kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
  » Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çatı tamamen kapanıyor. Taraftara soğuk işlemiyor. Galatasaray taraftarı da, yıllardır çektiği çilenin sonunda işte böyle bir stat istiyor.
Kandırıldık ey halkım


Bize stat diye beton yığınlarını, itiş kakış girilen, maç sonu kaçarcasına terk edilen, yolsuz otoparksız yerleri reva görenlere duyurulur: Stat, Auf Schalke Arena gibi olur... Nasıl mı olur?! Okuyun da öğrenin....

Bizde bir söz vardır; "Yediğin içtiğin senin olsun, gördüklerini anlat" diye... Her nedense bu söz, Türk basını için bir anlam ifade etmiyor. İfade etse, Schalke 04- Galatasaray maçı için Almanya'ya giden 60 gazeteciden biri, isteyen herkesin televizyondan izlediği maç dışında bir şeyler yazardı; yazmadı... Gidemeyen, gitme imkânı bulunmayan milyonlara, oraların nasıl bir yer olduğunu anlatırdı; anlatmadı... Madem öyle, biz anlatalım.

***

Schalke, eskiden küçük bir madenci kasabasıydı... Günümüzde, sanayi kenti Gelsenkirchen'in sınırları içinde yer alıyor.Burada yaşayan Türkler'in çoğu, bir başka maden diyarı Zonguldak'tan gitme... Yani Schalke'nin memleketimizdeki karşılığı Zonguldakspor. Gel gelelim Schalke 04 takımı, Zonguldakspor'a pek benzemiyor... Meslektaşlarımızın "Muhteşem bir yer" diyerek geçiştirdikleri bir stadı var ki, dillere destan. 13 Ağustos 2001'de Schalke-Dortmund maçı ile açıldı. O günlerde Mark henüz Avrupa Birliği'nin kurbanı olmamıştı ve stat tam 358 milyon Mark'a; kaba bir hesapla 175 milyon Euro'ya maloldu. 62 bin kapasiteli. 45 bin koltuğu, 17 bin ayakta durulacak yeriBu bir UFO değil; bir stat. Hem de ne statvar. Yanlış okumadınız; "Ayakta..." Gecekondudan bozma statlarımız hakkında "Her yer koltuk olacak, tribünler neşe dolacak" fetvası veren Türkiye Futbol Federasyonu'na duyurulur. Unutmadan ekleyelim; Schalke, Şampiyonlar Ligi'nde UEFA'nın talebi nedeniyle kale arkasına koltuk takıyor. Taraftarının talebiyle, lig maçlarında söküyor. Ne demişler: Taraftar her zaman haklıdır!..

***

Stat, dışarıdan stada benzemiyor. Cam-çelik karışımı dev bir yapı. Adeta lüks bir plazayı andırıyor. Çatısı tamamen kapanıyor. Zemini, konser gibi etkinliklerde zarar görmemesi için, raylı bir sistemle tamamen stadınGirişte yüzlerce turnike var, izdiham yok.dışına çıkartılabiliyor. Galatasaray ile yapılan özel maçta bilet fiyatları, ayakta durulan tribün için 7 Euro'ydu. Diğer yerlerin fiyatları ise 11 ila 25 Euro arasında değişiyor. Lig maçlarında 77 Euro'ya kadar çıkıyor. Ancak, fiyat tarifesi bununla sınırlı değil. Mesela, Galatasaray maçı için 20 VIP bilet, 10 VIP park yerinden oluşan paketin fiyatı 3.500 Euro'ydu. Bu pakette ne mi var? En kral yerden; sıra araları 1 metre olan deri koltuklardan maç izlemek, La Ola Club'da krallaraBu insanlar müzeye değil, stada giriyor...layık açık büfe yemek ve limitsiz içecek var... Mekân öyle kusursuz ki, insanlar maçtan 2 saat önce içeri girdi, maç bittikten 1 saat sonra hâlâ ana baba günüydü.

***

Diğer tribünlere gelince... Yeme içme alternatifleri oralarda da hayli zengin. Bira 2.80, kahve 2.10, hotdog 2.50, pizza 3.20 Euro. Ancak para geçmiyor. Maça girmeden önce, oynanacak maçın ismi yer alan çok şık kartlara, içeride yapmayı planladığınız miktarda kredi yüklüyorsunuz. Mesela 20 Euro yüklediniz ama, 17İşte kale arkası büfeleri. Hijyen garanti...Euro harcadınız. Pek çok kişi, maç çıkışında para üstünü almak yerine kartı hatıra olarak saklamayı tercih ediyor. Bu küsuratlardan Schalke'nin kasasına yılda 2 milyon Euro giriyor.

***

Auf Schalke Arena Stadı'nın hizmet yelpazesi bunlarla da sınırlı değil. Stattaki müzeyi gezmek 3.10 Euro. Müze artı stat turu 6 Euro. Stadın birbirinden gösterişli salonlarında gala, nişan, düğün yemeği verilebiliyor. Bunun için, kişibaşı 18 ila 74 Euro arasında değişen mönülerden biri seçilebiliyor. Geçenlerde bir Alman işadamı, 40Ve VIP... İnsanın buradan çıkası gelmiyor.bin Euro verip santra noktasında sevgilisiyle yemek yemiş... O işadamı havasını atmış, Schalke'yi işleten işadamları parayı kazanmış. Yine aynı zeminde, yılbaşı gecesi yapılan ve onbinlerin katıldığı partiye giriş için insanlar 14.99 Euro ödemiş. Yani Auf Schalke Arena Stadı, yılın 365 günü para basıyor. Galatasaray da, önündeki engelleri aşarsa işte böyle bir stat yapmayı planlıyor.

***

Hayırlısı olsun diyerek sözü burada bitirelim. Galatasaray'ın Schalke seferinden gazete sütunlarına yansımayan detayları da hafta içinde yayınlanacak bir başka yazıya bırakalım.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Tek rakibi kendisi
 Fizik iyi, ya kimya?
 Anelka'ya Pierre freni
 İşte 11 aday
 Özgür erdi muradına
 Hidayet'ten şova devam
 Kartal kalesi
 G.Saray iyi kapattı
 Bayanlar da süper
 Avrupa Ligi
 Haber Hattı
 Maksat spor olsun
RECEP GİRGİN
Nashville favorim
1.AYAK: Bu koşu için yapmış olduğu...
Olcay 'partiyi bırakma' diyor
Olcay 'partiyi bırakma' diyor
Deniz Baykal olanlara üzülmediğini kimseye kızmadığını söylüyor: "Ben...
Türk polisi kritik eşikte
Türk polisi kritik eşikte
Osmanlı'daki 'Subaşı'dan çağımızın 'Robocop' polislerine kadar...
Gisele koca istiyor
Gisele koca istiyor
Hollywood'un yakışıklı oyuncusu Leonardo DiCaprio ile büyük aşk...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu