kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Kerkük ve bölgesel güç

AKP hükümetinin yaşanan olayların boyutlarını tam anlamadığı ve gelişmelerin hızına yetişmekte zorluk çektiği izlenimi veren bir dönem başladı. Hemen tüm ülkeler dış politikalarını gözden geçiriyor. Bu bağlamda ABD Dışişleri Bakanı'nın Avrupa ve Ortadoğu turunu Fransa'da bitirmesi, Bush yönetiminin Avrupa ülkeleriyle ilişkiler konusundaki mesajlarını Rice'ın bir zamanlar cezalandırılması gerektiğini söylediği bu ülkede vermesi önemli bir gelişmeydi.
Rice, Paris'teki konuşmasında Atlantik ilişkilerinin önemi üzerinde durarak ve ABD'nin AB ile birlikte hareket etme isteğini vurgulayarak Bush'un iki hafta sonraki Brüksel ziyaretinin zeminini de hazırlamış oldu. Almanya gibi Fransa da ABD ile ilişkileri daha uyumlu bir noktaya getirmenin gerekliliğini görmüş durumda. Zor da olsa bu amaca yönelik çabalar ve söylemler şekillenmeye başladı. Tüm bunlara güç ilişkilerinin ve uluslararası düzenin yeniden tanımlanmasına yönelik adımlar olarak bakılmalı.
ABD seçimlerini Bush'un kazanmasının ardından Irak'ta yapılan seçimlerin en azından katılım açısından başarılı bir şekilde gerçekleşmesi, bu yeni açılım arayışlarının doğrudan sebepleri arasında. Önümüzdeki dönemde Irak'taki taraflar anayasa yazılması bağlamında ülkenin geleceğinde kimin ne kadar söz sahibi olacağını belirlemek üzere ciddi ve sert pazarlıklara başlayacak. Özellikle Sünniler açısından hayat memat meselesi sayılan bu pazarlıklarda anayasa tartışılırken şiddet de herhalde artarak sürecek. Irak'taki krizin kanlı ve istikrarsızlık üretecek bir iç savaşa yol açmadan aşılması ise hem bölge ülkelerinin hem de uluslararası sistemin isteği. Bu ise ABD'nin daha bir süre Irak'ta asker bulundurmasını gerektiriyor.

Kürtler'le çıkar birliği
Irak'a karşı gerçekleştirdiği savaş ve ardından gelen işgal, ABD'ye kendi gücünün sınırlarını gösterdi. Amerikan toplumunun emperyal bir projeyi destekleme arzusunun bulunmadığı anlaşıldı. Daha önemlisi Irak'ı kendi istediği gibi şekillendirebileceğini sanan ABD yönetimi bir yandan direnişin şiddeti, diğer yandan Şiiler'in dini lideri Ayetullah Sistani'nin otoritesi karşısında duraklamak zorunda kaldı. Bu durumda da Radikal gazetesinde çıkan yazısında Ömer Taşpınar'ın vurguladığı gibi ABD açısından "yenilgi gibi görünmeyecek bir çıkış stratejisi artık stratejinin kendisi haline gelmiş durumda."
Türkiye'nin bu gelişmeler karşısında ne düşündüğü ya da yapacağı açık değil. Hükümetin Irak'ın bütününe yönelik stratejisi, gelecek tasavvuru ve bunların nasıl hayata geçirileceği müphem.
Iraklı Araplar'ın ve Irak'ın tüm komşularının ortak meselesi olan Kerkük ve Türkmenler'in güvenliği konularında hükümetin tavrı ve söylemi kamuoyunu daha fazla geriyor. Türkiye'yi haklı olacağı bir davada dünya kamuoyu önünde antipatik hale getiriyor. Türkiye'nin çıkarı, Irak'ın toprak bütünlüğünün sağlanması ve Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasında ise buna yönelik pozisyonlar alınmalıdır. Bu çıkarların korunmasının sağlanması açısından ABD'nin Irak'tan hemen çekilmesi Türkiye'nin işine gelmez. Kerkük konusunda Türkiye'ye bugün olduğu gibi yarın da çok ihtiyaç duyacak Irak Kürtleri'ni siyasi muhatap kabul etmeden istenilen sonuçlar elde edilemez. Kaldı ki Irak'ın bir İslam cumhuriyeti olmaması hedefinde Türkiye ile Iraklı Kürtler'in çıkar birliği de var.
Bölgeye yaklaşımdan ABD ile ilişkilerin geleceğine kadar tüm konularda Türkiye'nin soğukkanlılıkla hareket etmesi gereken kritik dönemeçten geçiyoruz. Bölgesel güç olmak ve stratejik düşünmek olayları mümkün olan en geniş açıdan değerlendirmeyi gerektiriyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yeni başlangıç   / 27-01-2005
 Sözün değeri   / 23-01-2005
 İkinci Dönem   / 20-01-2005
 Çöküş   / 16-01-2005
 Öfkenin ateşi fırsatı kül etmemeli!   / 14-01-2005
 Gazze'den sonra çekilme devam eder   / 13-01-2005
 Umuda yolculuk   / 06-01-2005
 Meşakkat teysiri celp eder   / 02-01-2005
 Yıl sonu   / 30-12-2004
 Geleceğe bakmak   / 26-12-2004
SOLİ ÖZEL
Kerkük ve bölgesel güç
AKP hükümetinin yaşanan...
Şike De Var Mafya Da
Şike De Var Mafya Da
Federasyona mafya karışır, kulüp hakem seçerse futbolumuz...
Balçıkta uçuyor
Balçıkta uçuyor
Galatasaraylı futbolcular Ribery'nin süratine ve tekniğine hayran...
AB için 'check-up raporu' hazırlandı
AB için 'check-up raporu' hazırlandı
Dışişleri Bakanı Gül tarafından Bakanlar Kurulu'na sunulan raporda,...
İzolasyona karşıyız
42 yıl sonra Türkiye'yi ziyaret eden ilk Rum lider DİSİ Genel Başkanı...
Saldırı tehdidinde bulunan ülke AB'ye giremez
Alman Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu