş oluyor...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İnsanlığın hali   / 01-01-2005
 Çöple başladık   / 31-12-2004
 Kazan hep doğuruyor   / 30-12-2004
 Poseidon'un şakası yok   / 29-12-2004
 Sıra kime geldi?   / 28-12-2004
 Yaşlı toplumun sızıları   / 27-12-2004
 AB'de çalışmak   / 26-12-2004
 Diyarbakır seferleri   / 25-12-2004
 Gerçekten hazır mısınız?   / 24-12-2004
 Ortadoğu'ya dönüş...   / 23-12-2004
ERDAL ŞAFAK
"Eski" dostlarla randevu
Yeni yılın ilk diplomatik...
MEHMET BARLAS
Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak...
Bazı gerçekleri...
İLKER SARIER
2005'te ne olacak?
Hiç bayılmıyorum, yılbaş, yılsonu,...
UMUR TALU
İnatçı zaviye
Bir olayın, bir haberin, bir acının, bir...
EMRE AKÖZ
En zeki felsefeci
Dün size New York Times...
ERGUN BABAHAN
Yeni bir yılda SABAH
Biz SABAH olarak Mustafa Kemal...
En pahalı eve, 61 milyon YTL verdi
Amerikalı işadamı Rahr, New York'taki 14 odalı malikaneye 45 milyon...
Böyle ortak düşman başına
Hılton otellerinin seksi varisi Paris Hilton, ABD'nin Florida...
Bonservis freni
Bonservis freni
Yüksek maliyetler G.Saray'a geri adım attırdı. 2. başkan Kıran...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu