kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kredi kartında kriz yaklaşıyor

Kredi Kartları Yasa Taslağı hazırlığı içerisinde bulunan Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu'nun (BDDK), Ankara Ticaret Odası'ndan (ATO) kredi kartları konusunda görüş istediği bildirildi.

ATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Oda tarafından sözlü ve yazılı olarak BDDK'ya 22 maddelik rapor sunuldu. ATO raporunda, kredi kartlarına yasal düzenleme getirecek bir yasanın bir an önce çıkarılması ve kredi kartı faizlerine yasal bir sınırlama getirilmesi istendi. Raporda, söz konusu faizlerin devlet borçlanma faizlerine ya da tüketici kredisi faizlerine endekslenmesi önerisinde bulunuldu.

Kredi kartlarında çalınma ve bilgi dışı kullanım hallerini kapsayan ücretsiz bir ''sigorta sistemi''nin zorunlu hale getirilmesi gerektiği kaydedilen raporda, tüketiciyi cezbetmek amacıyla uygulanan kredi kartıyla taksitlendirme işleminin sınırlandırılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Kredi kartı kullanıcısına verilen harcama limitinin, kart hamilinin resmi olarak belgelediği aylık toplam geliri ile orantılı olması gerektiği, bunun için ''Kredi Derecelendirme Sistemi''ne geçilmesi önerilen raporda, ayrıca kredi kartıyla internet üzerinden oynanan kumarın da engellenmesi istendi.

ATO BAŞKANI AYGÜN
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan ATO Başkanı Sinan Aygün de, Türkiye'nin kredi kartları krizine adım adım yaklaştığını belirterek,
açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
''Son geri sayım başladı. Bu geri sayımı ya bankalar durduracak, ya da yasalar bankalara dur diyecek. Kredi kartı faizi oranları aylık yüzde 4.44 ile 8.95 arasında değişiyor. Bu faizlerin yıllık bileşik faizleri de yüzde 68.4 ile yüzde 180'leri buluyor. Yıllık enflasyonun yüzde 9 olduğu ülkede böyle bir faiz olur mu? Kanuni faizi yüzde 42, yeniden değerleme oranını yüzde 11.2, gecikme faizini yüzde 44, ticari faizi yüzde 25, mevduat faizlerini yüzde 25 olarak belirleyenler hata mı yapıyor? Bankalar devlete en son yüzde 17 faiz ile para satmadılar mı? Eğer bu rakamlar doğruysa birileri bizi kandırıyor.''

Kredi kartı faizlerinin indirilmesi konusunda bankalara çağrıda bulunan Aygün, ''Gelin, Sayın Başbakan'ın başkanlığında ve hakemliğinde bir Davos zirvesi de biz yapalım. Eğer faizlerin normal olduğuna siz beni ikna ederseniz sonsuza kadar susmaya hazırım. Eğer siz haksız çıkarsanız bu faizlerde yarı yarıya indirim isterim'' dedi.

TÜKETİCİLERE ÖNERİLER
Bankalar için en iyi müşterinin borcunu zamanında ödemeyen ve faiz ödeyen müşteri olduğuna dikkat çeken Aygün, ''iyi müşteri'' olmamak
için bilinçli bir tüketici gibi davranmak gerektiğini ifade etti. Aygün, kredi kartı kullanımında tüketicilerin dikkat etmesi gereken konuları şöyle sıraladı:
''Kullandığınız kredi kartının aylık faizlerine sürekli olarak bakın. Pahalı bankaların kredi kartlarını kullanmayın. Gücünüz üzerinde harcama yapmayın, ayağınızı yorganınıza göre uzatın. Eğer borcunuzun tamamını ödemeyecekseniz, kredi kartı borcunu ödemek için son ödeme tarihini beklemeyin. Hesap kesim tarihinden hemen sonra ödemenizi yaparak faizden kurtulun. Asgari ödeme tutarının zamanında ödenmemesi halinde gecikme faizi ödeyeceğinizi unutmayın. Taksitlendirdiğiniz alışverişlerinizi bir kenara not edin. Ne kadar taksitlendirme yaptırdığınızı sürekli olarak göz önünde tutun. Aylık taksit limitinizi aşmamaya özen gösterin. O ay yaptığınız harcamaların tamamını, hesap kesim tarihinden sonra mutlaka kapatın. Bir kart borcunu diğer bir kart ile kapatma yoluna gitmeyin. Bu, borcunuzu artırmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Mümkün olduğunca birden fazla kredi kartı kullanmayın. İnternet üzerinden sanal kumar
oynamayın. Harcama siliplerini, kredi kartı ekstrenizle karşılaştırın.''

AVUKATLARA SİTEM
Sorunlu kredi kartlarıyla ilgili olarak bankaların iller bazında görevlendirdiği avukatların, ödemeler ve icra takipleri aşamasında tüketiciye anlayışsız davrandıklarının gelen mektuplardan ve şikayetlerden anlaşıldığı belirtilen raporda, bankaların faiz oranları ve ödemeler konusunda tüketiciye daha olumlu yaklaşmaları için bankaların kendi avukatlarına telkinde bulunmaları, gerekirse bankalar tarafından avukatların seminerler verilmesi istendi.

TÜKETİCİ KAMPANYASI ÇAĞRISI
Raporda ayrıca sadece yasa ile kredi kartı sorunlarının çözülemeyeceği de belirtildi. Tüketicilerin genel olarak kredi kartı kullanımı, özellikle de faizler, ödeme zamanları ve miktarları konularında bilgi eksikliğinin bulunduğunun gözlendiği, bu nedenle ''Kredi Kartları Bilgilendirme'' kampanyası düzenlenerek, tüketiciler bilinçlendirilmesinin en az yasa kadar önemli olduğu kaydedildi.

Bunun için bankaların, yıllık reklam harcamalarının yüzde 10'unu bu konuya ayırmalarının ''sosyal sorumlulukları'' yerine getirme açısından da sektöre puan kazandıracak bir girişim olarak değerlendirildiği belirtilen raporda, ATO'nun bu kampanyada yer almaya hazır olduğu bildirildi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 TEFE tarihe karışıyor
 Açlık sınırı 520 YTL
 Faizi indirdik, modern hırsızlığı 2 yılda bitirdik
 Gates'e özel ağırlama
 60 yaşında emeklilik bence kaynak israfı!
 Demir Sabancı, büyük hayal kırıklığına uğradı
 Fiyata bakarak satış dönemine geldik
 Gillette, Buffett'a bir gecede 645 milyon dolar kazandırdı
 Perakende devi Wal-Mart bankacılığa hazırlanıyor
 'Tüpraş'ın değeri artacak petrol 32 dolara düşecek'
 Gazi Erçel yatırımın rotasını çizdi
 Ayaydın İstoç'un nabzını tuttu
 SSK'lı istediği eczaneye gidecek
 Tüketici ve konut kredisi kullanmak akıl kârı mı?
İLKER SARIER
Ege Orman Vakfı
Bugünkü sütunumu, ülkemizde sessiz...
YAVUZ SEMERCİ
Gelin bir komite kuralım...
Başbakan Tayyip Erdoğan...
ALİ SAYDAM
Fıstıklı'dan top atışı, yakışır...
Bertolt Brecht...
'İstanbul özel sevdamızdır'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 300 milyon YTL'ye mal olacak...
Önemli olan dostluk
Türk ve Yunan eğitim bakanları 'Eğitim ve Dostluk' konferansında,...
CHP tarihine utanç günü olarak geçti
CHP tarihine utanç günü olarak geçti
CHP'nin olağanüstü kurultayı, başkan adayları Baykal ve Sarıgül...
Deniz Baykal yeniden Genel Başkan seçildi
Deniz Baykal yeniden Genel Başkan seçildi
Deniz Baykal, ilk turda 674 oy alarak yeniden CHP Genel Başkanlığı'na...
IMKB
E: 27.074 D:% -0,84
DOLAR
S: 1,331 D:% -0,746
EURO
S: 1,736 D:% -0,744
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu