kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tsunami felaketinde ölenler için yapılan dinsel törene katıldı Erdoğan, Matura’da tsunami felaketinde hayatını kaybedenler için düzenlenen dinsel kabile törenine katıldı. Tamtamlar eşliğinde dans edenleri seyreden Erdoğan, aşırı sıcaklar nedeniyle gömlekle dolaştığı halde sık sık susadı ve yerel içeceklerle susuzluğunu giderdi.
Tamtamlarla karşılandı

Sri Lanka'da tsunami felaketinde ölenler için yapılan dinsel törene katılan Erdoğan, Maldivler'de de Cumhurbaşkanı'na yeni felaketlerden korunmanın yolunu gösterdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, felaket bölgesine yaptığı gezinin son durağı olan Sri Lanka'da, tamtamlar, çiçekler ve dinsel törenle karşılandı. Maldiv Adaları'ndan Sri Lanka'nın başkenti Colombo'ya geçen Erdoğan'ı inceleme için gittiği Matura'da ellerinde Türk ve Kızılay bayrakları olan çocuklar karşıladı. Boynuna çiçek asılan Erdoğan için dinsel kabile töreni de yapıldı. Törende Sri Lanka'nın önde gelen din adamları, tsunamide hayatını kaybedenler için dua okudu. Kızılay çadırını da ziyaret eden Erdoğan, "Biz Sri Lanka'dayız. Çünkü bu üzüntü ve kederli günleri biz de yaşadık. Onbinlerce vatandaşımızı kaybettik. O yüzden acınızı paylaşıyoruz" dedi. Türkiye'nin yaptıracağı 500 konut için simgesel olarak, "harç ve tuğla" koyan Erdoğan'ı Matura'da Sri Lanka özel Kuvvetlerine bağlı askerler korudu. Törende milli marşlar çalınırken, dini liderlerin ayağa kalkmamaları dikkat çekti. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, "Çok fazla insan öldü ama bizim inancımıza ölüm hayatın bir parçası. Bir hayatın da başlangıcı" dedi. Sri Lanka Başbakanı Mahunda Rajapakse ve Sri Lanka Cumhurbaşkanı Chandrika Bandaranaike Kamaratunga ile görüşen Erdoğan, Türkiye'nin Colombo Fahri Başkonsolosunun Galadari Oteli'nde verdiği öğle yemeğine katıldı. Erdoğan otele gelişinde yöresel kıyafetli Sri Lankalı gençler tarafından tamtamlar ve çalgılar eşliğinde karşılandı. Gençler Erdoğan'ın boynuna 'çiçek' astı.

SERTAB'A ÇİÇEK VERDİ
Çiçeklerle otele giren Erdoğan, deprem bölgesine 100 bin dolarlık ilaç yardımında bulunan ünlü pop yıldızı Sertab Erener ile otelde bir araya geldi. Erener, Erdoğan'ın boynuna takılan çiçekleri göstererek, "Çok yakışmış" deyince Erdoğan çiçeklerden birini boynundan çıkararak, Erener'in boynuna taktı. Erener,Sri Lanka'da bulunması ve yardım faaliyetlerine katılması konusunda "İçim rahat. Herkese örnek olsun diye buradayım. İyi ki gelmişim. Herkes bu konuda bir şeyler yapmalı" dedi. Erdoğan, Maldivler'de de Maldivler Cumhurbaşkanı Gayoom ile görüştü. Gayoom, Erdoğan'a küresel ısınmanın artığını belirterek, 25-30 yıl içinde adalarının sular altında kalmasından endişe ettiklerini söyledi. Bunun üzerine Erdoğan, "Adaların üzerinde yüksek tepeler oluşturarak, Hollanda'da olduğu gibi, evlerinizi bu tepelere yapın" önerisi yaptı. 26 yıldır iktidarda olan Cumhurbaşkanı Gayoom, Erdoğan'a yapacakları Anayasa değişikliğini de anlatarak, cumhurbaşkanının en fazla iki kez seçilmesini öngören bir düzenleme yapacaklarına dikkat çekti ve artık yaşlandığını söyledi. Ülkesinde kadınların cumhurbaşkanı seçilmediğini belirten Gayoom, Anayasal değişiklikle kadınlara da bu hakkın verileceğini bildirdi. Erdoğan bunun kadın hakları açısından önemli bir gelişme olacağına işaret ederek, salonda bulunan kadın bakana, "Gözünüz aydın... Böylelikle sizin de yolunuz açılmış olacak" dedi.

İHTİYAÇ LİSTESİ
Erdoğan'ın hicri yılbaşını da kutlayan Cumhurbaşkanı Gayoom, ihtiyaçlarını içeren bir talep listesi verdi. Listede şunlar yer alıyor: "Petrol ve su pompası, ekskavatör, tekerlikli loder, buldozer, motorlu grayder, silindir, su tankı, trayler, traktör, damperli kamyon, radyo." Görüşmede, Türkiye'nin Maldiv Adaları'na bir üniversite kurması önerisi de gündeme geldi. Gayoom, Erdoğan'ın Türkiye'nin Maldiv Adaları'na üniversite kurması fikrine "O zaman size bir ada verelim, üniversiteyi kurun" yanıtıyla ılımlı yaklaştı. Öte yandan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, deprem sırasında eşiyle birlikte bölgede bulunan Galatasaraylı eski futbolcu Suat'ı aradı.

Bülent AYDEMİR / SRİ LANKA


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'Diyalog mekanizması kuralım'
 Denktaş: Bunlar boş hayal
 Rum sözcü: Kendi görüşleri
 Akşit'e göre asayiş berkemal!
 Elkatmış yargıdan şikayet etti
MUHARREM SARIKAYA
Şekerin tadı kaçıyor...
Bakanlar Kurulu aldığı bir...
YAVUZ DONAT
Gömleğin düğmeleri
Gömleğin ilk düğmesi yanlış...
O korkunç an zihninden hâlâ silinmedi
Neşe ve Orhan Batıgün çifti, 1993 yılının nisan ayında tanıştı...
İsteyince oluyormuş
Lohusa yatağında kalp ritmi bozulan, on bir kez kalp masajı ve...
6 aylık takipten sonra soruşturma başlatıldı
6 aylık takipten sonra soruşturma başlatıldı
Elektrik Üretim Anonim Şirketi ve BOTAŞ'ta yüz kadar ihaleyi kapsayan...
Öğrenci affı Meclis'e geldi
Öğrenci affı Meclis'e geldi
2000-2001 öğrenim yılından sonra üniversitelerden atılan 677 bin 658...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu