kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kadıköy-Kartal metrosuna 'start'
Kadıköy-Kartal metrosuna 'start'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'u raylı sistem ağına kavuşturacaklarını, deniz taşımacılığına yeni ilaveler yapacaklarını bildirdi..

İstanbul'un Anadolu yakasının trafik sorununu büyük ölçüde çözüme kavuşturacak Kadıköy-Kartal Metrosu'nun temeli, Başbakan Erdoğan'ın dakatıldığı törenle atıldı.

Kadıköy İskele Meydanı'ndaki törende konuşan Erdoğan, 1994-1999 yılları arasında Kadıköy-Kartal Metrosu'nun yapımı için büyük gayretler sarf ettiğini ve projenin yapımını başlattığını söyledi.

Farklı bir iktidar ve karayolları anlayışının metronun yapılacağı güzergahı kendilerine vermediğini dile getiren Erdoğan, ''Bize müsaade edilseydi belki de şu anda tüm halkımız bundan istifade edecekti. Bize bunu yaptırmadılar. Müsaade ettirmediler 'farklı bir zihniyet ve anlayış' diye'' şeklinde konuştu.

Erdoğan, o zamanki projeyi Kanadalı bir şirkete ihale ettiklerini hatırlatarak, ''Şu anda gerçekleştirilen proje budur. Yani o günkü düşümüz bugün gerçekleşiyor. Hayırlı olsun'' dedi.

Başbakan Erdoğan, projenin detayları üzerinde değil felsefesi üzerinde duracağını da belirterek, yola çıkarken ''insanı yaşat ki devlet yaşasın'' anlayışıyla hareket ettiklerini söyledi.

TOPLU TAŞIMACILIĞIN ÖNEMİ

Erdoğan, modern, çağdaş Türkiye'nin adımlarını atacaklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

''Ulaşımda İstanbul bir sıkıntı yaşıyor. Sadece dönemimde 37 kavşak bitirdik, yetmedi. Eğer o kavşaklar yapılmasaydı bugün İstanbul'un kara taşımacılığı tamamıyla kilitlenmiş olacaktı. Şimdi en az o kadar daha yapılması lazım ki kara taşımacılığı daha huzurlu ve rahat olsun.

Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile kara taşımacılığında sıkıntı her zaman var. Öyleyse bir rahatlama gelsin istiyorsak toplu taşımacılığa önem vermeliyiz. İşte bu raylı sistemdir, deniz taşımacılığıdır. İstanbul'da raylı ve deniz taşımacılığının diğer taşıma sistemleri içindeki payı yüzde 8'dir. Bu, bizim için büyük bir ayıp. Bunu aşacağız.

İstanbul'u raylı sistem ağına kavuşturacağız. Deniz taşımacılığına yeni ilaveler yapacağız. Şunu unutmayın, İstanbul benim ve arkadaşlarımın özel bir sevdasıdır. En kısa zamanda ulaşımı destekleyecek farklı projelerle İstanbul dünyadaki layık olduğu yere oturacak. Bunu şimdi açıklamak istemiyorum. Adımları atalım, duyun, ondan sonra açıklamak istiyoruz.''

'ULAŞIMI TEK ELDE TOPLUYORUZ'

Marmaray projesiyle ulaşımda entegrasyonun gerçekleştiğini, şimdi ise bu alanda yeni bir yasa çalışması yapıldığını dile getiren Erdoğan, ''Ulaşımı tek elde topluyoruz. Deniz taşımacılığını raylı sistemle ve kara toplu taşımacılığıyla bütünleştirecek bir sistemi gerçekleştiriyoruz'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, ''zaman nakittir'' atasözünü hatırlatarak, ''Şimdi ben düşünüyorum, bize karayolları o orta refüjü verdiği günden bugüne kaybedilen süre en az 7 yıl. Bu 7 yıllık zamanın bedelini tasavvur etmek mümkün değil'' dedi.

Erdoğan, Türk insanında bir hastalık olduğunu, özel otomobillere 4 kişi binmesi gerekirken 1 kişi bindiğini, bununla büyük kaynak israfı yapıldığını da vurguladı.

YÜKLENİCİ FİRMAYLA PAZARLIK

Raylı sistemler kurulduğu zaman vatandaşın Kartal'dan Kadıköy'e 15 dakikada ulaşacağına dikkati çeken Erdoğan, konuşmasının sonunda inşaatın yüklenici firması olan Yapı Merkezi-Doğuş-Yüksel-Yenigün ortak girişiminin sahiplerini kürsüye çağırdı. Erdoğan, yaklaşık 3 dakika bu kişilerle inşaatın ne zaman bitirileceği konusunda, vatandaşların huzurunda pazarlık yaptı.

Başbakan Erdoğan, inşaat firmalarının sahiplerinin daha önce bu işi 24 ayda tamamlayacaklarını söylediklerini, ancak şimdi inşaatın 20 ayda bitirileceği sözünü aldığını bildirdi.

Erdoğan, elektromekanik ve elektrofikasyon ile ilgili ihale yapıldığında da ihaleyi alan kişilerle konuşup süreyi düşüreceğini sözlerine ekledi. Konuşmasının ardından Başbakan Erdoğan'a, İETT Genel Müdürü Muammer Kantarcı tarafından, 1. Ulaşım Şurası'nın kitabı hediye edildi.

Erdoğan, daha sonra Kadıköy-Kartal Metrosu'nun temelini attı ve inşaatın kazasız belasız tamamlanması amacıyla içinde paranın da bulunduğu ''talih tüpü''nü temele bıraktı.

Bu arada, tören öncesi 11 yaşındaki Behram Zengin, Başbakan Erdoğan'a ''Kadıköy Metrosu yazıyor'' diye seslenerek, tramvay gazetesi satmak istedi. Fiyatını soran ve 30 kuruş yanıtını alan Erdoğan, ardından 20 YTL vererek gazeteyi aldı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Türkiye'yi bekleyen risk: Kıbrıs ve K.Irak
 Havada alarm
 Polis şefi eroin ile yakalandı
 Eroin trafiğini Türk mafyası yönetiyor
 'Hemofili soygunu'
 Fotoğraf giderek soluyor
 Türkiye'de yaşlı sayısı 18 milyona çıkacak
 Cahide 14 yaşında yeniden doğdu...
 Buraları Yıkılıyo!
ERDAL ŞAFAK
Komplo ve komplocular
İlahi rastlantı! İki tezkerezede...
ALİ KIRCA
Bir lider aramak!
Aslında dünyanın karizmatik liderler...
ERGUN BABAHAN
Ciddi uyarı
Türk Hava Yolları ulusal gururumuz. Son...
MEHMET ALTAN
Maaşlar ve 28 Şubat anıları...
Genelkurmay 2. Başkanı...
Irak'ın hayalet adayları
Iraklılar yarın sandık başına gidiyor. Ancak halk yüzlerce aday...
İran'da kanıt yok
ABD Başkanı Bush "İran, dünya için büyük tehdit" , Uluslararası Atom...
Kimde var bu Ateş?
Kimde var bu Ateş?
G.Saray Hagi-yönetim krizi sonrası Konya'da çok kritik bir üç puan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu