kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

İkinci Dönem

Kurban Bayramı dünyanın dört köşesinde kutlanırken Amerikan Başkanı Bush da bugün ikinci dönemi için and içerek görevine başlayacak. İkinci döneminde Bush'u gerek iç politikada gerekse dış politikada bekleyen yoğun bir gündem var. Bir bakıma bu dönem 11 Eylül'ün akabinde başlayan yeni bir dünya düzeni kurma çabalarının nasıl sonuçlanacağını gösterecek. Buna koşut olarak ABD'nin içinde, refah devletinin son kalelerini de düşürmeye yönelik çabalarla , ülkenin hukuk sisteminde özgürlükleri kısıtlayıcı adımların sonuçlarının ne olacağı da anlaşılacak.
Bush'un iç politikada ve dış politikada yaptıkları arasında bir bağlantı var. Yönetim hem dünyada hem ABD içinde sistemli bir düzen değişikliği dürtüsüyle hareket ediyor. İç politikada bu değişiklik arzusu sosyal güvenlik sistemini özelleştirerek yıkmaktan, toplumu terörizm korkusuyla daha kolay disiplin altına almaya kadar bir dizi siyaseti gündeme getiriyor. Vergi politikalarında toplumun en zenginleri kollanıyor, dinci/muhafazakâr değerlerin ön plana çıkacağı ve özellikle yargı sistemine damgasını vuracağı atama tercihleri benimseniyor. Amerikan kapitalizmini sosyal devlet kısıtlarından kurtarmak başlı başına bir amaç.
İç politikada güçler dengesindeki değişiklikleri yansıtan ve bu dengeleri daha da fazla değiştiren bu yaklaşımlarla 11 Eylül sonrasında izlenen dış politika arasında bir bağlantı var. 11 Eylül sonrası dış politikasında da dünya sistemine disiplin getirme arzusu ön plandaydı. Aslında Bush yönetimi 11 Eylül saldırısında simgelenen siyasi mesajın açıktaki kısmını doğru algıladı. Küreselleşmenin etkisindeki bir dünyada devlet dışı aktörlerin gücünün vardığı boyutu anladı.
Uluslararası sisteme yönelik tehditleri ulusötesi terörizm, kitle imha silahlarının yaygınlaşması ve çökmüş devletlerin yarattığı istikrarsızlık olarak tespit etti Var olan hali ve kurumlarıyla dünya sisteminin bu yeni durumla başa çıkamayacağına da inandı. Yani statükonun değişmesi gerektiğine inanarak kendi kurduğu sisteme ve kurumlarına karşı da saldırıya geçti. Bunun sonucunda, Foreign Affairs dergisinin son sayısında tarihçi John Lewis Gaddis'in de yazdığı gibi tüm sistemi şoke ederek, korkutacak hamleler yaptı.

Kredibilite
kaybettiler
Ne var ki Bush yönetimi yapmaya soyunduğu işin mahiyetini de tam kavrayamadı. Bu denli radikal bir siyaset değişikliğinin ardından bir sistem yerleştirmek için gereken özeni göstermedi. ABD'nin gücünü abartarak müttefiklerini dışladı. Guantanamo ve Ebu Garib'deki işkence ve insan hakları ihlalleriyle kendi demokratikleştirme iddiasını çürüttü. Tüm dünyada kredibilite kaybetti. Asıl önemlisi de Afganistan'da işleri yarım bırakıp ardından da Irak'ta tarifsiz bir başarısızlık yaşayınca kendi gücünün sınırlarını da görmüş ve göstermiş oldu.
Bunun bir sonucu ABD'nin en azından Batılı müttefikleriyle ilişkilerini rayına oturtma gereğini hissetmesidir. Dışişleri Bakanlığı'nın üst kademesinde yer alacak diplomatların kimliği bu doğrultuda güçlü bir mesaj veriyor. Ancak başarısız ve küstah Savunma Bakanının görevini koruduğu, yeni muhafazakârların hala yeni maceralara atılmaya hazır vaziyette göreve devam ettikleri bir ABD, müttefiklerini dinler mi? Eğer dinlerse İsrail ile Filistin arasında barışa yönelik adımların atılmasından, İran'ın nükleer bir güç olmaya yönelik hırsının engellenebilmesine kadar pek çok meselenin halledilmesi kolaylaşır.
Yoksa BBC araştırmasının gösterdiği gibi ikinci bir Bush döneminin sonuçlarından korkanlar haklı çıkarlar.
Okurların Kurban Bayramını kutlarım

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Çöküş   / 16-01-2005
 Öfkenin ateşi fırsatı kül etmemeli!   / 14-01-2005
 Gazze'den sonra çekilme devam eder   / 13-01-2005
 Umuda yolculuk   / 06-01-2005
 Meşakkat teysiri celp eder   / 02-01-2005
 Yıl sonu   / 30-12-2004
 Geleceğe bakmak   / 26-12-2004
 Güneydeki girdap   / 23-12-2004
 Tarihin motoru   / 19-12-2004
 AB'nin kader akşamı   / 16-12-2004
SOLİ ÖZEL
İkinci Dönem
Kurban Bayramı dünyanın...
Gel de yanma
Gel de yanma
Beşiktaş, Shakhtar'a top göstermedi. Tümer Metin'in golüyle 1-0...
Süleyman bayramı
Süleyman bayramı
İdmanlarda denenen Nijeryalı futbolcu Shakhtar maçında tribünlerin...
Sarıgül ile Güneş ekibi aynı masada
Sarıgül ile Güneş ekibi aynı masada
CHP'de 29 Ocak kurultayına 9 gün kala "Hasan Abi" formülü için...
Bu Türkler de çok oluyor
Sergiyi gezen basın mensupları aynı ortak soruyu yönelttiler; "Bu...
Sadıkoğlu'nun eşinden Londra'ya sürpriz ziyaret
Irak'ta operasyonlar düzenleyen İngiliz birliklerinin Kahraman...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu