kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Atatürk kitabını derleyen ve çeviren Prof. Dr. Vecdet Erkun emekli üniversite öğretim üyesi ve Türk-Macar Dostluk Derneği Kurucu Başkanı...
Atatürk: Biz de sevdik
'Gavur İzmir' yanarken kapıda bir kadın belirdi
'Latife Hanım'ın belgelerinin açıklanmasını istemiyoruz'
Yarın

Mustafa Kemal'in aşkı Latife

Yakın tarihin en sır dolu aşkının, hiç bilinmeyen öyküsü....

SABAH, Macar yazar Rezsö Szirmai'nin yazdığı ve Prof. Dr. Vecdet Erkun'un Türkçe'ye kazandırdığı bu belgesel öyküyü 69 yıl sonra gün yüzüne çıkartıyor.

Atatürk: Biz de sevdik

Macar Rezsö Szirmai'nin 1935'te yazdığı kitabı Türkçe'ye çeviren Prof. Vecdet Erkun, Atatürk'ün insan yönünü gözler önüne serdi. Gazi, "Hiç âşık oldunuz mu" diyen bir hanıma şöyle diyor: Biz de bir insanız, bizim de çarpan bir kalbimiz var.

Macar Basınında Mustafa Kemal adlı kitabı derleyen ve çeviren Prof. Vecdet Erkun sunuş yazısında Atatürk'ün hiç bilinmeyen özel yanlarını vurguluyor. "Yabancı basında Ata'mızın duygusal yönünü adeta bir roman gibi ele alan bu eseri çeviriyorken bazı dostlara, 'Atatürk aşık olmuş' dediğimiz zaman bana: 'Atatürk büyük komutan, devlet adamı idi. Aşık olamazdı' diye cevap verdiler. Ama bu kişiler, O'nun askeri, siyasi ve sosyal alandaki başarılarını bildikleri için bana bu cevabı vermişlerdi. Böylece, Ata'mızın duygulu tarafını ortaya koyan pek az eser bulunduğunu yaptığım araştırma ile öğrenmiş oldum. Örneğin, Atatürk'ün Selanik'ten arkadaşı Nuri Conker'in anlattıklarına göre; Atatürk çocuk yaşlarında çok güzeldi. Güzel konuşurdu ve hayali genişti. Genç yaşlarda ise sevdiği kıza aşk mektupları bile yazardı. Atatürk'ün gençliğinde Selanik'te ve görev yaptığı diğer şehirlerde bu yakışıklı subaya birçok genç kadın aşık olmuştu."

BENİ İKİ KADIN SEVDİ
Tanınmış kadın yazar Rabbena Nathal, Atatürk'ün hiç sevip sevmediği konusunda şöyle diyor; "Atatürk ileri, garplı bir insanın bütün hususiyetlerini fazlasıyla taşır. Fakat, O'nda aynı zamanda kadın ruhunu ve varlığını çok iyi kavramış, doğulu bir erkeğin inceliği, hassasiyeti vardı. Kendisine 'hayatında hiç sevmediniz mi' diye sorduğum zaman harikulade manalı gözlerinin nemlenmiş gibi olduğunu ve bir melankoli bulutunun gelip geçtiğini hissettim."Yine Atatürk'ün Hayatındaki Kadınlar adlı eserde, Atatürk'ün yakın arkadaşlarından birinin hanımı bir mecliste Atatürk'e şu soruyu sorar: "Paşam hiç sevdiniz mi?" "Hanımefendi, hanımefendi" dedi. "Biz de insanız, bizim de çarpan bir kalbimiz, bizim de bir his tarafımız var. Askeriz diye mi şüpheniz?" SABAH gazetesinin 27 Temmuz 2001 tarihli yayınında sayfa 15'te Sayın Hıfzı Topuz'un bir yazısı çıkmıştır. Bu yazıda, Atatürk'ün kardeşi Makbule Hanım'a atfen, Atatürk, hayatındaki iki hanım hakkında şöyle demiştir. "Hayatta beni iki kadın sevdi. Biri mevkiim için, diğeri insan olarak" diyor ve ekliyor. "İlki Latife Hanım, ikincisi Fikriye."

İLK KEZ ORTAYA ÇIKTI
Türkiye'ye uzak ve yabancı bir ülkenin yazarı olan Macar yazar Szirmai'nin Atatürk'ü ömründe belki hiç görmeden, onun hakkında yazılan eserlere dayanarak, 1935'te Atatürk'ün aşkıyla ilgili olarak romantik bir eser yazmış olması ilginçtir. Birçok yerli ve yabancı yazarlar Atamızın devrimleri, askeri dehası ile ilgili kitaplar yazmışlardır. Bu eser ise, Mustafa Kemal'in duygusal yönünü romantik ölçüler içinde dile getirip, sevgi bağlarının incelikleriyle süslemiştir. Bu konuda başka bir esere kaynaklarımız arasında rastlanmamıştır. Bu bakımdan, Ata'mızın özellikle Latife Hanım'la olan ilişkilerini birçok ayrıntılarıyla ele alan, 1935'te Macar dilinde yazılmış böyle bir eseri derleyip çevirerek Türk kamuoyuna sunmaktan mutluluk duyuyorum.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 150 milyon 'iklim mültecisi'
 Tabanca tutukluk yapınca yaralandı
 İşte küresel ısınmanın soğuk yüzü
 Tsunamizedelere Aceh ekmeği'
 Karla mücadeleye hazırız
 AB'den şubat sonuna kadar süre
 Yıkım sırası Avrupa yakasında
 4 kilo TNT İncirlik'i havaya uçuracaktı
 11 yıl sonra cinayet kurbanı olduğu ortaya çıktı
 AB ile müzakerelere kadın eli değecek
 Tecavüz kurbanı N.S. avukatsız
 Erdoğan eşarp verdi
 'İslam'ı seçtim diye tehdit ediliyorum'
ERDAL ŞAFAK
Dev uyanınca
Pekin (Beijing)

Beyler;...
ÖMER LÜTFİ METE
Şahin talepler nasıl biter?
Başbakan Erdoğan'ın Kerkük...
UMUR TALU
Eski ama iyi haber!
"ABD yetkilileri, seçime...
Ödülümüzü alma zamanı
Irak'ın Kuzey Iraklı Kürt Dışişleri Bakanı Zebari, seçim sonrası...
Yerini Türkiye karşıtı Ratzinger alır mı?
Katolik Hıristiyanlar'ın lideri Papa 2'nci Jean Paul (85), solunum...
Perakende destek
Perakende destek
Güney Asya'ya yardım için düzenlenen "Top'tan Destek" maçında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu