kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ömer Çelik
Kabinede reform rüzgârı

Erkan Mumcu'nun gidişinden sonra Erdoğan kabinesinde yaklaşık 1 yıldır beklenen değişikliğin yapılması gündeme geldi. Kulislerde, Bakanlar Kurulu'na girecek yeni üyeler için isimler konuşulmaya başlandı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yaklaşık bir yıldır gündeminde olan kabine değişikliğinin önümüzdeki günlerde gerçekleşmesi bekleniyor. Başbakan'a yakın kaynaklar, Erdoğan'ın, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Bülent Arınç ve milletvekillerinin nabzını yokladıktan sonra, en azından 3 veya 4 bakanı değiştirmeyi planlandığını belirtiyor. Başbakanlık çevrelerinde ve Ankara'da, Erkan Mumcu'dan boşalan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Başbakan'ın dış politika danışmanı ve Adana Milletvekili Ömer Çelik'in getirilmesi beklentisi arttı. Hükümete yakın çevreler, Mumcu gibi "liberal muhafazakar" kimliği olan Çelik'in bakanlık şansının "kabine dengeleri" ve "AKP vitrini" açısından önemli olduğunu savunuyor. Başbakanın, istifa eden Mumcu'nun yerine atama yapması için 15 günlük süre bulunuyor.

NABIZ YOKLAMA
Bu arada Erdoğan, Mumcu'nun istifasından sonra parti içinde sıkıntılarını dile getiren milletvekillerini önümüzdeki günlerde toplayarak nabzını tutacak. Geçtiğimiz aylarda da Kızılcahamam ve diğer parti içi toplantılarda milletvekilleri, bazı bakanlara yönelik sert eleştiriler de bulunmuşlardı. Milletvekilleri Erdoğan'a "Bazı bakanlar telefonlarımıza bile çıkmıyorlar" diye yakınmışlardı. Bir süre önce yapılan grup toplantısında Diyarbakır Milletvekili Fehmi Uyanık aynı konuyu gündeme getirerek, "Bakanlar telefonlarımıza çıkmıyor, telefona tek çıkan Mehmet Ali Şahin, kendisine teşekkür ediyorum" diyerek bu sorunu gündeme getirmişti. Milletvekillerinin bu eleştirilerini dikkate alan Erdoğan'ın hükümet olduktan sonra, bakanlara "Ben işadamlarımızı yanıma alıp dünyayı karış karış dolaşacağım. Sizler ise görevlerinizi yapacaksınız" dediğini belirten bazı kaynaklar, şu yorumu yaptılar: "Ancak bazı bakanlar, görevlerini yapmada ağır davrandılar. Proje üretemediler. Sorun getirdiler ancak çözümünü getirmediler. Bu daErkan MumcuBaşbakan Erdoğan'ın çalışma tarzına uymuyor. O yüzden aksayan bakanlıklarda değişiklik yapması kaçınılmaz gibi görünüyor. Gece-gündüz çalışan bakanlar istiyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde de bürokratlarını hep sorun üreten değil, çözen kişilerden oluşturdu." Erdoğan'ın kabine değişikliği için öncelikle Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın önerilerini alacağı vurgulanıyor. Kabine değişikliği için çok sayıda bakanın adının ortaya atılmasına karşın revizyonun 3-4 bakanla sınırlı kalacağı konuşuluyor. Kabinede değiştirilecek bakanlardan önce yerleri "sağlam" olanların isimleri sayılıyor: "Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Enerji Bakanı Hilmi Güler, Devlet Bakanları Mehmet Ali Şahin, Ali Babacan ve Abdüllatif Şener, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül." Kulislerde Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın son projeleri ile Erdoğan'ın beğenisini kazandığı bildirilirken, sağlık nedenlerini öne sürerek ayrılmak istediğini belirten Güldal Akşit'in durumunun ne olacağı netlik kazanmadı. Bakanlık için isimleri ön plana çıkanlar ise şöyle: "Adana Milletvekili Ömer Çelik, Genel Başkan yardımcıları Nazım Ekrem, Murat Mercan, Grup Başkan Vekili Faruk Çelik ve Sadık Yakut, İstanbul Milletvekili Azmi Ateş, Genel Başkan Yardımcıları Nüket Hotar, Hayati Yazıcı.

ATAMA YAPARIZ
Yurtdışı geziden dönen Başbakan Erdoğan, Mumcu'nun istifası ile boşalan bakanlığa atamanın ne zaman yapılacağının sorulması üzerine "Yeni geldik. Arkadaşlarla görüşür, ondan sonra atamayı yaparız"dedi. "Mumcu'nun arkadaşlarına danışarak istifa ettiği" şeklindeki soruya ise Erdoğan "Bu bizim sorunumuz değil. Bizi ilgilendirmez" karşılığını verdi.

Ergun AKSOY / MOSTAR


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan, BM'nin işlevini sorguladı
 ABD'den uyarı: Askeri müdahale istikrarı sarsar
 Köşk'ten Yargıtay'a 'medeni' yanıt
 Baykal, Sezer'le görüştü
 Muhalifleri 'Yüksel' birleştirdi
 Denktaş Kurtlar Vadisi'ne girdi
 'Metal Fırtına ile bir ilişkimiz yok'
 CHP'li Bayındır'ı yıkan acı haber
MUHARREM SARIKAYA
Cin şişeden çıkınca...
Erkan Mumcu'nun istifası,...
YAVUZ DONAT
İstifa ve "3 Y"
Sene 1982... Aylardan temmuz...
Erbil'e silahlı saldırı
Ünlü şovmen Mehmet Ali Erbil, dün akşam Şişli'de çekimden dönerken...
Polis ekibi kavgayı ayırırken can aldı
Esenler'de kavga eden iki gruba müdahale eden polis ekibi, satır ve...
'Sigarayı bırakın gerisini hallederiz'
'Sigarayı bırakın gerisini hallederiz'
DR. Genco Yücel kalbi olanların sigarayı bırakma konusunda istekli...
Avrupa'nın en büyük imam okulu
Avrupa'nın en büyük imam okulu
1992 yılında Fransa'da açılan Avrupa'nın en büyük imam okulunda,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu