kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Yeni başlangıç

Irak'ta seçim her şeye rağmen yapılacak. Çoğunluğu Sünni olan direnişçiler ve onlarla birlikte hareket eden İslamci teröristler ve Usame bin Ladin açısından hiç kuşkusuz bu bir taktik yenilgi. Ancak ölüm tehdidi altında yapılacak seçimde genel katılımın yüzde 50'nin altına düşmesi halinde seçimi engellemek isteyenlerin amaçlarına erdiğini söylemek de mümkün olacak. Eğer Kürtler'in yüzde 85'i, Şiilerin yüzde 80'i ve Sünniler'in yüzde 30'u oy kullanırsa yüzde 70'lik bir orana ulaşılabilecek.
Bush yönetiminin açtığı savaş, Ortadoğu'da devrime benzeyen bir etki yaptı. İktidarın sosyal temelini değiştirdi.
Savaşın haksızlığı, işgalin yanlışlığı, zulmü, ABD'nin buradaki sicilinin fecaati, işgal ettigi ülkede güvenlik sağlayamayarak halkı cehennemi koşullarda yaşattığı doğru. Ama savaşın yalnız Irak'ta değil tüm bölgede siyasi taşları yerinden oynattığı da doğru. Baas rejimiyle birlikte, 1920'lerde İngiliz ve Fransız emperyalizmleri tarafından kurulan ve Sünni Araplar'ın mutlak hakimiyetine dayalı bölgesel sistem çöktü. Irak'ta Şii Araplar'ın iktidarın baş ortağı haline geleceği bir yolun açılmış olması bu nedenle bölge ülkelerini de tedirgin ediyor.

Şii liderler neden ısrarlı?
Son dönemde sivillere karşı saldırıların ezici olarak Şiiler'i hedef alması, düğünlerde bile kan akıtmaları Sünniler'in iç savaşta keramet olduğuna inandıklarının göstergesi. Etraftaki Sünni rejimler direnişçilere ve dışarıdan gelen cihadçılara destek vermiyorlarsa bile verilen desteğe göz yumuyorlar. Ürdün Kralı Abdullah'ın Lübnan, Irak ve İran'dan oluşacak bir Şii kuşağı tehlikesinden dem vurması bu bağlamda değerlendirilmeli.
ABD'nin Irak'tan çıkarılması hedefine Sünni direnişin şiddet yoluyla ulaşması mümkün değil. Sünniler açısından Irak'taki eski iktidar yapısının kurulabilmesi de imkansız. Şiddet yoluyla varabilecekleri yegane nokta, ükenin fiilen parçalanması olabilir. ABD temsilcileriyle görüşmeyi reddeden 75 yaşındaki Ayetullah Ali Sistani ve diğer Şii liderler de bunu bildiklerinden, seçim konusunda ısrarlı oldu. Pazar günü ayrıca Arap kentlerinin yerel meclisleri ve Kürtler'in ulusal meclisi için seçim yapılacak.

Anayasayı
veto edebilirler
Bu yılın siyasi gelişmeleri seçimle de sınırlı değil. Pazar günü seçilecek 275 kişilik Kurucu Meclis, 15 Ağustos'a kadar bir anayasa hazırlayacak. 15 Ekim'e kadar bu anayasanın oylanması, 15 Aralık'a kadar yeni seçim yapılması, yıl sonunda da yeni hükümetin kurulması hedefleniyor. Bu şekilde ABD'nin Irak'tan gönderilmesinin koşulları da yaratılmış olacak.
Sünniler'in özellikle anayasa hazırlanması döneminde siyasi sürece daha fazla dahil olmak istemeleri mümkün. Zira tıpkı Kürtler gibi onlar da üç şehri kontrol ettiklerinden, anayasayı veto etme imkanına sahip olacak. Bu nedenle anti-Amerikancılıklarından asla kuşku duyulamayacak önde gelen Sünni imamlar bile anayasa sürecine katılmak gerektiğini söylüyorlar.

Şii teokrasisi de riskli
Seçim sonrasında Sünniler'in mutlaka yönetime dahil edilmesi gerekiyor. Kürtler'in de merkezi iktidarda yüksek mevkilerde bulunabilmesi siyaseten şart. Bu gerçekleştirilemezse veya bir Şii teokratik yönetiminin kurulmasına çalışılırsa o zaman da Irak'ı bir arada tutmak mümkün olmayacaktır. En azından Kürtler, fiilen kendilerini Irak'tan iyice ayıracaktır. Türkiye açısından Irak'ta teokratik veya fazlasıyla İran yanlısı bir rejim makbul olmaz. Benzer şekilde bağımsızlık talebinin giderek güçlendiği Kürt bölgesinde Kerkük'ün bir oldu bittiye getirilmesi de hazmedilmesi zor bir gelişme sayılır.
Demokrasiden bahsetmek için çok ama çok erken sayılsa bile pazar günü Irak halkları, tarihte ilk kez kendi kaderleri üzerinde söz sahibi olabilecek...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sözün değeri   / 23-01-2005
 İkinci Dönem   / 20-01-2005
 Çöküş   / 16-01-2005
 Öfkenin ateşi fırsatı kül etmemeli!   / 14-01-2005
 Gazze'den sonra çekilme devam eder   / 13-01-2005
 Umuda yolculuk   / 06-01-2005
 Meşakkat teysiri celp eder   / 02-01-2005
 Yıl sonu   / 30-12-2004
 Geleceğe bakmak   / 26-12-2004
 Güneydeki girdap   / 23-12-2004
SOLİ ÖZEL
Yeni başlangıç
Irak'ta seçim her şeye rağmen yapılacak.
Galatasaray hat-trick yaptı
Galatasaray hat-trick yaptı
"Parası yok, transfer yapamaz" denilen Cimbom, başkan Özhan...
Del bitti
Del bitti
Beşiktaş yönetimi teknik direktörü Del Bosque ile yollarını ayırdı.
Baykal: Örgüt tamam
Baykal: Örgüt tamam
Kurultay için iddialı konuşan Baykal, "Örgüt tamam, bölgeler çok iyi,...
Askerin gündemi Kerkük
Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Başbuğ, Kerkük'e yoğun Kürt göçü...
'Genç subaylar yoksulluk sınırında'
Genç personelin kredi kartıyla yaptığı harcamalar izlemeye alındı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu