kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Olacak şey değil

Demirel, Kerkük konusunda yükselen tansiyon nedeniyle hükümeti uyardı: "Ta Kerkük'e mi gireceksiniz? Halkı memnun etmek için efelenebilirsiniz ABD'ye, ama netice mümkün değil...".

Türkiye'nin Irak'ta en dertli ve en sorunsuz, Amerika'yla en sıkıntılı ve en rahat dönemlerinde siyasetin tepesinde bulunan Süleyman Demirel, Kerkük konusunda "sertlik değil diplomasi" uyarısında bulundu. Ankara'nın savaştan bu yana sert demeçlerle Irak'la ilgili tezlerinin "hiçbirini" kabul ettiremediğine dikkat çeken Dokuzuncu Cumhurbaşkanı, "Kerkük konusunda bu zamana kadarki kırmızı çizgilerin hiçbiri geçerli olmadı. Şimdi devletin duyduğu hınç ve tehdit beyanların Kerkük meselesinin çözümüne yardımcı olacağı kanaatinde değilim" dedi. Kerkük'e yönelik askeri müdahale seçeneğinin telaffuz edilmesinin Ankara'nın diplomatik ikna gücünü zayıflatacağını savunan Demirel, "Bir askeri müdahale söz konusu olursa zaten işin içinden çıkılmaz. Daha karma karışık olur. Bugünün dünyasında askeri yollarla çözülecek şey yoktur. Ancak diplomasiyle olur" dedi. "Gündemde kuvvet kullanımı olmamalı. Kuvvet kullanımının söylenmesi bile diplomatik yolları tıkar."

MAKUL OLAN VASATI BULMAK
Askeri seçeneklerin faturasının büyük olduğunu da hatırlatan Demirel "Nereye gireceksiniz? Neyi halledebilirsiniz? Ta Kerkük'e kadar mı gireceksiniz? Kerkük 400 kilometre ötede. Karşınıza Kürtleri alacaksınız. Olacak şey değil. Kuvvet kullanma beyanı en sonda yapılacak şeydir" sözleriyle geçen hafta Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Musul konusundaki söylemine yakın ifadeler kullandı. Kerkük konusunun "çok boyutlu" ve Irak denklemi içinde ele alınması gerektiğini belirten Demirel, "Kerkük sadece Türkiye'nin talepleri üzerinde halledilebilecek bir olay değil. Türkiye makulu talep edebilir. Makul şudur: Türkmenler, Kürtler ve Arapların birbiriyle kavga etmeyeceği bir vasatın bulunması. Kerkük hepimizin demeliler ve Kerkük bir Irak şehri olmalı." Kimi gözlemcilere göre, Türk-Amerikan ilişkileri en kötü dönemlerinden birini yaşıyor. NATO'nun kuruluşundan bu yana Türk- Amerikan ilişkilerinde önemli bir rol oynayan Demirel'e, Kerkük konusunda doruğa çıkan ABD karşıtı atmosferi 1975'deki meşhur "ambargo" dönemiyle karşılaştırmasını isteyince şu cevabı alıyoruz: "75'de daha kötüydü çünkü fiili bir durum vardı. Uçak uçmuyor; tank yürümüyordu. NATO denetimindeki İncirlik dışında müşterek tesislerin tümünü kapamıştık. Dışarıdan ticari bazda para alma-ödeme konusunda büyük sıkıntıya düşmüştük."

EFELENEREK NETİCE ALAMAZSINIZ
Türk-Amerikan ilişkisinin "sert demeçlerle ilerleyemiyeceğini" belirten Demirel, "Belki Türkiye'de bir anti-Amerikanizm vardır. Anti-Amerikanizm içindeki halkı memnun etmek için ABD'ye karşı efelenebilirsiniz. Ama netice almanız mümkün değil" dedi. Demirel'e göre, siyasilerin saflarından yükselen Amerikan karşıtlığına karşın, askeri kesim "sertlik değil ikna" politikasını benimsemiş durumda. "Askerler daha diplomatça konuşuyor. Doğaldır. Türkiye'nin Avrupa'yla meselesi hala askıda bulunuyor. Önümüzde Kıbrıs var. Avrupa bu protokolü imzala diyor. Bu Kıbrıs Cumhuriyeti'ni kabul etmek demek. ABD'ye daha çok ihtiyacımız var. İşimiz var Amerikalılarla. Daha 35 milyar dolar borç var dış ticarette. ABD'yle köprüleri atarsanız, 1975'de olduğu borç alamaz duruma gelirsiniz." Dokuzuncu Cumhurbaşkanı, Kerkük ve ABD'yle ilişkiler konusundaki sohbetimizi "Bakalım nereye varır" diye bitirirken "Yanlış hesap Bağdat'tan döner" diye eklemeyi de ihmal etmiyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Başbuğ ve Erdoğan farkı   / 02-02-2005
 Ya Erdoğan "Haçlı Seferi" deseydi?   / 30-01-2005
 CHP'den Irak'a: İki seçimin anatomisi   / 29-01-2005
 Başbuğ'un yolsuzluk vurgusu   / 27-01-2005
 CHP daha özgürlükçü olmalı   / 24-01-2005
 İran'la neler olabilir?   / 19-01-2005
 Abizaid burada PKK sandıkta   / 12-01-2005
 Sıkıcı bir yazı   / 10-01-2005
 Yağmur ve Cohen'in kemikleri   / 08-01-2005
 Bir kadın vekil linç edildi   / 03-01-2005
MAHMUT ÖVÜR
Büyükşehir'de muhalefetin 'isyanı'
İstanbul Büyükşehir...
YAVUZ DONAT
Cemil Çiçek "vites yükseltip, gaza basacağız"
17 Aralık...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Olacak şey değil
Demirel, Kerkük konusunda yükselen...
Hâlâ imparatorum yıkılmadım
En son Ali Balkaner'in mallarının TMSF tarafından satılması sırasında...
'Urla'daki kangren temizlendi'
İzmir Urla'daki Çocuk Köyü skandalında tutuklanan 16 yaşındaki...
Paşam sizi köşküme götürmeye geldim
Paşam sizi köşküme götürmeye geldim
Esrarengiz kadın, kendinden çok emin bir tavırla adeta emreder gibi...
Latife Hanım'ın belgeleri gizli kalacak
Latife Hanım'ın belgeleri gizli kalacak
Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu