kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yeşil Kart’la, dar gelirli vatandaşın sağlık hizmetlerinden faydalanması amaçlanıyor.
Yeşil Kartlılar nüfusu geçti

SABAH, Başbakan'ın "Yeşil Kart'ı kazanç kapısı yapanlar var" sözleriyle gündeme gelen suiistimallere mercek tutuyor. En çarpıcı örnek Çat ilçesi. Nüfusu 19 bin 955 olan ilçede Yeşil Kartlı sayısı 20 bin 567.

Nüfustan çok Yeşil Kartlı var

Erzurum'un 20 bin nüfuslu Çat ilçesi ile aynı ilçeye bağlı Ağaköy'de, Yeşil Kart sahibi olanların sayısı toplam nüfustan daha fazla.

Yeşil Kart, uygulamaya girdikten sonraki 12 yıl içinde her beş kişiden birinin sosyal güvencesi haline geldi. Ancak önceki gün Anadolu Sağlık Merkezi'nin açılışında konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Artık yeşil kart, pembe kart dönemi kapanıyor. Yeşil Kart'ı yeni bir kazanç kapısı yapmaya çalışanlar var. Sağlık sektöründeki suiistimalleri engellemek için üzerinde çalıştığımız genel sağlık sigortasını, yılın ortalarında yürürlüğe koyacağız" sözleri Yeşil Kart'ın sorunlarını yeniden gündeme getirdi.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dikkat çektiği Yeşil Kart suiistimallerine en çarpıcı örneklerden biri, Erzurum'un Çat ilçesinde yaşanıyor. Nüfusu 19 bin 955 olmasına rağmen 20 bin 567 kişinin Yeşil Kart sahibi olduğunun belirlenmesi üzerine harekete geçen Kaymakamlık, dört aylık çalışma ile bu sayının 15 bin civarlarına çekilmesini sağladı. İlçeden Yeşil Kart alan kişilerin ilçe nüfusuna kayıtlı olan fakat büyük şehirlerde yaşayan vatandaşlar olduğu ortaya çıkarken, Çat ilçesine bağlı Ağaköy'de yaşayan bin 36 kişinin muhtar da dahil olmak üzere yeşil kartı olduğu belirlendi. Yine Çat'a bağlı ve 570 kişinin yaşadığı Şeyhhasan köyünde de herkesin Yeşil Kart sahibi olduğu ortaya çıktı. Köyde yaşayan ve Doğrudan Gelir Desteği çerçevesinde para almak için arazisi olduğunu beyan eden 12 kişinin ise Yeşil Kartlar'ı iptal edildi.

MUHTAR DA YEŞİL KARTLI
Tüm nüfusun Yeşil Kart sahibi olduğu Ağaköy Muhtarı Ramazan Özcan, köydeki insanların bu kartı hakettiğini düşündüğünü belirterek şunları söyledi: "Benim ailem 8 kişi. Ben dahil hepimizin Yeşil Kart'ı var. Buradaki insanların gerçek anlamda bu kartı hak ettiğini düşünüyorum. İnsanlarımızın hepsi geçim zorluğu içinde. Bu nedenle devletin verdiği bu imkandan herkes yararlanıyor." Çat Kaymakamı Mehmet Aydın, ilçede Yeşil Kart olayının istismar edildiğini belirterek, "Dört ay önce göreve geldim. Sağlık müdürlüğünün kayıtlarını ben de gördüm. Bu nedenle gelir gelmez bu konuda çalışmalar başlattım. Şu ana kadar yaptığımız araştırmalarda yaklaşık 5 bine yakın kişinin kartları haksız bir şekilde aldığını belirledik. Bunları iptal ettik. Çat nüfusuna kayıtlı olan fakat Türkiye'nin başka şehirlerinde ikamet eden kişilerin, buraya gelip Yeşil Kart başvurusu yaptıklarını fark ettik. Köyde oturmadığı halde, bu insanları köyde oturur gibi gösteren ve bu konuda belge veren kişiler suç işlemiştir" diye konuştu.

EVLERİ VE ARAZİSİ VAR
Erzurum'un bir diğer ilçesi Aşkale Kaymakamlığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında haksız yere yeşil kart aldıkları için haklarında soruşturma açılan köylülerden birisi de Özkan İnci. Erzurum merkezde iki evi, köyde bir evi, bir traktörü ve geniş arazisi olduğu belirlenen Özkan İnci, Yeşil Kart alabilmek için mal varlığının bir kısmını eşi ve çocuklarının üzerine göstermekle suçlanıyor. Miras kalan araziyi ekip biçerek para kazandığı ileri sürülen Özkan İnci, tarlaların tapularını kendi üzerine almayarak kendisini maddi durumu iyi değilmiş gibi göstermekle itham ediliyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kalbiniz mutlaka uyarıyor
 Kapkaç bir yılda yüzde 31 arttı
 İşadamı Has toprağa verildi
 Kadınlar için 'Su Damlası' projesi
 Enerji bürokratının eşi 'muhafazakâr feminist'
 'Hukuk'ta Türk imzası
 Çevreciler sahip çıktı
 'Seni her zaman yanımda hissettim'
 PKK, DHKP-C gerginliği
ERDAL ŞAFAK
Afganistan bizden sorulur
Almanya Başbakanı Gerhard...
UMUR TALU
1 Nisan şakası!
Tabii ki şaka değil, epey ciddi. Şakaya...
ERGUN BABAHAN
Bir portre ve Erdal Şafak
Türk basınının keşfedilmiş,...
MEHMET ALTAN
Murat Aslan'ı Orhan Pamuk mu öldürdü?
Geçen pazartesi...
ÖMER LÜTFİ METE
Türkler aşağılanmaktan hoşlanır mı?
Cem Uzan, babası ile...
Anahtar Kürtler'de
Ertelenen Irak seçimi sonuçları dün açıklandı. Seçimden beklendiği...
Amerika, İran'ı havadan izliyor
ABD ve İran arasında nükleer program gerginliği gittikçe...
Kostümlü prova
Kostümlü prova
Nobre duble yaptı. Anelka ve Luciano'nun golleri farkı getirdi. Adeta...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu